Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam pytanie czy aby podjąć oferte pracy jako programista zdalnie z polski dla firmy w usa wymagana jest wiza pracownicza(jak wyglada to na umowie o prace a jak na umowie B2B-bussiness to bussiness) poniewaz gdy skladam aplikacje do pracy w usa(zdalnej pracy)jest pytanie czy wymagam sponsorowania wizy pracowniczej lub czy jestem zdolny do pracy dla firmy w usa(zdalnie), również jestem ciekawy gdzie odprowadzić wtedy podatki w Pl czy Us(jak wyglada to na umowie o prace a jak na umowie B2B-bussiness to bussiness).

Dziękuje za odpowiedź.

Posted (edited)
33 minutes ago, marcino420 said:

Witam mam pytanie czy aby podjąć oferte pracy jako programista zdalnie z polski dla firmy w usa wymagana jest wiza pracownicza(jak wyglada to na umowie o prace a jak na umowie B2B-bussiness to bussiness) poniewaz gdy skladam aplikacje do pracy w usa(zdalnej pracy)jest pytanie czy wymagam sponsorowania wizy pracowniczej lub czy jestem zdolny do pracy dla firmy w usa(zdalnie), również jestem ciekawy gdzie odprowadzić wtedy podatki w Pl czy Us(jak wyglada to na umowie o prace a jak na umowie B2B-bussiness to bussiness).

Dziękuje za odpowiedź.

Jezeli fizycznie przebywasz w Polsce (albo w ogolnosci poza USA) nie potrzebujesz zadnej wizy. Nie sadze zebys w takim trybie dostal umowe o prace, ale zlecenie, czy dzialalnosc B2B jak najbardziej.

Edited by Xarthisius
  • Like 1
Posted

A z podatkami to chyba najprościej to jako B2B zrobić. Wówczas wystawiasz fakturę z Polski i tutaj opłacasz wszystkie podatki. Sytuacja prosta i klarowna.

• Like 1