Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mieszkam na Florydzie i posiadam zielona karte. Ostatni raz w Polsce bylem w 2023 i zlozylem wniosek o paszport ktory podobno ma byc w Polsce do odbioru przez 10 lat. 

Moj stary paszport wygasl w zeszlym roku a dowod osobisty w 2018 ( o nowy dowod tez zlozylem wniosek przy ostatniej wizycie w PL )

Konsulat mi powiedzial, ze tymczasowego paszportu nie dostane po to zeby leciec po nowy. Musze wybrac sobie konsulat i wyrobic normalny 10 letni paszport z nimi. 
Czyli musze leciec do Houston albo do NY 2 razy zeby zlozyc wniosek a potem odebrac paszport co jest dla mnie totalnie bezsensu. 

Czy nie jest tak, ze jak kupie online bilet na bezposredni lot z Miami do Polski ( naszym polskim przewoznikiem ) - zrobie check in w telefonie , nie bede miec zadnego bagazu i przez security przejde na Florida DL, bilet w telefonie i w Polsce juz musza mnie przyjac bo takie prawo jest.

Wtedy ide normalnie odebrac paszport w Polsce i wracam po tygodniu.

Myslicie ze cos takiego przejdzie ? Czy sa tu forumowicze ktorzy tak zrobili ?

Czy istnieje mozliwosc ugadania tego z naszym LOTem na lotnisku ? 

Dzieki wielkie !