katlia Napisano 3 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2022 11 hours ago, kenadams said: jestem teraz w Bay Area i jest dosyć chłodno jak na mój gust, pochmurno i popaduje (chociaż to tutaj rzadkie) To taki klimat w San Francisco... w lecie tam tez jest tak (chociaz nie pada) do popoludnia.
katlia Napisano 3 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2022 10 hours ago, mcpear said: Najtańsze motele w Kaliforni (typu travelodge, motel 6 itp) to pewnie 120-160 dolcy za noc (i to na prowincji - w miastach jest dużo drożej). Potwierdze... we wrzesniu zaplacilam powyzej $400 za 2 noce w motelu w niby dobrym miasteczku (Redondo Beach) ale w fatalnej lokalizacji - i daleko o jakiejkolwiek beach. Taniej nie bylo w ogole w okolicy.
andyopole Napisano 3 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2022 Znajomi kiedys pojechali latem no i przy okazji zapragneli przejechac sie Golden Gate. Byla taka mgla ze nawet nie zauwazyli ze byli na moscie i juz go dawno przejechali.
katlia Napisano 3 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2022 2 minutes ago, andyopole said: Znajomi kiedys pojechali latem no i przy okazji zapragneli przejechac sie Golden Gate. Byla taka mgla ze nawet nie zauwazyli ze byli na moscie i juz go dawno przejechali. To bardzo typowa anegdotka po podrozy do SF
andyopole Napisano 3 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2022 58 minut temu, katlia napisał: To bardzo typowa anegdotka po podrozy do SF Mowisz ze cyganili?
kenadams Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2022 To taki klimat w San Francisco... w lecie tam tez jest tak (chociaz nie pada) do popoludnia. Jestem trochę niżej, po SF bym się tego prędzej spodziewał ogólnie racja, że pewne części SF Bay Area nijak się maja do obrazka słonecznej cały rok Kaliforni
mclurin Napisano 5 Listopada 2022 Autor Zgłoś Napisano 5 Listopada 2022 W dniu 3.11.2022 o 05:31, mcpear napisał: Maj i Czerwiec to cała Kalifornia w pasie 2-3 mil od brzegu jest praktycnie codziennie cały czas zachmurzona - tzw. May Gray albo June Gloom - ocean jest zimny i nad nim nocą i rankiem kondensuje się para wodna i wiatry wpychają to nad ląd - generalnie chmury rozchodzą się około 12-1. W listopadzie/grudniu w parkach Sequoia i Yosemite to może być pełno śniegu (bodajże pierwszy spadł wczorajszej nocy). Śnieg tam utrzymuje się do marca / kwietnia a czasmi dłużej Maj jest świetny na objazdówkę (z wyjątkiem plaż). Aczkolwiek Tioga Pass czasami jest zaśnieżona i zamknięta jeszcze w czerwcu. Dzisiaj poważnym kosztem objazdówki stało się wynajęcie auta - jak nie masz korpo zniżek to ceny są z kosmosu - moja rodzina w sierpniu za 20 dni zapłaciła 9 tys złotych w najtańszej możliwej wypożyczalni. Turo jest ciut tańsze, ale może być mało praktyczne na objazdówkę. Generalnie ceny po COVID-19 skoczyły bardzo znacząco za knajpy, hotele i auta - cokolwiek liczyłeś jako budżet w dolarach w 2019 i nie zrealizowałeś dziś pewnie musisz podwoić. Jeszcze w 2018 moi znajomi zbudowali sobie trasę po tanich motelach i płacili średnio za noc w motelu 70-80 dolcy - dzisiaj te ceny nie istnieją. Najtańsze motele w Kaliforni (typu travelodge, motel 6 itp) to pewnie 120-160 dolcy za noc (i to na prowincji - w miastach jest dużo drożej). Szukaj okazji na airbnb ale o nie nie jest łatwo. Najcieplejszy miesiąc do zwiedzania to wrzesień - najwięcej ciepłych dni, ciepła woda w oceanie, mniej ludzi, dzień jeszcze w miarę długi a i bilety samolotowe są w przyjaźniejszych cenach niż w lipcu / sierpniu Dzięki wszystkim za cenne rady. Widzę, że wszędzie drogo się zrobiło po tym covidzie parę lat temu jak byłem przed pandemią wynajmowałem auto (chyba był to ford fusion, nie pamiętam dokladnie) na PLN wyszło jakieś 5.5k z pełnym ubezpieczeniem. Teraz pewnie tak jak piszesz, ze dwa razy tyle. No nic, raz jeszcze dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.