monroe Napisano 18 Marca 2006 Zgłoś Napisano 18 Marca 2006 Jak mi w biurze powiedzieli, że kobiety nie wypełniają DS157 to się lekko zdziwiłam. W ubiegłym roku kazali mi go normalnie wypełniać, a moja płeć się od tamtego czasu nie zmieniła :wink: . Ale skoro piszecie ze nie to sie uspokoiłam Pracownik konsularny na miejscu może kazać Ci wypełnić DS-157 nawet jak jesteś kobietą. Idąc do konsulatu/ambasady nie ma takiej potrzeby. Pola z imieniem i nazwiskiem wypełniamy bez polskich znaków, jednak po nich następuje rubryka, gdzie trzeba je wpisać w "native alphabet", czyli z polskimi znakami. Co do wojska - pracodawcy - nie mam pojęcia, bo jestem w rezerwie i nigdy w wojsku nie byłem Jednakże wydaje mi się, że jeśli Twój facet był z poboru a nie zawodowym, to nie wpisuje tam wojska. But I might be wrong...
aggie Napisano 19 Marca 2006 Autor Zgłoś Napisano 19 Marca 2006 Pola z imieniem i nazwiskiem wypełniamy bez polskich znaków' date=' jednak po nich następuje rubryka, gdzie trzeba je wpisać w "native alphabet", czyli z polskimi znakami. [/quote'] Jeszcze raz W rybryce 1. i 2. gdzie mam Last Name i First Name wpisuje imiona i nazwisko BEZ polskich liter, tak ? Co zatem oznacza polecenie "LIST ALL SPELLINGS"? W rubryce 3. FULL NAME wpisuje IMIONA i nazwisko Z polskimi znakami ? Jeśli we wszystkich dokumentach mamy wpisane 2 nazwiska to rowniez w FULL NAME wpisujemy obydwa imiona i nazwisko ? I co to jest CLAN OR TRIBE NAME ? Jeszcze jedno.. w polach MOTHER's i FATHER's FULL NAME wpisuej imie i nazwisko rodzicow - bez polskich znakow? Nazwisko matki, takie jakim sie posluguje, a nie rodowe ?
czeslaw Napisano 19 Marca 2006 Zgłoś Napisano 19 Marca 2006 list all spellings: to raczej się tyczy jakichs Arabów, itd. Osama bin Laden by na przykład wpisał: "Osama ben Laden, Osama Binladin, Osama bil Ladin", itd. Chodzi o wpisanie wszystkich wersji nazwiska. Clan or tribe name też tyczy się Indian, Afrykan, Arabów, itd., a znaczy to 'klan lub nazwa szczepu'
monroe Napisano 19 Marca 2006 Zgłoś Napisano 19 Marca 2006 Jeszcze jedno.. w polach MOTHER's i FATHER's FULL NAME wpisuej imie i nazwisko rodzicow - bez polskich znakow? Nazwisko matki, takie jakim sie posluguje, a nie rodowe ? Bez polskich znaków. Nazwisko matki takie jakim sie posługuje a w nawiasie wpisz panieńskie - tak jest na wzorze DS-157, który wisi w gablocie konsulatu USA w Krakowie. W rubryce 3. (czyli full name) wpisz imię i nazwisko jakim posługujesz się na co dzień, tzn. bez drugiego imienia (np. Jan Kowalski).
monia327 Napisano 20 Marca 2006 Zgłoś Napisano 20 Marca 2006 czesc. Ja tez wkrotce bede miec podobny problem z wypelnieniem DS-156. Ale to w swoim czasie. Czy moglby mi ktos udzielic informacji jakie dokumenty sa potrzebne do wizy turystycznej?????Ja mam zamiar sie o nia starac po raz pierwszy i nie mam pojecia od czego zaczac. Z gory dziekuje za odpowiedzi
moneeca Napisano 20 Marca 2006 Zgłoś Napisano 20 Marca 2006 monia327 - będziesz potrzebowała DS-156, legitymację szkolną / indeks, wyciąg z konta swojego lub rodziców (jeśli wpiszesz w DS-156, że Ty / Twoi rodzice opłacają wyjazd). Może się też przydać zaproszenie od kogoś z USA, ale nie jest ono niezbędne. Jeśli pracujesz, to weź zaświadczenie o zatrudnieniu. Na pewno się przyda, żeby przekonać o konsula o więziach łączących Cię z Polską.
monia327 Napisano 20 Marca 2006 Zgłoś Napisano 20 Marca 2006 Dzieki Moneeca za odpowiedz. Moja sytuacja jest nastepujaca: jestem studentka 2 roku studiow zaocznych licencjackich, pracuje. Moje pytania dotycza: 1. czy w DS 156 mam wpisac studiuje + pracuje? 2. czy przy sponsorze powinnam wpisac , ze sama ponosze koszty podrozy itd, czy tez wpisac ze rodzice mi sponsoruja? 3. czy wystarczy zaswiadczenie z uczelni ze studiuje, czy konieczny jest index( nie weim czy wydadza mi go w dziekanacie- zaliczenie semestru itd) 4. ile obecnie placi sie za wize ? czy w konsulacie maja swoj wlasny kurs dolara? 5. z jakiego telefonu jest lepiej dzwonic do konsulatu, komorka czy stacjonarny? jest jakas roznica?
moneeca Napisano 20 Marca 2006 Zgłoś Napisano 20 Marca 2006 monia327 - nie ma sprawy Ad 1. Tak. Ad 2. Możesz wpisać i siebie, i rodziców. Ad 3. Konsul prosi o indeks, ale jeśli nie uda Ci się go zdobyć, to dobre i zaświadczenie. Ad 4. Opłata wizowa wynosi obecnie 330zł. Ad 5. Taka, że w komórce możesz mieć zablokowane połączenia 0-700...
xtek Napisano 20 Marca 2006 Zgłoś Napisano 20 Marca 2006 O wlasnie bo jest specjalny numer na komorki, dziala on? Jak najlepiej napisac BRAK po angielsku?? Bo LACK to troche mi jakos nie pasuje.
adrianger Napisano 20 Marca 2006 Zgłoś Napisano 20 Marca 2006 Z doswiadczenia powiem, ze nie warto zostawiac pustych miejsc na formularzu o wize i bynajmniej nie pisac "nie dotyczy". Wniosek bedzie czytal Amerykanin.. i wedlug niego wszystkie pytania dotycza aplikanta. Mozna wstawic "BRAK" - ja tak pisalem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.