Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 hours ago, Roelka v.2 said:

W sensie...? Jesli wylosowany małżonek chce żeby partner/partnerka też dostała wize imigracyjna to musi uwzględnić to we wniosku. Jeśli nie chce to nie musi.

Jeśli wylosowany chce żeby partner/partnerka POZNIEJ dołączyła w US to może NIE uwzględnić tej osoby w wniosku a później złożyć petycje o wize malzenska (czas oczekiwania ok 2 lat).

Dodam tylko dla osob postronnych, ze piszac "wniosek" Roelka ma na mysli DS-260. Nieuwzglednienie malzonka w zgloszeniu eDV powoduje dyskwalifikacje.

Napisano
3 hours ago, krychu280 said:

Cześć :)

Udało mi się trafić w loterii za 4 razem! 

Pytanie mam dotyczące slubu.. zaplanowany jest za miesiąc, już składać ds260 czy poczekac na akt małżeństwa? + taki że jeszcze wyrobienie nowych paszportów (po zmianie nazwiska..) 
Chodzi o to żeby nie stracic koleji, nie chciałbym otwierać zgłoszenia i edytować tego.

Ma ktoś doświadczenie jak to zrobić żeby było ok? 

P.S gdzie poczytam o badaniach i całej rozmowie w ambasadzie? Jak to wygląda? 

Najprosciej poczekac. Szczegolnie jak masz wysoki numer. Pierwszy post ma rozpisane wszystkie scenariusze.

Przyklady od innych chocby w watku z biezacego roku.

Napisano
32 minuty temu, Xarthisius napisał:

Najprosciej poczekac. Szczegolnie jak masz wysoki numer. Pierwszy post ma rozpisane wszystkie scenariusze.

Przyklady od innych chocby w watku z biezacego roku.

"wysoki", wydaje się być nie najgorszy EU19XXX
czyli śmiało z pełnym kompletem dokumentów (nowe numery paszportu) skladac DS-260, to będzie jakoś połowa czerwca - nie za późno :D ?
oki

Dziecko dopisane oraz małżonka również wszystkie papiery z sądu, policji, komplet badań ?

Napisano (edytowane)
32 minutes ago, krychu280 said:

"wysoki", wydaje się być nie najgorszy EU19XXX
czyli śmiało z pełnym kompletem dokumentów (nowe numery paszportu) skladac DS-260, to będzie jakoś połowa czerwca - nie za późno :D ?
oki

Osobiscie, robilbym wszystko po slubie.

32 minutes ago, krychu280 said:

Dziecko dopisane oraz małżonka również wszystkie papiery z sądu, policji, komplet badań ?

Papiery to dopiero na spotkanie w ambasadzie. Nawet fizycznej kopii aktu slubu nie potrzebujesz do zlozenia DS-260. Tylko i wylacznie paszport.

Edytowane przez Xarthisius
Napisano
12 minut temu, Xarthisius napisał:

Osobiscie, robilbym wszystko po slubie.

Papiery to dopiero na spotkanie w ambasadzie. Nawet aktu slubu nie potrzebujesz do zlozenia DS-260. Tylko i wylacznie paszport.

Oo, ale w DS-260 muszę dopisać żonę. 
Hmm jeśli nie jest potrzebny akt slubu tylko numer paszportu (który jest jeszcze rok ważny) to w sumie mogę składać. Jak wygląda później edycja takich danych? Dużo zachodu? Jeśli mówisz że osobiście byś poczekał, to może faktycznie przygotować się, niepotrzebnie później wprowadzać zamieszanie.

Napisano (edytowane)
3 minutes ago, krychu280 said:

Oo, ale w DS-260 muszę dopisać żonę. 
Hmm jeśli nie jest potrzebny akt slubu tylko numer paszportu (który jest jeszcze rok ważny) to w sumie mogę składać. Jak wygląda później edycja takich danych? Dużo zachodu? Jeśli mówisz że osobiście byś poczekał, to może faktycznie przygotować się, niepotrzebnie później wprowadzać zamieszanie.

Q: Wylosowałem(am) jako singiel, a teraz biorę ślub. Co robić?!
A: Mazel tov! Małżonka można dodać na prawie każdym etapie procesowania DV. Możliwe scenariusze:

1. Jeżeli jeszcze nie wypełniłeś DS-260, po prostu klikasz "Add new derivative" w formularzu.
    2. Jeżeli wysłałaś DS-260, a do interview jeszcze szmat czasu: prosisz KCC o odblokowanie DS-260 i patrzysz pkt 1.
    3. Jeżeli wysłałeś DS-260, a spodziewasz się na dniach zaproszenia do ambasady, może lepiej chwilę zaczekać i zobaczyć pkt 4.
    4. Otrzymałeś zaproszenie na rozmowę w ambasadzie. KCC nie może otworzyć Twojego DS-260, ale bez problemu zrobi to ambasada. Piszesz do nich maila i patrz pkt 1.
    5. Istnieją jeszcze inne opcje, ale dla wlasnego zdrowia psychicznego radziłbym wybrać któryś z punktów powyżej. Więcej na ten temat: https://britsimonsays.com/marital-status-getting-married-dv-lottery-process/

Prosto z pierwszego posta ;-)

Akt slubu nie jest potrzebny jako papier, ale nie mozesz dodac Zony przed faktycznym slubem.

Edytowane przez Xarthisius
Napisano

Ciekawe co dalej 33xxx numer i ds-260 wysłany wczoraj ciekawe kiedy odpowiedź dostanę i jeżeli już bym dostał odpowiedź zwrotną i pomijając, że wszystkie dokumenty są dobrze wypełnione to jestem bezpieczny?

Napisano
21 minutes ago, Teru said:

Ciekawe co dalej 33xxx numer i ds-260 wysłany wczoraj ciekawe kiedy odpowiedź dostanę i jeżeli już bym dostał odpowiedź zwrotną i pomijając, że wszystkie dokumenty są dobrze wypełnione to jestem bezpieczny?

Nie dostaniesz zadnej odpowiedzi zwrotnej, poza automatycznie wygenerowanym mailem na samym poczatku.

Bezpieczny w sensie numeru? Za wczesnie na rozwazania na ten temat. Najwczesniej jak chociaz bedziemy znali liczbe wylosowanych.

Napisano

Pytanie odnośnie miejsc pracy. Czy na późniejszym etapie będzie wymagane przedstawienie świadectwa pracy? 

Mam problem ponieważ takowych nie posiadam.(Mam nadzieję, że w razie konieczności uda mi się je uzyskać u pracodawcy) Również nie pamiętam dokładnie dat rozpoczęcia i zakończenia pracy. Wiem tylko rok i na ten moment z braku innych możliwości wpisałem losowe daty z danego roku. Sprawa dotyczy 4 pracodawców. Obecnie od 4 lat prowadzę działalność gospodarczą.

I teraz najważniejsze pytanie wysłać taki wniosek czy próbować załatwić świadectwo pracy żeby mieć pewność co do dat?