Jump to content

Zmiana wizy z L-1 do H1B

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Czy ktoś z Was przechodził przez proces zmiany statusu wizy z L1B na H1B, lub ma jakieś doświadczenie w tym temacie? Znalazłem w Internecie info, że taki proces nazywa się Change of Status (CoS), trzeba znaleźć chętnego pracodawcę, spełnić wymagania (wyższe wykształcenie) i do tego mieć szczęście w loterii.

Tyle co wiem z teorii, ale jak to wygląda w praktyce? Czy w ogóle warto próbować i jak się do tego w ogóle zabrać? Jak wygląda kwestia wizy towarzyszącej H4 i możliwości podjęcia pracy przez współmałżonka? Tutaj nie znalazłem żadnych konkretnych informacji.

1 hour ago, raski said:

Tyle co wiem z teorii, ale jak to wygląda w praktyce? Czy w ogóle warto próbować i jak się do tego w ogóle zabrać? Jak wygląda kwestia wizy towarzyszącej H4 i możliwości podjęcia pracy przez współmałżonka? Tutaj nie znalazłem żadnych konkretnych informacji.

Ja przechodzilem z J2 na H1b. Od znalezienia pracodawcy chetnego Cie zasponsorowac. To jest najtrudniejszy etap. Papiery w wiekszosci zalatwia pracodowaca. I-539 trzeba tylko wypelnic samemu. Pracodowaca moze sie zgodzic dolaczyc I-539 Zony, ale nie musi. Nie ma problemu wyslac to we wlasnym zakresie gdyby nie chcial.

Loteria H1b boryka sie w ostatnich latach z "lewymi" zgloszeniami, tj. firmy zglaszaja te same osoby na rozne stanowiska, zeby zwiekszyc szanse wylosowania. Lepiej, zebys sobie znalazl tymczasowo pracodawce, ktory bylby cap-exempt...

Posiadaczowi H4 nie przysluguje prawo do pracy (poza przypadkami kiedy malzonek z H1b ma pending petycje o zielona karte w kategorii EB).

• Like 1
  • Upvote 1

2 hours ago, raski said:

Cześć wszystkim!

Czy ktoś z Was przechodził przez proces zmiany statusu wizy z L1B na H1B, lub ma jakieś doświadczenie w tym temacie? Znalazłem w Internecie info, że taki proces nazywa się Change of Status (CoS), trzeba znaleźć chętnego pracodawcę, spełnić wymagania (wyższe wykształcenie) i do tego mieć szczęście w loterii.

Moja firna zanim zacząłem sponsoring na GC chciała abym zmienił L1 na H1B  - tłumaczenie wynikało z tego, że na L1 mogę być tylko 7 lat a na H1B generalnie dłużej jak będę w procesie wyrabiania GC - aczkolwiek tłumaczenie było pokrętne i czułem, że firma prawnicza "naciąga" moje korpo (w mojej kategorii nie było dużych backlogów dla ludzi spoza Chin i Japonii). Startowałem 2 razy i 2 razy nie wylosowałem. Na H4 powiedziano mi, że moja żona nie będzie mogła się ubiegać o EAD. Z tego co rozumiem mogłaby od momentu jakby zaakceptowano formę I-140 a np nie mógłbyś uruchomić jeszcze AOS na Zieloną kartę. Na L-2 było prościej - jakby się zgłosiła o EAD to by je dostała

• Upvote 1

1 hour ago, Xarthisius said:

Posiadaczowi H4 nie przysluguje prawo do pracy (poza przypadkami kiedy malzonek z H1b ma pending petycje o zielona karte w kategorii EB).

PEtycja nie może być pending a chyba I140 musi być już zaakceptowana. I-485 nie musi być jeszcze złożona. Tak mi opowiadali prawnicy w moim przypadku

• Upvote 1

24 minutes ago, mcpear said:

PEtycja nie może być pending a chyba I140 musi być już zaakceptowana. I-485 nie musi być jeszcze złożona. Tak mi opowiadali prawnicy w moim przypadku

Yup. Nie precyzyjnie sie wyrazilem co to jest "miec petycje". Ten zapis jest glownie pod Hindusow.

Edited by Xarthisius
  • Upvote 1

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Z tego co widzę, to do cap-exempt kwalifikują się tylko uczelnie, organizacje non-profit oraz instytucje rządowe. Czyli raczej mała szansa dla mnie.

Czy dobrze rozumiem, że jedyna możliwość zdobycia pozwolenia na pracę przez małżonka z H4 to indywidualna aplikacja o H1B dla niego?

21 minutes ago, raski said:

Czy dobrze rozumiem, że jedyna możliwość zdobycia pozwolenia na pracę przez małżonka z H4 to indywidualna aplikacja o H1B dla niego?

Tak. Jedyna opcja na EAD dla H4 jest tak jak pisalismy powyzej: posiadanie zatwierdzonej I-140 (sponsorowanie pracownicze) i rownoczesna niemoznosc zlozenia aplikacji I-485, bo priority date jest powyzej cutoffu z biuletynu. Ten drugi warunek praktycznie nie wystepuje dla ludzi urodzonych poza Chinami i Indiami.

• Upvote 1

27 minutes ago, raski said:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Z tego co widzę, to do cap-exempt kwalifikują się tylko uczelnie, organizacje non-profit oraz instytucje rządowe. Czyli raczej mała szansa dla mnie.

Pisales, ze pracujesz w IT. Uniwersytety zatrudniaja sporo w tej branzy. Jezeli jestes gotow zaakceptowac duzo nizsza pensje, ale lepsze benefity, to w Akademii wizy H1b rozdaja jak cukierki.

• Upvote 2

Aktualnie nie pracuję w Google ani MSFT, więc może ta niższa pensja nie jest taka niska :D Zrobię jakiś research, bo jeśli wystarczy na utrzymanie siebie i żony oraz życie na względnym poziomie, to może być dobry kierunek.

Czy jest jakaś pora roku, w której najlepiej aplikować, biorąc pod uwagę firmy, które podlegają losowaniu?

Na wizie L1 twojej żona z automatu dostaje L2S i nie musi występować o pozostanie, bo ma z automatu. Przy H1B coś się zmieniło rok temu i małżonkom na H4 przysługuje pozwolenie o prace. Nie zgłębiałam tematu, ale wpadł mi w oczy artykuł w 2022. Może warto poszukać.