Skocz do zawartości

pytanko do Kariny

newa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Karinko w różnych miejscach próbowałam już uzyskać informację na ten temat ale mam z tym problem , więc zwracam się z tym pytaniem do Ciebie:)

Za miesiąc wyjeżdżamy z mężem do USA, dokładnie do MA.Jedziemy legalnie bo wylosowaliśmy Zieloną Kartę więc miesiąc po przylocie spodziewamy się ją otrzymać pocztą.  

Pytanie brzmi - jeżeli zajdę w ciążę i zdecyduję się urodzić TAM-chciałabym mieć dobrą i niedrogą opiekę medyczną przez okres ciąży , porodu i połogu. Słyszałam o tzw public aid czyli "ubezpieczeniu z miasta", o które mogą ubiegać się osoby z niskimi dochodami. Proszę powiedz mi czy będzie to podczas aplikowania o obywatelstwo jakiś problem? Czyli czy będzie to traktowane jak korzystanie z pomocy państwa?z pomocy socjalnej? Bo przez pierwszy rok bodajże nie można korzystać z takiej pomocy i może to być podstawa do odebrania zk lub problemów przy aplikowaniu o obywatelstwo. A tego chcielibyśmy uniknąć. Proszę wytłumacz mi jak to jest.

Dziękuję z góry i gratuluję wiedzy:)

W celu wyjasnienia: "papier" podpisywany w ambasadzie NIE ma zadnego zwiazku z tym o co pytasz. Ubezpczenie na czas ciazy oraz porodu (tzw. medi) przysluguje ci niezaleznie czy cokolwiek podpisywalas czy nie. Niezaleznie czy przyjechalas sponsorowana przez meza, matke, brata czy pracodawce. "Papier" podpisywany w ambasadzie BARDZO wyraznie mowi czego nie wolno (czyli o co nie mozna sie starac) aby nie miec problemow z obywatelstwem. I zapewniam Cie, ze tak ubezpieczenie od miasta na czas ciazy jak i porodu oraz 3 miesiecy po porodzie a dla dziecka tu urodzonego na czas do osiagniecia 18 roku zycia (zaleznie od stanu) badz faktu, ze rodzicow stac na ubezpieczenie - nie ma zadnego wplywu na fakt ze chcesz sie ubiegac potem o obywatelstwo oraz nie lamiesz zadnych przepisow starajac sie o cos takiego.

Watpie aby bylo cie stac na ubezpieczenie - w czasie ciazy to sa sumy kolosalne (opisywalam juz to kiedys w jednym z moich postow - poszukaj).

Jak najbardziej mozesz wiec skorzystac z pomocy stanowej, bo w tej kwestii nie bedziesz podlagac pod public charges (a tylko to podpisywalas w ambasadzie).

Cytat:

Benefits Not Subject to Public Charge Consideration

Non-cash benefits and special-purpose cash benefits that are not intended  

for income maintenance are not subject to public charge consideration. Such  

benefits include:

1.. Medicaid;

2.. Children's Health Insurance Program (CHIP);

3.. Food Stamps;

4.. The Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants and  

Children (WIC);

5.. Immunizations;

6.. Prenatal care;

7.. Testing and treatment of communicable diseases;

8.. Emergency medical assistance;

9.. Emergency disaster relief;

10.. Nutrition programs;

11.. Housing assistance (including FHA loan);

12.. Energy assistance;

13.. Child care services;

14.. Foster care and adoption assistance;

15.. Transportation vouchers;

16.. Educational assistance;

17.. Job training programs; and

18.. Non-cash benefits funded under the TANF program.

Some of the above programs may provide cash benefits, such as energy  

assistance, transportation or child care benefits provided in cash under  

TANF or the Child Care Development Block Grant (CCDBG), and one-time  

emergency payments under TANF. However, since the purpose of such benefits  

is not for income maintenance, but rather to avoid the need for on-going  

cash assistance for income maintenance, they are not subject to public  

charge consideration.

Benefits Subject to Public Charge Consideration

1.. Supplemental Security Income (SSI);

2.. Cash assistance from the Temporary Assistance for Needy Families  

(TANF) program;

3.. State or local cash assistance programs for income maintenance, often  

called "General Assistance" programs; and

4.. Public assistance, including Medicaid, that is used for supporting  

aliens who reside in an institution for long-term care -- such as a nursing  

home or mental health institution

Acceptance of these forms of public cash assistance could make a non-citizen  

a public charge, if all other criteria are met under the totality of  

circumstances test (as described below in the section "Totality of the  

circumstances tests.") Please note that short-term institutionalization for  

rehabilitation is not subject to public charge consideration.

Ja osobiscie radze uwazac z food stamps jesli sa dla ciebie (bez ograniczen mozna brac na dziecko), ale wg prawa nawet food stamps nie sa przeszkoda w ubieganiu sie o obywatelstwo.

Napisano
Co nie zmienia faktu ze my za to zaplacimy, bo miasto pieniadzy z powietrza nie dostanie tylko z naszych podatkow...

I co ja na to poradze? Nic. Zapewniam cie ze place na pewno wieksze pdatki niz ty i wcale mi nie jest wesolo kiedy oprocz federal i state mam jeszcze do placenia naprawde duze podatki za dom.. Ale ani ja ani Ty nic na to nie poradzimy - skoro takie jest tu prawo to albo sie do tego dostosowujemy, albo stad wyjezdzamy albo ... zyjemy nielegalnie i korzystamy z czego sie da (co jak rozumiem ani Ciebie ani mnie nie dotyczy).

Doskonale wiem, ze my za to placimy ale wiem tez ze chyba owinno sie zaczac od naszych sasiadow (malych, brazowych - wszyscy wiemy o czym mowie), bo na nich jest wydawane najwiecej.

A co do podatkow to w tym roku mam strasznie duzo do doplaty, jak u Ciebie?

Napisano

Zgadza sie, za mexykow powinni sie wziasc najpierw i ludzie sie coraz bardziej piekla i w koncu ktos z nimi zrobi porzadek.

Co do podatkow to moze placisz wieksze moze nie:):):) Tego nie wiesz:)

Ja cale szczescie nie mam doplaty w tym roku, ale w koncu wystarczajaco juz zaplacilem, na cale stadko mexykow by wystarczylo...

Napisano

i wlaśnie o taką informację mi chodziło - czy to się kwalifikuje jako to, co podpisywałam... teraz już wiem, że nie. dziękuję ślicznie za odpowiedż Karina. Co do poprzedniego postu o ubezp - pamiętam go i właśnie dlatego pytanie skierowałam do Ciebie. Jeszcze raz dziękuję:)

Napisano
Zgadza sie, za mexykow powinni sie wziasc najpierw i ludzie sie coraz bardziej piekla i w koncu ktos z nimi zrobi porzadek.  

"Marzenia, te duze i te malenkie .."

Co do podatkow to moze placisz wieksze moze nie:):):) Tego nie wiesz:)

Chyba jedak wiem.. :) Bo jak za Twoje podatki wystarczyloby na stadko Meksykow, tak za moje na rezerwat Meksykow - wierz mi :)

Ja cale szczescie nie mam doplaty w tym roku, ale w koncu wystarczajaco juz zaplacilem, na cale stadko mexykow by wystarczylo...

Ja za doplate za ten rok moglabym kupic bardzo dobry nowy samochod... I tu mamy pytanie: czy oplaca sie byc uczciwym w tym kraju?  

Napisano

>>Ja za doplate za ten rok moglabym kupic bardzo dobry nowy samochod... >>I tu mamy pytanie: czy oplaca sie byc uczciwym w tym kraju?

Jak pomyslisz na co te podatki ida (patrz chocby ten watek) to chyba nie....

Napisano

Nie jestem, ale nie lubie jak musze placic na nieudacznikow. Takich powinno sie exterminowac a nie placic na nich. Karina tez jak widac nie lubi za bardzo na nich placic...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...