mixa Napisano 23 Stycznia Zgłoś Napisano 23 Stycznia Witam, Czy ktoś leciał z dzieckiem poniżej 2roku życia z miejscem siedzącym dla dziecka. Polska-Stany Stany-Polska Jak to jest z fotelikiem i pasami dla dziecka? Czy jest to wymagane? I czy loty posiadają takie pasy czy trzeba mieć swoje? Jeżeli tak jakie pasy oraz fotelik do samolotu polecacie ? Cytuj
mcpear Napisano 23 Stycznia Zgłoś Napisano 23 Stycznia Ja leciałem (ale to już było 14 lat temu). Dziecko siedzi na kolanach a nie na foteliku. Pasy dla dziecka przynosi obsługa. Fotelik brałem ale on szedł do luku bagażowego. Dziecko nie ma swojego miejsca w samolocie, więc nawet nie byłoby gdzie ten fotelik ustawić. Jeśli dziecko jest bardzo małe (poniżej 12 miesięcy) to jak zarezerwujesz miejsce zaraz za ścianką rozdzielającą kabiny to przyniosą ci łóżeczko dla dziecka . Ja korzystałem z tego w dwóch podróżach. Za drugim razem moja córka miała już 18 miesięcy i najpierw nie chcieli mi przynieść łóżeczka, ale w końcu przynieśli. Duża ulga dla nas to była aczkolwiek nogi jej wystawały poza to łóżeczko 1 Cytuj
mixa Napisano 23 Stycznia Autor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 3 godziny temu, mcpear napisał: Ja leciałem (ale to już było 14 lat temu). Dziecko siedzi na kolanach a nie na foteliku. Pasy dla dziecka przynosi obsługa. Fotelik brałem ale on szedł do luku bagażowego. Dziecko nie ma swojego miejsca w samolocie, więc nawet nie byłoby gdzie ten fotelik ustawić. Jeśli dziecko jest bardzo małe (poniżej 12 miesięcy) to jak zarezerwujesz miejsce zaraz za ścianką rozdzielającą kabiny to przyniosą ci łóżeczko dla dziecka . Ja korzystałem z tego w dwóch podróżach. Za drugim razem moja córka miała już 18 miesięcy i najpierw nie chcieli mi przynieść łóżeczka, ale w końcu przynieśli. Duża ulga dla nas to była aczkolwiek nogi jej wystawały poza to łóżeczko Moje dziecko ma 13 miesięcy i nie wyobrażam sobie tego aby w tak długiej podróży siedziało na kolanach poniewaz wiem ,że w jego przypadku nie usiedziałby na kolanach tak długo. Dlatego też zdecydowaliśmy się na wykupienie miejsca siedzącego dla dziecka poniżej 24 miesiąca życia.I kupiliśmy przedłużenie siedzenia (taką matę do powieszenia o siedzenia) tak aby dziecko mogło się wygodnie położyć. Będzie to mniejszy dyskomfort dla nas jak i dla niego ponieważ będzie miał więcej przestrzeni na swoje “zabawy“. Z tego co wiem łóżeczko przyznane jest dla dziecka do 12kg oraz ok.80cm wysokości ( Nasz już niestety do czerwca nie będzie mieścił się w tym przedziele , gdyż już ma 80cm) Interesuje mnie to czy dziecko poniżej 24miesiaca z miejscem siedzącym potrzebuje fotelika lub pasów które musimy mieć swoje. Cytuj
mixa Napisano 23 Stycznia Autor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 1 minutę temu, mixa napisał: Moje dziecko ma 13 miesięcy i nie wyobrażam sobie tego aby w tak długiej podróży siedziało na kolanach poniewaz wiem ,że w jego przypadku nie usiedziałby na kolanach tak długo. Dlatego też zdecydowaliśmy się na wykupienie miejsca siedzącego dla dziecka poniżej 24 miesiąca życia.I kupiliśmy przedłużenie siedzenia (taką matę do powieszenia o siedzenia) tak aby dziecko mogło się wygodnie położyć. Będzie to mniejszy dyskomfort dla nas jak i dla niego ponieważ będzie miał więcej przestrzeni na swoje “zabawy“. Z tego co wiem łóżeczko przyznane jest dla dziecka do 12kg oraz ok.80cm wysokości ( Nasz już niestety do czerwca nie będzie mieścił się w tym przedziele , gdyż już ma 80cm) Interesuje mnie to czy dziecko poniżej 24miesiaca z miejscem siedzącym potrzebuje fotelika lub pasów które musimy mieć swoje. Gdzieś otarło mi się o uszy ,że w tej chwili dziecko poniżej 2 roku powinno mieć fotelik. Może ktoś leciał i ma doświadczenie teraz. Cytuj
mola Napisano 23 Stycznia Zgłoś Napisano 23 Stycznia Wymóg fotelika zależy od linii lotniczych, więc warto sprawdzić na stronach linii jakie mają regulacje. Jeśli kupisz dziecku młodszemu niż 2 lata osobne siedzenie to w LOT fotelik z atestami jest obowiązkowy. Jeśli zabierzesz fotelik na pokład to powodzenia z trzymaniem go gdzie indziej niż na docelowym fotelu. My podróżowaliśmy z prawie dwulatkiem na kolanach - akurat trafiło się że w naszym rzędzie było puste miejsce, więc ekspandowaliśmy trochę na pusty fotel. Mieliśmy też miejsca przy ściance, więc większą ilość miejsca na nogi, więc syn drzemał na podłodze. https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomocy/podroz-z-dziecmi/czy-moje-dziecko-moze-siedziec-w-foteliku-samochodowym 1 Cytuj
mixa Napisano 23 Stycznia Autor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2 godziny temu, mola napisał: Wymóg fotelika zależy od linii lotniczych, więc warto sprawdzić na stronach linii jakie mają regulacje. Jeśli kupisz dziecku młodszemu niż 2 lata osobne siedzenie to w LOT fotelik z atestami jest obowiązkowy. Jeśli zabierzesz fotelik na pokład to powodzenia z trzymaniem go gdzie indziej niż na docelowym fotelu. My podróżowaliśmy z prawie dwulatkiem na kolanach - akurat trafiło się że w naszym rzędzie było puste miejsce, więc ekspandowaliśmy trochę na pusty fotel. Mieliśmy też miejsca przy ściance, więc większą ilość miejsca na nogi, więc syn drzemał na podłodze. https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomocy/podroz-z-dziecmi/czy-moje-dziecko-moze-siedziec-w-foteliku-samochodowym Dziękuję za informację My akurat rozważamy kupno składanego fotelika w pół tak aby móc położyć go pod nogi dziecka przy fotelu. I rozłożenia maty przedłużającej fotel tak aby dziecko mogło swobodnie się położyć. Cytuj
mola Napisano 23 Stycznia Zgłoś Napisano 23 Stycznia 8 minut temu, mixa napisał: Dziękuję za informację My akurat rozważamy kupno składanego fotelika w pół tak aby móc położyć go pod nogi dziecka przy fotelu. I rozłożenia maty przedłużającej fotel tak aby dziecko mogło swobodnie się położyć. To polecam sprawdzić, czy ma jakiś certyfikat dla linii lotniczych. FAA approval albo coś równoważnego w EU. 1 Cytuj
mcpear Napisano 23 Stycznia Zgłoś Napisano 23 Stycznia Pamiętam, że jak moje dziecko miało 3 lata i leciałem do USA z nim to wziąłem fotelik, aczkolwiek na trasie przez ocean LH nie chciała mi pozwolić posadzić dziecka w nim (to już było co prawda 10+ lat temu) i musiałem go nadać jak wózek u wejścia do samolotu. A w USA na lotach lokalnych certyfikaty EU ich nie interesowały i skoro nie miał certyfikatu FAA to też mi nie pozwolili go wnieść na pokład samolotu 1 Cytuj
mixa Napisano 24 Stycznia Autor Zgłoś Napisano 24 Stycznia (edytowane) 11 godzin temu, mola napisał: To polecam sprawdzić, czy ma jakiś certyfikat dla linii lotniczych. FAA approval albo coś równoważnego w EU. Edytowane 24 Stycznia przez mixa Brak opisu Cytuj
mixa Napisano 24 Stycznia Autor Zgłoś Napisano 24 Stycznia Dziękuję bardzo będę miała to na uwadze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi