Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Moja historia jest trochę skomplikowana, mianowicie do USA latalem od 1998r jeszcze jako kilkumiesieczne dziecko z całą rodzina, wróciliśmy po 4 latach. 
Po około 4 latach polecialem znowu do USA na tej samej wizie odwiedzic Ojca, miałem wtedy 8-9 lat, po skonczeniu się wizy 10 letniej moi rodzicie ponownie wyrobili mi wizę b1/b2 I latalem praktycznie co roku na wakacje na 2 miesiące.

sytuacja się komplikuje gdy mając 16 lat moi rodzice na ktorych utrzymaniu byłem postanowili że zostanę z Ojcem w stanach I tam poszedlem do szkoly, początkowo po pol roku wróciłem do Polski na 3 tygodnie na święta I znowu poleciałem, skończyłem rok I wróciłem na cale wakacje do Polski, po czym ponownie poleciałem I tu już zwrócili uwage mi na lotnisku ale że byłem młody gdy wylecialem ostatni raz byłem chwilę po moich 18 urodzinach to mnie wpuścili.

w związku z problematycznym wjazdem i rozpoczeta szkola mój Tata powiedział ze zalatwi przedluzenie wizy albo zmieni ja na studencka co jak się okazało finalnie tego nie zrobił, pobyt miałem do 23 lutego 2016r a wróciłem dobrowolnie 16 sierpnia 2016r, czyli overstay na i94 to 174 dni, mój Tata powiedział ze finalnie niczego nie zlozyl, po powrocie zajale się życiem w Polsce, ustatkowalem się, wziąłem slub, wybudowalem dom, mam dwie swoje firmy i dodatkowo pracuje na umowie o prace na pelen etat.

moja sytuacja w Polsce jest bardzo dobra, ale chciałbym lecieć z żona na wakacje 8-9 dni do USA.

Esta odmowa bo musiałem zaznaczyć overstay, czy mam szanse otrzymać wizę b1/b2?

W przyszłym tygodniu mam spotkanie w konsulacie, czy ktoś może cos doradzic?

Edytowane przez Kkkjjj

Napisano
5 minut temu, andyopole napisał:

Nikt ci tu nic nie doradzi. Masz 50% szansy na B2. Dostaniesz albo nie. 

Tak rozumiem to, ale właśnie nie bardzo gdzieś można znaleźć informację czy sa osoby które otrzymaly wizę pomimo wcześniejszego overstay, wiem że każda sprawa jest inna ale nie wiem jak aktualnie to wygląda a na rozmowie w konsulacie nigdy nie byłem bo jako dziecko rodzice to zalatwiali bez mojej obecnosci.

Napisano
3 hours ago, Kkkjjj said:

Tak rozumiem to, ale właśnie nie bardzo gdzieś można znaleźć informację czy sa osoby które otrzymaly wizę pomimo wcześniejszego overstay, wiem że każda sprawa jest inna ale nie wiem jak aktualnie to wygląda a na rozmowie w konsulacie nigdy nie byłem bo jako dziecko rodzice to zalatwiali bez mojej obecnosci.

Ja bym była ostrożnie optymistyczna w Twoim przypadku. Po pierwsze byłeś nieletni (czyli to Twoi rodzice decydowali), po drugie masz stabilną sytuację w Polsce. No i upłynęło już wiele lat.

Ale moje dywagacje są tylko "na logikę", bo nie znam nikogo w podobnej sytuacji. Tak czy inaczej - jeżeli nie spróbujesz, to się nie przekonasz.

Napisano
2 godziny temu, Zuza007 napisał:

Ja bym była ostrożnie optymistyczna w Twoim przypadku. Po pierwsze byłeś nieletni (czyli to Twoi rodzice decydowali), po drugie masz stabilną sytuację w Polsce. No i upłynęło już wiele lat.

Ale moje dywagacje są tylko "na logikę", bo nie znam nikogo w podobnej sytuacji. Tak czy inaczej - jeżeli nie spróbujesz, to się nie przekonasz.

W przyszłym tygodniu mam rozmowę, dam znać jak poszło, co do zasady byłem już pelnoletni ale na utrzymaniu Rodziców.