Kwadratowe Koło Napisano 5 Lutego Zgłoś Napisano 5 Lutego Cześć, Potrzebuję pomocy w wyborze odpowiedniego rodzaju wizy. Moja babcia (obywatelka USA, ale pochodząca z Polski) sponsoruje mojego ojca w ramach rodzinnego programu imigracyjnego. Mój ojciec jest głównym beneficjentem tego procesu, a ja jako jego syn również emigruję razem z nim. Kilka kluczowych informacji o naszej sytuacji: Mam 19 lat Mój ojciec otrzyma zieloną kartę w wyniku sponsorowania rodzinnego przez swoją matkę (moją babcię) Moja mama nie emigruje, zostaje w Polsce. Ja również otrzymam zieloną kartę, ale nie jestem pewien, jaką kategorię wizy powinienem wybrać dla siebie i mojego ojca na stronie https://portal.ustraveldocs.com/ Nie jestem pewien którą wizę powinienem wybrać. Czy ktoś miał podobną sytuację i może doradzić? Z góry dziękuję za wszelką pomoc! Cytuj
mcpear Napisano 5 Lutego Zgłoś Napisano 5 Lutego Rozumiem, że babcia wypełniła petycję I-130. Kiedy to zrobiła? Rozumiem, że w tej petycji zaznaczyła Twojego tatę jako osobę, którą sponsoruje i wpisała Ciebie jako beneficjenta dodatkowego. Czy ta petycja jest już zaaprobowana? Obecnie czas oczekiwania na zaaprobowanie w kategorii F3 to jest 15 lat. Jeśli będziesz miał poniżej 21 lat w dniu zaaprobowania petycji (tam jest jakiś drobny margines ale nie jest on znaczący) to przysługuje ci wiza. Jak nie to nie możesz emigrować na podstawie wizy imigracyjnej Twojego taty. Dopiero jak petycja jest zaaprobowana to występujesz o wizy. Jakbyś nie wyjechał na podstawie wizy imigracyjnej Twojego taty to tata po wyjeździe do USA może wystąpić o zieloną kartę dla Ciebie pod warunkiem, że nie będziesz żonaty w kategorii F2B - obecnie czas oczekiwania to 9 lat. Polityka imigracyjna obecnego prezydenta oraz polityka kadrowa wśród urzędników w urzedach federalnych (masowe zwolnienia) mogą spowodować wydłużenie tych czasów Cytuj
Kwadratowe Koło Napisano 6 Lutego Autor Zgłoś Napisano 6 Lutego Właśnie skończyliśmy wypełniać wszystkie dokumenty z ceac.state.gov (screean poniżej) czekaliśmy na zaaprobowanie od jakoś 2008 roku. Teraz jesteśmy na etapie wyboru w jaki sposób chcemy odebrać wizę(na stronie https://portal.ustraveldocs.com/) i nie wiemy który rodzaj wizy powinniśmy zaznaczyć dla mnie jak i dla mojego taty. Jeszcze nie jesteśmy pewni czy powinniśmy na dwóch oddzielnych kontach to zrobić czy może tylko na koncie mojego taty. Cytuj
Xarthisius Napisano 6 Lutego Zgłoś Napisano 6 Lutego (edytowane) 2 hours ago, Kwadratowe Koło said: Właśnie skończyliśmy wypełniać wszystkie dokumenty z ceac.state.gov (screean poniżej) czekaliśmy na zaaprobowanie od jakoś 2008 roku. Teraz jesteśmy na etapie wyboru w jaki sposób chcemy odebrać wizę(na stronie https://portal.ustraveldocs.com/) i nie wiemy który rodzaj wizy powinniśmy zaznaczyć dla mnie jak i dla mojego taty. Jeszcze nie jesteśmy pewni czy powinniśmy na dwóch oddzielnych kontach to zrobić czy może tylko na koncie mojego taty. Ojciec - F31, Ty - F33. Powinno sie dac to zrobic dla calej rodziny z jednego konta. Edytowane 6 Lutego przez Xarthisius Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi