Mark08 Napisano Wtorek o 14:09 Zgłoś Napisano Wtorek o 14:09 Witam, Mieszkam na Florydzie i posiadam zielona karte. Ostatni raz w Polsce bylem w 2023 i zlozylem wniosek o paszport ktory podobno ma byc w Polsce do odbioru przez 10 lat. Moj stary paszport wygasl w zeszlym roku a dowod osobisty w 2018 ( o nowy dowod tez zlozylem wniosek przy ostatniej wizycie w PL ) Konsulat mi powiedzial, ze tymczasowego paszportu nie dostane po to zeby leciec po nowy. Musze wybrac sobie konsulat i wyrobic normalny 10 letni paszport z nimi. Czyli musze leciec do Houston albo do NY 2 razy zeby zlozyc wniosek a potem odebrac paszport co jest dla mnie totalnie bezsensu. Czy nie jest tak, ze jak kupie online bilet na bezposredni lot z Miami do Polski ( naszym polskim przewoznikiem ) - zrobie check in w telefonie , nie bede miec zadnego bagazu i przez security przejde na Florida DL, bilet w telefonie i w Polsce juz musza mnie przyjac bo takie prawo jest. Wtedy ide normalnie odebrac paszport w Polsce i wracam po tygodniu. Myslicie ze cos takiego przejdzie ? Czy sa tu forumowicze ktorzy tak zrobili ? Czy istnieje mozliwosc ugadania tego z naszym LOTem na lotnisku ? Dzieki wielkie ! Cytuj
andyopole Napisano Wtorek o 14:49 Zgłoś Napisano Wtorek o 14:49 LOT kiedyś zabierał beż przeszkód Polakow wracających z nieważnym paszportem. Cytuj
Mark08 Napisano Wtorek o 15:30 Autor Zgłoś Napisano Wtorek o 15:30 Dzieki Andy - tez tak czytalem. Sproboje zadzwonic i sie dowiedziec ale cos juz czuje jaka bedzie odpowiedz. Cytuj
andyopole Napisano Wtorek o 16:06 Zgłoś Napisano Wtorek o 16:06 35 minut temu, Mark08 napisał: Dzieki Andy - tez tak czytalem. Sproboje zadzwonic i sie dowiedziec ale cos juz czuje jaka bedzie odpowiedz. Mysle ze bedzie pozytywna. Cytuj
kzielu Napisano Wtorek o 21:43 Zgłoś Napisano Wtorek o 21:43 Konsulat w NYC - jak pojechalem odnowic paszport - nowy wyslal mi poczta. Cytuj
andyopole Napisano Wtorek o 22:06 Zgłoś Napisano Wtorek o 22:06 Tak tu robią. A w Polsce się nie da. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi