Ola4651 Posted February 8 Report Posted February 8 Proszę o poradę odnośnie naszej sytuacji: Narzeczony ma podwójne obywatelstwo (Polskie i Amerykańskie). Mieszka, pracuje i rozlicza podatki w USA od ponad 10 lat. Poznaliśmy się 2 lata temu i od tego czasu ja byłam raz w stanach na wizie turystycznej przez 3 miesiące, natomiast on był 4 razy w Polsce. Podjęliśmy decyzje, iż nie chcemy już więcej żyć na odległość i planujemy ślub. Czytam i czytam różne wątki na forum i zaczynam głupieć i nie wiem co zrobić. Zależy nam na tym, abym mogła się w miarę szybko przeprowadzić do niego. Z tego co czytam na forum aktualnie czas otrzymania wizy narzeczeńskiej jak i małżeńskiej jest podobny i wynosi ok 2 lat. Która droga byłaby najszybsza pod względem rozpoczęcia wspólnego życia: ślub w stanach i wiza małżeńska, czy ślub w Polsce i wiza małżeńska (czy to w ogóle ma znaczenie gdzie będzie ślub do tego rodzaju wizy?) czy wiza narzeczeńska i wtedy ślub w stanach, czy jest jeszcze jakaś inna możliwość? Z góry przepraszam jeśli takie pytania już się pojawiły. Quote
andyopole Posted February 8 Report Posted February 8 Slub jak najszybciej w Polsce i aplikacja o wizę MAŁŻEŃSKĄ. Od razu po przyjeździe z tą wizą masz prawo stałego pobytu i pracy. Quote
Ola4651 Posted February 8 Author Report Posted February 8 Godzinę temu, andyopole napisał: Slub jak najszybciej w Polsce i aplikacja o wizę MAŁŻEŃSKĄ. Od razu po przyjeździe z tą wizą masz prawo stałego pobytu i pracy. I rzeczywiście proces zajmuje w obecnej chwili koło 2 lat? Quote
Xarthisius Posted February 8 Report Posted February 8 Jezeli wierzyc self-reported statystykom z VJ, to wychodzi na to, ze K1 jest na chwile obecna znaczaco szybsza: ~1 rok od zlozenia I-129F do interview w ambasadzie (przy czym akceptacja I-129F trwa srednio ~8-9mo, co sie pokrywa z processing time raportowanym bezposrednio przez USCIS). Dla IR1/CR1 sredni czas od zlozenia I-130 do interview to prawie 2 lata (1 rok na samo I-130 i drugi rok oczekiwania na interview). Czasy oczywiscie moga ulec zmianie wiec YMMV. Tyle w kwestii optymalizacji procesu do najszybszego "zycia razem". Dodam tylko, ze K1 jest upierdliwa, bo musisz siedziec w domu na rekach i nic nie robic do czasu, az sie chociaz pozwolenie na prace przeprocesuje (dodatkowe miesiace po zlozeniu aplikacji o adjustement of status) no i jest znaczaco drozsza impreza. Zarowno w trakcie procesu K1 jak i IR1/CR1 caly czas mozna latac turystycznie. https://www.visajourney.com/timeline/stats.php https://www.visajourney.com/timeline/irstats.php https://egov.uscis.gov/processing-times/ Quote
andyopole Posted February 9 Report Posted February 9 52 minuty temu, Xarthisius napisał: bo musisz siedziec w domu na rekach Bardzo fajne określenie, którego nie znałem! Quote
Xarthisius Posted February 9 Report Posted February 9 55 minutes ago, andyopole said: Bardzo fajne określenie, którego nie znałem! Et tu, Brute? Juz mnie Zona opierniczyła za ponglish... Quote
Roelka v.2 Posted February 9 Report Posted February 9 Zdecydowanie lepiej jest iść droga wizy małżeńskiej bo potem nie musisz robić kolejnych aplikacji na miejscu w US o zielona karte. Realia są takie że nie ważna która drogę wybierzesz będzie to trwało 1 - 2 lata. Może nawet więcej biorąc pod uwagę nowy faszystowski anti imigracyjny rząd US Quote
andyopole Posted February 9 Report Posted February 9 5 godzin temu, Xarthisius napisał: Et tu, Brute? Juz mnie Zona opierniczyła za ponglish... Ależ! Pochwaliłem przecie! Quote
Ola4651 Posted February 9 Author Report Posted February 9 Bardzo dziękuję wszystkim za informacje! Jak tylko skompletujemy wszystkie dokumenty bierzemy ślub cywilny i składamy dokumenty o wizę małżeńską. Mega istotne dla nas jest to, że mimo złożonego wniosku po ślubie nadal mogę latać na wizie turystycznej, abyśmy mogli się widywać - ciężko by było wytrzymać dwa lata po ślubie bez spotkań Quote
Recommended Posts