Xarthisius Napisano 7 Maja Autor Zgłoś Napisano 7 Maja 3 hours ago, Roelka v.2 said: W sensie...? Jesli wylosowany małżonek chce żeby partner/partnerka też dostała wize imigracyjna to musi uwzględnić to we wniosku. Jeśli nie chce to nie musi. Jeśli wylosowany chce żeby partner/partnerka POZNIEJ dołączyła w US to może NIE uwzględnić tej osoby w wniosku a później złożyć petycje o wize malzenska (czas oczekiwania ok 2 lat). Dodam tylko dla osob postronnych, ze piszac "wniosek" Roelka ma na mysli DS-260. Nieuwzglednienie malzonka w zgloszeniu eDV powoduje dyskwalifikacje. Cytuj
Xarthisius Napisano 7 Maja Autor Zgłoś Napisano 7 Maja 3 hours ago, krychu280 said: Cześć Udało mi się trafić w loterii za 4 razem! Pytanie mam dotyczące slubu.. zaplanowany jest za miesiąc, już składać ds260 czy poczekac na akt małżeństwa? + taki że jeszcze wyrobienie nowych paszportów (po zmianie nazwiska..) Chodzi o to żeby nie stracic koleji, nie chciałbym otwierać zgłoszenia i edytować tego. Ma ktoś doświadczenie jak to zrobić żeby było ok? P.S gdzie poczytam o badaniach i całej rozmowie w ambasadzie? Jak to wygląda? Najprosciej poczekac. Szczegolnie jak masz wysoki numer. Pierwszy post ma rozpisane wszystkie scenariusze. Przyklady od innych chocby w watku z biezacego roku. Cytuj
krychu280 Napisano 7 Maja Zgłoś Napisano 7 Maja 32 minuty temu, Xarthisius napisał: Najprosciej poczekac. Szczegolnie jak masz wysoki numer. Pierwszy post ma rozpisane wszystkie scenariusze. Przyklady od innych chocby w watku z biezacego roku. "wysoki", wydaje się być nie najgorszy EU19XXX czyli śmiało z pełnym kompletem dokumentów (nowe numery paszportu) skladac DS-260, to będzie jakoś połowa czerwca - nie za późno ? oki Dziecko dopisane oraz małżonka również wszystkie papiery z sądu, policji, komplet badań ? Cytuj
Xarthisius Napisano 7 Maja Autor Zgłoś Napisano 7 Maja (edytowane) 32 minutes ago, krychu280 said: "wysoki", wydaje się być nie najgorszy EU19XXX czyli śmiało z pełnym kompletem dokumentów (nowe numery paszportu) skladac DS-260, to będzie jakoś połowa czerwca - nie za późno ? oki Osobiscie, robilbym wszystko po slubie. 32 minutes ago, krychu280 said: Dziecko dopisane oraz małżonka również wszystkie papiery z sądu, policji, komplet badań ? Papiery to dopiero na spotkanie w ambasadzie. Nawet fizycznej kopii aktu slubu nie potrzebujesz do zlozenia DS-260. Tylko i wylacznie paszport. Edytowane 7 Maja przez Xarthisius Cytuj
krychu280 Napisano 7 Maja Zgłoś Napisano 7 Maja 12 minut temu, Xarthisius napisał: Osobiscie, robilbym wszystko po slubie. Papiery to dopiero na spotkanie w ambasadzie. Nawet aktu slubu nie potrzebujesz do zlozenia DS-260. Tylko i wylacznie paszport. Oo, ale w DS-260 muszę dopisać żonę. Hmm jeśli nie jest potrzebny akt slubu tylko numer paszportu (który jest jeszcze rok ważny) to w sumie mogę składać. Jak wygląda później edycja takich danych? Dużo zachodu? Jeśli mówisz że osobiście byś poczekał, to może faktycznie przygotować się, niepotrzebnie później wprowadzać zamieszanie. Cytuj
Xarthisius Napisano 7 Maja Autor Zgłoś Napisano 7 Maja (edytowane) 3 minutes ago, krychu280 said: Oo, ale w DS-260 muszę dopisać żonę. Hmm jeśli nie jest potrzebny akt slubu tylko numer paszportu (który jest jeszcze rok ważny) to w sumie mogę składać. Jak wygląda później edycja takich danych? Dużo zachodu? Jeśli mówisz że osobiście byś poczekał, to może faktycznie przygotować się, niepotrzebnie później wprowadzać zamieszanie. Q: Wylosowałem(am) jako singiel, a teraz biorę ślub. Co robić?! A: Mazel tov! Małżonka można dodać na prawie każdym etapie procesowania DV. Możliwe scenariusze: 1. Jeżeli jeszcze nie wypełniłeś DS-260, po prostu klikasz "Add new derivative" w formularzu. 2. Jeżeli wysłałaś DS-260, a do interview jeszcze szmat czasu: prosisz KCC o odblokowanie DS-260 i patrzysz pkt 1. 3. Jeżeli wysłałeś DS-260, a spodziewasz się na dniach zaproszenia do ambasady, może lepiej chwilę zaczekać i zobaczyć pkt 4. 4. Otrzymałeś zaproszenie na rozmowę w ambasadzie. KCC nie może otworzyć Twojego DS-260, ale bez problemu zrobi to ambasada. Piszesz do nich maila i patrz pkt 1. 5. Istnieją jeszcze inne opcje, ale dla wlasnego zdrowia psychicznego radziłbym wybrać któryś z punktów powyżej. Więcej na ten temat: https://britsimonsays.com/marital-status-getting-married-dv-lottery-process/ Prosto z pierwszego posta ;-) Akt slubu nie jest potrzebny jako papier, ale nie mozesz dodac Zony przed faktycznym slubem. Edytowane 7 Maja przez Xarthisius Cytuj
Teru Napisano 7 Maja Zgłoś Napisano 7 Maja Ciekawe co dalej 33xxx numer i ds-260 wysłany wczoraj ciekawe kiedy odpowiedź dostanę i jeżeli już bym dostał odpowiedź zwrotną i pomijając, że wszystkie dokumenty są dobrze wypełnione to jestem bezpieczny? Cytuj
Xarthisius Napisano 7 Maja Autor Zgłoś Napisano 7 Maja 21 minutes ago, Teru said: Ciekawe co dalej 33xxx numer i ds-260 wysłany wczoraj ciekawe kiedy odpowiedź dostanę i jeżeli już bym dostał odpowiedź zwrotną i pomijając, że wszystkie dokumenty są dobrze wypełnione to jestem bezpieczny? Nie dostaniesz zadnej odpowiedzi zwrotnej, poza automatycznie wygenerowanym mailem na samym poczatku. Bezpieczny w sensie numeru? Za wczesnie na rozwazania na ten temat. Najwczesniej jak chociaz bedziemy znali liczbe wylosowanych. Cytuj
aedaem2 Napisano 7 Maja Zgłoś Napisano 7 Maja Pytanie odnośnie miejsc pracy. Czy na późniejszym etapie będzie wymagane przedstawienie świadectwa pracy? Mam problem ponieważ takowych nie posiadam.(Mam nadzieję, że w razie konieczności uda mi się je uzyskać u pracodawcy) Również nie pamiętam dokładnie dat rozpoczęcia i zakończenia pracy. Wiem tylko rok i na ten moment z braku innych możliwości wpisałem losowe daty z danego roku. Sprawa dotyczy 4 pracodawców. Obecnie od 4 lat prowadzę działalność gospodarczą. I teraz najważniejsze pytanie wysłać taki wniosek czy próbować załatwić świadectwo pracy żeby mieć pewność co do dat? Cytuj
mcpear Napisano 7 Maja Zgłoś Napisano 7 Maja Nie potrzeba świadectwa pracy i nie będzie potrzeba. Jak dat dokładnych nie pamiętasz to wpisz najlepiej jak pamiętasz 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi