Łukasz s Napisano Poniedziałek o 10:09 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 10:09 Witam,wypełniłem formularz DS-160 po polsku,i wudrukował mi się kod kreskowy,czy to przejdzie,czy musi być po angielsku? I nie wiem jak umówić się na rozmowę z konsulem.Opłaciłem przez bank opłatę i nie wiem co dalej? Cytuj
mcpear Napisano Poniedziałek o 17:55 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 17:55 Jeśli confirmation code zaczyna się od AA to można domniemywać, że jest on poprawny i że "przejdzie". Wizytę umawiasz online (https://cgifederal.secure.force.com/?country=Poland&language=English) albo przez call center +48 22 3071361 Cytuj
Łukasz s Napisano Wtorek o 17:04 Autor Zgłoś Napisano Wtorek o 17:04 Witam.W niedzielę zalogowałem się do https://portal.ustraveldocs.com/ ,odpowiedziałem na pytania i skierowało mnie do zapłacenia " Bankowość internetowa Instrukcje przelewu środków i wpłat gotówkowych Internetowy przelew bankowy i płatności gotówkowe - Instrukcje" zapłaciłem przez konto bankowe właściwą kwotę i nie wiem jak dalej umówić wizytę z konsulem? Cytuj
mcpear Napisano Wtorek o 19:07 Zgłoś Napisano Wtorek o 19:07 Zadzwoniłeś na call center jeśli nie umiesz tego zrobić online? Cytuj
Łukasz s Napisano 6 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 6 godzin temu Wszystko się powiodło online,tak jak napisałeś.Czekałem do dzisiaj aby termin wyszedł na poniedziałek bo tak mama wolne.Nurtuje mnie jednak inne pytanie a widzę,że jesteś bystry facet i liczę,że mi pomożesz.Ponad 15 lat temu byłem w USA,mój ojciec rozpoczął proces legalizacji zielonej karty dla mnie.Miałem już ją dostać za jakieś 3-4 m-ce lecz musiałem wyjechać do mamy do Polski/choroba/ i pozostałem tu do tej pory.Chcę tam teraz wyjechać i zamiast rozpocząć proces imigracji lub go kontynuować zacząłem się starać o wizę B2.Czy na tym spotkaniu konsul może mi pomóc w rozpoczętym procesie dawno temu? czy robię błąd starając się o wizę B2? Czy od razu mu mówić jak sprawa wygląda? Czy wszystko zaprzepaszczę pojawiając się na tym spotkaniu? Dodam tylko,że mój ojciec przebywa aktualnie w Polsce/to On jest sponsorem/ i że narazie nie jedzie do USA Cytuj
mola Napisano 6 godzin temu Zgłoś Napisano 6 godzin temu (edytowane) Jeśli Twoja aplikacja o zieloną kartę była poprzez Adjustment of Status, to w momencie kiedy przekroczyłeś granicę USA, USCIS uznał że porzuciłeś tę aplikację. Tu nie ma co ratować, przeszłość zamierzchła. Twój ojciec musiałby wystartować cały proces od nowa, ale jeśli nie mieszka już w USA, to sponsorem być nie może. O wizę turystyczną starać się można zawsze, nawet jak się planów wyjazdu nie ma. Ogólnie fakt, że kiedyś nie dokończyłeś procesu imigracyjnego, nie rzutuje negatywnie na wizę turystyczną. Natomiast wyjazd na B2 z ZAMIAREM rozpoczęcia procesu imigracji to jest przestępstwo imigracyjne. Chcesz to zrobić po bożemu to ojciec wraca do USA, ustanawia tam domicile (mieszka i zarabia). Twój proces imigracyjny może być przeprowadzony podczas gdy Ty jesteś w Polsce. Edytowane 6 godzin temu przez mola Cytuj
Łukasz s Napisano 6 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 6 godzin temu Dziekuję za wyczerpującą informację.Ojciec mój ma pochodzenie amerykańskie lecz teraz jest akurat w Polsce i myśleliśmy,że ten proceces gdzieś tam wisi w amerykańskich dokumentach Cytuj
mcpear Napisano 6 godzin temu Zgłoś Napisano 6 godzin temu Konsul nie pomoże ci nic w procesie akceptacji petycji złożonej przez Twojego tatę. Ten temat może (nie musi) wypłynąć podczas rozpatrywania Twojego wniosku o wizę turystyczną. Staranie się o wizę turystyczną nie jest błędem w procesie imigracyjnym o ile nie masz planów złamania warunków tej wizy, które wyjdą na rozmowie z konsulem. Na 100% musisz mieć gotową odpowiedź na pytanie dlaczego nie starasz się o ESTA. Jeśli dostałeś odmowę na ESTA to w zasadzie tłumaczy twoje starania się o wizę. Jeśli jednak nie dostałeś odmowy a nadal starasz się o B2 to to wzbudzi duże zainteresowanie konsula. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi