htttde Napisano Czwartek o 20:54 Zgłoś Napisano Czwartek o 20:54 Cześć! Potrzebuję porady dotyczącej podatku. Udało mi się wygrać zieloną kartę w loterii wizowej, do Stanów wyjechałam w połowie zeszłego roku i spędziłam tam łącznie 5 miesięcy. Nie podjęłam jeszcze żadnej pracy w stanach, a od czasu uzyskania statusu rezydenta nie osiągnęłam też żadnego dochodu w Polsce. Niestety, przez mój błąd i brak obecności w Stanach w tym roku, nie złożyłam oświadczenia podatkowego. Czy ze względu na pobyt za granicą mogę wciąż spróbować je złożyć? Lub co najlepiej zrobić w takiej sytuacji? Cytuj
andyopole Napisano Czwartek o 22:43 Zgłoś Napisano Czwartek o 22:43 Glowy nie dam ale jesli nie mialas przychodu to deklaracji chyba sie nie sklada. Cytuj
kzielu Napisano wczoraj o 00:04 Zgłoś Napisano wczoraj o 00:04 3 hours ago, htttde said: Cześć! Potrzebuję porady dotyczącej podatku. Udało mi się wygrać zieloną kartę w loterii wizowej, do Stanów wyjechałam w połowie zeszłego roku i spędziłam tam łącznie 5 miesięcy. Nie podjęłam jeszcze żadnej pracy w stanach, a od czasu uzyskania statusu rezydenta nie osiągnęłam też żadnego dochodu w Polsce. Niestety, przez mój błąd i brak obecności w Stanach w tym roku, nie złożyłam oświadczenia podatkowego. Czy ze względu na pobyt za granicą mogę wciąż spróbować je złożyć? Lub co najlepiej zrobić w takiej sytuacji? Rozliczasz sie za caly rok z dochodu na calym swiecie. Zlozyc mozesz zawsze ale jezeli jestes ponizej limitu ($15k) to nie musisz skladac. Jedyny problem z nieskladaniem jest pozniejsza koniecznosci tlumaczenia sie z tego na N-400. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi