jotpede Napisano 7 Stycznia Zgłoś Napisano 7 Stycznia Dzień dobry, Zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc. Mam 10-letniego kota rasy brytyjski krótkowłosy, u którego kilka lat temu zdiagnozowano kardiomiopatię przerostową (HCM). Statystyki są niestety nieubłagane – średnia życia kotów z tą chorobą to około 2 lata od diagnozy. Jednak dzięki odpowiedniemu leczeniu mój ukochany kot żyje już dwa razy dłużej i ma się stosunkowo dobrze. Podstawą jego leczenia jest lek zawierający diltiazem. W Polsce, a także w całej Unii Europejskiej, dostępność takich leków jest jednak coraz bardziej ograniczona. Na początku weterynarz przepisywał mi lek o standardowym uwalnianiu (na polskim rynku pod nazwą Oxycardil), ale został on całkowicie wycofany z rynku europejskiego. W związku z tym lekarz przepisał diltiazem o przedłużonym uwalnianiu (Dilzem), który apteka przygotowuje w formie roztworu z glukozą, a ja podaję go strzykawką. Jest to trudniejsze i bardziej stresujące dla mojego kota, ale wciąż możliwe do wykonania. Niestety, farmaceuta poinformował mnie, że nawet ta forma leku zaczyna być niedostępna i prawdopodobnie również zostanie wycofana. W tej sytuacji mój kot wkrótce może zostać całkowicie bez leczenia, które przez te lata przynosiło tak dobre efekty. Dlatego zwracam się do Was – Polaków mieszkających w USA – z prośbą o pomoc. Czy ktoś z Was mógłby pomóc mi w zakupie standardowego diltiazemu w tabletkach? Najbardziej zależałoby mi na tabletkach 60 mg (łatwych do podzielenia na odpowiednią dawkę). Pokryję wszelkie koszty leku i wysyłki do Polski. Mogę przedstawić receptę od weterynarza w formie skanu, a jeśli to konieczne – wysłać oryginał pocztą. Jeżeli ktoś z Was mógłby mi pomóc, bardzo proszę o kontakt. Jesteście moją ostatnią deską ratunku. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i zrozumienie. Cytuj
kzielu Napisano 7 Stycznia Zgłoś Napisano 7 Stycznia Bez tutejszej recepty tutaj to watpie zeby ktokolwiek byl w stanie Ci kupic - bo nie wyglada na to ze on jest dostepny z polki. Cytuj
jotpede Napisano 7 Stycznia Autor Zgłoś Napisano 7 Stycznia Pytanie czy jest jakakolwiek szansa na uzyskanie takiej recepty przesyłając np historię choroby czy np kontaktując mojego weterynarza z weterynarzem na miejscu. Zdaję sobie sprawę że to jest trudna sytuacja pod względem prawnym chociażby... Cytuj
andyopole Napisano 7 Stycznia Zgłoś Napisano 7 Stycznia (edytowane) Poszukaj tam gdzie sa duze skupiska Polonii. Napewno znajdzie sie jakis polski veterynarz. Byc moze bedzie sklonny taka recepte wystawic albo moze nawet zrealizowac. edit: poszukaj apteki sprzedajacej online. Tak kupowalem kiedys lek na nadcisnienie na recepte. Wysylalem im online scan recepty a oni wysylali mi lek do domu. trwal ten proceder ze dwa lata. Edytowane 7 Stycznia przez andyopole Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi