krisu Napisano Piątek o 15:51 Zgłoś Napisano Piątek o 15:51 Witam... Czy otwierając w USA firmę jednoosobowa tak zwane samozatrudnienie można starać się o wizę inwestorskie ??? Czy trzeba starać się o wizę pracownicza... Czy posiadanie działalności na terenie USA daje mi możliwość bym sam się sponsorował na GC... Czy gdybym dostał wizę inwestorskie czy mogę wtedy być kierowca we własnej firmie transportowej ??? Cytuj
andyopole Napisano Piątek o 16:06 Zgłoś Napisano Piątek o 16:06 Nie wiem czy sa tak drogie ciezarowki. Tego typu wiza obliguje do zainwestowania min. $500k. Cytuj
krisu Napisano Piątek o 16:11 Autor Zgłoś Napisano Piątek o 16:11 Inwestycja musi być pokaźna Inwestycja musi być pokaźna, chociaż przepisy nie podają minimalnej sumy która musi być zainwestowana i nie ma absolutnego testu który może wyznaczyć wystarczającą sume. Oto cytat ze strony prawnika... Więc nie wiem czy na pewno 500k$ Jesteś prawnikiem??? To może daj dokładne informacje... Bo twój komentarz nic nie wnosi 3 minuty temu, andyopole napisał: Nie wiem czy sa tak drogie ciezarowki. Tego typu wiza obliguje do zainwestowania min. $500k. Cytuj
Roelka v.2 Napisano Piątek o 16:27 Zgłoś Napisano Piątek o 16:27 https://www.uscis.gov/working-in-the-united-states/temporary-workers/e-2-treaty-investors Wiza nie imigracyjna E2 pozwala na maksymalny pobyt do dwoch lat z mozliwoscia przedluzenia. Generalnie nie ma jednoznacznej drogi do zielonej karty. Samo posiadanie firmy w USA nie daje zadnych praw do stalego pobytu. Cytuj
krisu Napisano Piątek o 16:36 Autor Zgłoś Napisano Piątek o 16:36 7 minut temu, Roelka v.2 napisał: https://www.uscis.gov/working-in-the-united-states/temporary-workers/e-2-treaty-investors Wiza nie imigracyjna E2 pozwala na maksymalny pobyt do dwoch lat z mozliwoscia przedluzenia. Generalnie nie ma jednoznacznej drogi do zielonej karty. Samo posiadanie firmy w USA nie daje zadnych praw do stalego pobytu. Czyli by móc pracować na własnej działalności trzeba starać się o pozwolenie na pracę dobrze rozumiem ??? Cytuj
andyopole Napisano Piątek o 16:51 Zgłoś Napisano Piątek o 16:51 38 minut temu, krisu napisał: To może daj dokładne informacje... Nie chce mi sie, poza tym jestem w pracy. W kazdym razie Twoj pomysl chociaz bystry ma male (delikatnie mowiac) szanse na uzyskanie takiej wizy. Ale probuj, probuj... Cytuj
Roelka v.2 Napisano Piątek o 17:01 Zgłoś Napisano Piątek o 17:01 23 minutes ago, krisu said: Czyli by móc pracować na własnej działalności trzeba starać się o pozwolenie na pracę dobrze rozumiem ??? Nie, możesz prowadzić działalność na wizie inwestorskiej. Tylko nie jest to tak proste jak w przypadku wizy pracowniczej. Generalnie zaleca się korzystać z prawnika z przypadku takich bardziej skomplikowanych wiz. Cytuj
mcpear Napisano Piątek o 18:35 Zgłoś Napisano Piątek o 18:35 Możesz pracować na rzecz biznesu w który zainwestowałeś. Wiza E2 nie jest wizą dual-intent. Czyli wymaga się aby posiadający tę wizę miał silne związki z krajem pochodzenia, nie traktował jej jako wizy imigracyjnej i aby reprezentował wolę powrotu do kraju ojczystego. Co oznacza, że przy każdym wlocie do USA będziesz sprawdzany czy nadal nie reprezentujesz intencji zostania w USA na stałe i teoretycznie możesz nie zostać wpuszczony do USA bo celnik uzna, że planujesz zamieszkać w USA. Status jest przyznawany na dwa lata i co dwa lata trzeba go odnawiać. Teoretycznie nie ma ograniczeń ile razy możesz go odnawiać. Jeśli w wyniku odnowy statusu dostaniesz decyzję odmowną jesteś zobowiązany wyjechać z USA. 500k nie jest wymogiem (andy pomylił wizę E2 z zieloną kartą EB5 tam podnieśli ostatnio to sławetne 500k do 800k w strefach specjalnych a standardową inwestycję do 1.8M). Wymogiem E2 jest niesprecyzowane poziomem "substantial investment" - na wielu stronach z poradami znajdziesz że jest to rozumiane jako minimum $100k-$200k. Za każdym razem przy przyznaniu wizy konsul sprawdza czy zaproponowany investment jest substantial i gwarantuje założenie i utrzymanie przedsiębiorstwa ze stabilnym dochodem na okres pięciu lat. Wiza E2 nie daje prostej drogi do zielonej karty. Firma którą założysz może teoretycznie Ciebie sponsorować na zieloną kartę ale musisz wykazać to samo co wszystkie inne firmy sponsorujące, czyli generalnie brak pracownika w USA gotowego do pracy za taką pensję i z takimi kwalifikacjami. Ponieważ jest to bardzo ale to bardzo "zniuansowane" dlatego nie wyobrażam sobie przeprowadzenie tego procesu bez specjalizowanego prawnika - jedynie w oparciu o opinie z publicznego forum Jak pamiętam mieliśmy chyba jednego uczestnika forum co pochwalił się, że zdobył wizę E2, ale jak pamiętam nie chciał się dzielić szczegółami (nie dziwię się, bo zapewne kosztowało go to bardzo dużo zdobyć tę wiedzę u prawników). Sam jestem ciekaw jakie są opłaty prawnicze za wizę E2. Dostałeś wycenę od prawnika już? Mógłbyś się pochwalić? Kiedyś słyszałem, że to zaczyna się od 5 tys dolarów (nie wliczając opłat konsularnych) 2 Cytuj
andyopole Napisano Piątek o 19:59 Zgłoś Napisano Piątek o 19:59 Godzinę temu, mcpear napisał: (andy pomylił wizę E2 z zieloną kartą EB5 tam podnieśli ostatnio to sławetne 500k do 800k w strefach specjalnych a standardową inwestycję do 1.8M). Wymogiem E2 jest niesprecyzowane poziomem "substantial investment" - na wielu stronach z poradami znajdziesz że jest to rozumiane jako minimum $100k-$200k. Nowa Cascadia $175k w gore, w zaleznosci od wyposazenia. Moi spedytorzy dziamdziaja ze roboty nie ma. Jest spory dolek akurat. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi