illusion Napisano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2023 Cześć, Chciałbym wynająć pokój lub studio w Stanach na okres krótkoterminowy (jeszcze z Polski) żeby pozałatwiać sprawy z rezydenturą powiedzmy 2-3 miesiące i przy okazji popracować zdalnie. Z tego co wiem to nie jest to taka łatwa sprawa ponieważ najczęściej preferowanym okresu najmu jest 6+ miesięcy albo co najmniej rok. Znalazłem ostatnio jednak na FB chętnego landlorda który odsyła mnie do swojego prawnika w celu załatwienia formalności i jak rozumiem zrobienia background checku. Mam mu zapłacić 100USD za tą usługę. Poprosiłem o jakikolwiek dowód i dostałem jakieś prawo jazdy od tego attorney. W związku z powyższym prośba o poradę czy wynajem zdalny jest w Stanach możliwy i jak to wygląda w praktyce. Czy panuje tutaj taka sama zasada jak wszędzie czyli "nie płać nic dopóki nie zobaczysz klucza". Innymi słowy czy mam uznać powyższy przypadek za scam i lepiej szukać czegoś na Airbnb. Będę wdzięczny za pomoc Cytuj
Roelka v.2 Napisano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2023 Lol to jest dosc popularny scam. Normalni ludzie nigdy nie wysylaja swojch ID ani prawa jazdy do obcych w internetach. Scam polega na tym ze placisz za "background check" na jakiems lewej stronce a potem juz nie slyszysz od landlorda. Albo powie ci ze musisz placic jakies dodatkowe oplaty albo "depozyt". Airbnb albo hotel. 1 Cytuj
illusion Napisano 29 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2023 Dziękuję za potwierdzenie podejrzeń Cytuj
Tirowiec1312 Napisano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2023 1 hour ago, Roelka v.2 said: Airbnb airbnb ma tę przewagę, że oferty >30dniowego najmu potrafią mieć upusty nawet po 40%. Oczywiście żadnych background checków, żadnych dowodów dochodów, żadnych broker fee, no i płatność z karty a nie gotówką, czekami albo wynalazkami takimi jak venmo, zelle, paypal. 1 Cytuj
kzielu Napisano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2023 5 hours ago, Roelka v.2 said: Lol to jest dosc popularny scam. Normalni ludzie nigdy nie wysylaja swojch ID ani prawa jazdy do obcych w internetach. Scam polega na tym ze placisz za "background check" na jakiems lewej stronce a potem juz nie slyszysz od landlorda. Albo powie ci ze musisz placic jakies dodatkowe oplaty albo "depozyt". Airbnb albo hotel. A info podane do "background checku" pozniej sluzy do identity theft. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi