micko Posted March 4, 2006 Report Posted March 4, 2006 Mam pytanie do Kariny, lub innych ktorzy znaja temat - chodzi o Selective Service. 1) Kazdy imigrant w wieku 18-25 musi sie zarejestrowac do tego bo jak nie to nie bedzie mozna zdac obywatelstwa - to prawda?? 2) Chodzi mi o limit 25 - znaczy sie kazda osoba ktora powiedzmy ma 25 lat i 364 dni musi sie zarejestrowac, a juz osoba ktora ma - dla przykladu 26 lat i 10 dni juz nie musi tak?? Pytanie bardzo wazne bo moj kolega troche sie martwi , urodzil sie w sierpniu 1977r, przyjechal do US na GC w pazdzierniku 2003 - czyli w czasie przyjazdu mial 26 lat i 2 miesiace - w tym wypadku nie musial sie rejestrowac tak??? Dzieki za odpowiedz.
rauls Posted March 4, 2006 Report Posted March 4, 2006 Mam pytanie do Kariny' date=' lub innych ktorzy znaja temat - chodzi o Selective Service. 1) Kazdy imigrant w wieku 18-25 musi sie zarejestrowac do tego bo jak nie to nie bedzie mozna zdac obywatelstwa - to prawda?? [/quote'] TAK 2) Chodzi mi o limit 25 - znaczy sie kazda osoba ktora powiedzmy ma 25 lat i 364 dni musi sie zarejestrowac, a juz osoba ktora ma - dla przykladu 26 lat i 10 dni juz nie musi tak?? 25 lat i 364 dni - MUSI SIE ZAREJESTROWAC 26 lat i 10 dni - NIE MUSI Pytanie bardzo wazne bo moj kolega troche sie martwi , urodzil sie w sierpniu 1977r, przyjechal do US na GC w pazdzierniku 2003 - czyli w czasie przyjazdu mial 26 lat i 2 miesiace - w tym wypadku nie musial sie rejestrowac tak??? odp. TAK - tak jest napisane na oficjalnej stronie: http://www4.sss.gov/FSwho.htm
micko Posted March 5, 2006 Author Report Posted March 5, 2006 Dzieki za odpowiedz. Teraz przekaze dla znajomego wiadomosc zeby sie nie denerwowal.
karina Posted March 5, 2006 Report Posted March 5, 2006 Mam pytanie do Kariny, lub innych ktorzy znaja temat - chodzi o Selective Service. 1) Kazdy imigrant w wieku 18-25 musi sie zarejestrowac do tego bo jak nie to nie bedzie mozna zdac obywatelstwa - to prawda?? TAK Niezupelnie tak. Otoz powinno sie zarejestrowac do Selective Serv. ale sa wyjatki i wtedy nawet jesli sie ktos nie zarejestruje to tez moze sie ubiegac o obywatelstwo. Generalnie jesli ktos sie nie zarejestruje to moze - ale nie musi (to lezy w dyskrecji oficera imigracyjnego) - nie otrzymac obywatelstwa przez nastepne 5 lat za wzgledu na to, ze nie ma "dobrego charakteru moralnego" czyli, ze nie dopelnil tego co bylo jego obowiazkiem. Ale jesli dana osoba nie wiedziala o tym, ze nalezy sie zarejestrowac (to akurat jest maloprawdopodobne tlumaczenie i zwykle jest malo skuteczne) badz jesli np. religia nie pozwala tej osobie na branie udzialu w wojnie itp. to w takich przypadkach mozna dostac obywatelstwo. Ale - tak jak juz wspomnialam - wszystko lezy w dyskrecji oficera. ("W dyskrecji oficera" to wyrazenie uzywane w prawie, ktora oznacza, ze "ostateczna decyzja nalezy do oficera imigracyjnego" - to tak dla wiadomosci, moze komus sie przyda).
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.