pkw Napisano 12 Czerwca Zgłoś Napisano 12 Czerwca Wątek może trochę z kategorii teoretyczno-filozoficznych. Mieszkam na stałe w UK (obywatelstwo też mam) ale co roku (prawie) wypełniałem wniosek o zieloną kartę, na wpół serio szczerze mówiąc, bo nie miałem poważnych planów emigracji do USA. Pomyślałem, jak wylosują to wtedy się będę martwił. No i wylosowali w tym roku. Masz babo placek Zabrałem się za wypełnianie DS-260, no i okazało się że na początku pomyliłem się w dacie urodzenia podając z rozpędu w formacie europejskim zamiast amerykańskim - KCC powiedziało że mogę poprawić na DS-260 a potem zdecydują. Ale cały czas odkładam wysyłanie tego bo przytłacza mnie trochę cały proces - z tego co czytam będę musiał to załatwiać w Londynie (chyba że zmienię ale to może rodzić więcej pytań), więc tłumaczenie wszystkiego.. Ze szczepieniami też nie wiem czy uda się zebrać jakąś dokumentację na co byłem szczepiony. Oszczędności też, póki co, poniżej $10k. Ale głównie to odstrasza mnie "przymus" przeprowadzki do USA w ciągu roku po zatwierdzeniu. Jednak fajnie byłoby mieć taką opcję. Więc nie za bardzo wiem co robić. Wiem że nikt mi nie odpowie na to pytanie i nie oczekuję tego, ale zawsze jakiś feedback może być pomocny. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 12 Czerwca Zgłoś Napisano 12 Czerwca 1. Tlumaczenia... jak masz jakies dokumenty w j. Polskim ktore musialbyc przetłumaczyć na j. Angielski to idziesz do tłumacza. Z tego co wiem w UK są dziesiątki polskich tłumaczy. 2. Nie musisz mieć zadnej dokumentacji szczepien. Lekarz będzie wiedzieć co ci zapodać. Generalnie mam wrażenie ze wyolbrzymiasz problemy ktore problemami wcale nie są. :p Dla mnie osobiście większe dywagacje byłyby na temat ubezpieczenia zdrowotnego w US, tego czy mam zawod/wykształcenie z którym łatwiej znajdę prace, etc. Co do oszczędności to według mnie 10k może być mało na start. Ale to też jest coś co samemu musiałbym ocenić i zalezy czy masz rodzinę etc. Tak jak sam napisałeś, nikt za ciebie nie zadecyduje. Zawsze możesz jechać do US i aktywować zielona karte I od razu wystapic o reentry permit która da ci możliwość pobytu poza US do roku czasu bez ryzyka utraty zielonej karty... 2 Cytuj
pkw Napisano 12 Czerwca Autor Zgłoś Napisano 12 Czerwca Dzięki @Roelka v.2 Masz rację, nie rozważyłem jeszcze tego jak by to miało wyglądać w praktyce, po przyjeździe. Stresuję się trochę bo wiem że załatwiać trzeba szybko. Oczywiście tłumaczenia są możliwe, ale to zawsze dodatkowy koszt i czas. Gdzieś czytałem na tym forum że ogólnie w Warszawie jest łatwiej niż w Londynie. Cytuj
pkw Napisano 12 Czerwca Autor Zgłoś Napisano 12 Czerwca 3 minutes ago, Xarthisius said: Jaki masz mniej wiecej numer? Czekałem na to pytanie 95xx Cytuj
krychu280 Napisano 12 godzin temu Zgłoś Napisano 12 godzin temu @pkw jestem w tej samej sytuacji. Bralem udzial jako opcje "bo przeciez ciezko wylosowac" no i sie trafilo. Jak juz sie trafilo, to czemu nie skorzystac i sprobowac? Numer masz zacny! 1 Cytuj
pkw Napisano 4 godziny temu Autor Zgłoś Napisano 4 godziny temu 8 hours ago, krychu280 said: @pkw jestem w tej samej sytuacji. Bralem udzial jako opcje "bo przeciez ciezko wylosowac" no i sie trafilo. Jak juz sie trafilo, to czemu nie skorzystac i sprobowac? Numer masz zacny! Dzięki! Odwlekałem wypełnianie formularza ale Twoja odpowiedź dodała mi trochę otuchy. Co do numeru to nie miałem tak naprawdę pojęcia czy jest "dobry". Mam parę pytań odnośnie DS-260 które zadam w osobnym wątku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi