EwaUSA Napisano 18 Lipca 2023 Autor Zgłoś Napisano 18 Lipca 2023 24 minutes ago, mcpear said: Twoja droga będzie wyglądała tak: 1. Dostaniesz wizę narzeczeńską 2. Polecisz do USA 3. W ciągu 90 dni od przylotu wyjdziesz za mąż 4. Po ślubie wystąpisz o Zieloną Kartę (Adjustment of Status - AoS) 5. Możesz, o ile chcesz pracować w oczekiwaniu na Zieloną kartę, wystąpić z wnioskiem o zgodę na pracę (EAD) 6. Po około roku od punktu 4 dostaniesz Zieloną Kartę (czas oczekiwania jest zmienny - nikt ci go nie zagwarantuje - ale może być krótszy) 7. Po trzech latach od punktu 6 możesz wystąpić o obywatelstwo Edit - zapomniałem o RoC - jest punkt 6 i pół - musisz usunąć warunkowość swojej zielonej karty występując o to 2 lata po punkcie 6 Dzięki, poczytam i poszperał dalej, przynajmniej wiem na czym się skoncentrować. Ale pewnie jeszcze wrócę z pytaniami Cytuj
EwaUSA Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2023 On 7/18/2023 at 11:11 PM, mcpear said: Twoja droga będzie wyglądała tak: 1. Dostaniesz wizę narzeczeńską 2. Polecisz do USA 3. W ciągu 90 dni od przylotu wyjdziesz za mąż 4. Po ślubie wystąpisz o Zieloną Kartę (Adjustment of Status - AoS) 5. Możesz, o ile chcesz pracować w oczekiwaniu na Zieloną kartę, wystąpić z wnioskiem o zgodę na pracę (EAD) 6. Po około roku od punktu 4 dostaniesz Zieloną Kartę (czas oczekiwania jest zmienny - nikt ci go nie zagwarantuje - ale może być krótszy) 7. Po trzech latach od punktu 6 możesz wystąpić o obywatelstwo Edit - zapomniałem o RoC - jest punkt 6 i pół - musisz usunąć warunkowość swojej zielonej karty występując o to 2 lata po punkcie 6 Część, czytałam sprzeczne informacje w różnych miejscach. Jeśli już prześlijcie tę ścieżkę, to podpowiecie mi, który certyfikat urodzenia jest akceptowany? Urząd wydaje skrócony wielojęzyczny albo pełen ale tylko w języku polskim. Który jest akceptowany? Czy trzeba mieć pełen z tłumaczeniem przysięgłym? Drugie pytanie o zaświadczenie o niekaralności, urząd widzę wydaje tylko w języku polskim, również powinnam przetłumaczyć przysięgle? Chciałabym przygotować dokumentację już wcześniej Cytuj
Roelka v.2 Napisano 7 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2023 Do wizyty w ambasadzie nic nie musisz tlumaczyc jesli jest to polsku albo po angielsku. Certyfikat urodzenia sobie przetlumacz bo moze ci sie w przyszlosci przydac w USA. Cytuj
EwaUSA Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2023 49 minutes ago, Roelka v.2 said: Do wizyty w ambasadzie nic nie musisz tlumaczyc jesli jest to polsku albo po angielsku. Certyfikat urodzenia sobie przetlumacz bo moze ci sie w przyszlosci przydac w USA. Dzięki Cytuj
Xarthisius Napisano 7 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2023 3 hours ago, EwaUSA said: Jeśli już prześlijcie tę ścieżkę, to podpowiecie mi, który certyfikat urodzenia jest akceptowany? Zupelny https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/Visa-Reciprocity-and-Civil-Documents-by-Country/Poland.html 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi