monroe Napisano 20 Marca 2006 Zgłoś Napisano 20 Marca 2006 O wlasnie bo jest specjalny numer na komorki, dziala on? Tak, działa - sam dzwoniłem z komórki (sieć ERA) ponieważ na stacjonarnym w domu mam zablokowane połączenia z 0-700. Jeśli ktoś wpisze, że rodzice sponsorują wyjazd, to wątpię, aby pracownik konsularny chciał wyciąg z konta rodziców. Mnie to ani razu się nie zdarzyło a sam o takim przypadku nie słyszałem, więc wydaje mi się, że to bynajmniej nie ma sensu (bo konto to nie wszystko - czasami widnieje na nim śmieszna kwota, trzeba byłoby wziąć mase innych papierów; inaczej rzecz się ma jeśli ktoś wpisał, że wyjazd sam "sponsoruje"). Czasami po polskiemu "brak" nie ma sensu i tam gdzie było bardziej poprawnie sam wpisywałem "nie dotyczy". Powodzenia!
Isza Napisano 21 Marca 2006 Zgłoś Napisano 21 Marca 2006 heh, fajnie, czyli lepiej żebym skłamała że rodzice sponsorują wyjazd, który w rzeczywistości finansuję sama??
xtek Napisano 21 Marca 2006 Zgłoś Napisano 21 Marca 2006 Hm dzisiaj dzwonilem na to 700 z komorki i gadalem az 2min 40sek. widze ze robia postepy. Dawniej nie szlo sie dodzwonic za 1 razem.
monia327 Napisano 21 Marca 2006 Zgłoś Napisano 21 Marca 2006 dzieki Moneeca. Mam jeszcze jedno pytanie : Czy wniosek nalezy wypelniac po angielsku, czy moze byc po polsku?
monia327 Napisano 21 Marca 2006 Zgłoś Napisano 21 Marca 2006 sorry. Juz znam odpowiedz.! Mam inne pytanie: Nazwisko mozna pisac z polskimi literami, a czy imie tez mozna ?
xtek Napisano 21 Marca 2006 Zgłoś Napisano 21 Marca 2006 Mam pytanie co do tego druku 157. Jak teraz jestem w liceum, a skonczylem gimnazjum to co mam wpisac w szkolach (jest napisane, zeby wpisywac bez podstawowych). Co w miejscu zatrudnienia? Jak przekraczalem granice UE (austria, wlochy, niemcy, hiszpania) to pisac to?
monroe Napisano 21 Marca 2006 Zgłoś Napisano 21 Marca 2006 sorry. Juz znam odpowiedz.!Mam inne pytanie: Nazwisko mozna pisac z polskimi literami, a czy imie tez mozna ? Sam parę dni temu wpisałem w innym wątku - całe DS-156 wypełniamy BEZ POLSKICH ZNAKÓW nawet przy nazwisku. Mężczyźni wypełniający DS-157 (bo tylko oni to robią) mają rubrykę 3. żeby jakby co napisać w polskim alfabecie. PS. Mnie zeszły 4min. + 2min. (rozłączyło mnie za pierwszym razem)... :/
xtek Napisano 22 Marca 2006 Zgłoś Napisano 22 Marca 2006 Myslicie ze nie zaszkodzi jak napisze w purpose of trip ze chce oprocz odwiedzenia rodziny - try and improve my English too because it will be connected with my future studies in Poland - English Philology? Jest gdzies moze wzor jak ma byc wypelnione DS-156 i 157??
moneeca Napisano 22 Marca 2006 Zgłoś Napisano 22 Marca 2006 xtek - nie zaszkodzi, jak tak napiszesz. To w końcu ambitny cel. Oto informacje, które udało mi się zevrać odnośnie wypełniania DS - 156: - W każdym punkcie formularza musi być wpisana jasna słowna odpowiedź, z wyjątkiem punktów 8. i 9., których nie należy wypełniać, jeżeli odpowiedź jest negatywna. - Odpowiedzi należy udzielać w języku polskim, nie używając jednak polskich znaków, to znaczy - zamiast ą, ć, ę, ł itd. należy wpisać a, c, e, l itd. - W punktach numer 2, 3, 11, 12 15 należy kliknąć „select” i wybrać nazwę odpowiedniego kraju z listy. - W punktach numer 4, 5, 10, 19, 22, 29, 30 oraz 31 należy kliknąć „select” i wybrać nazwę odpowiedniego miesiąca z listy: - W punkcie 21 – oprócz wyrażenia STUDIA/STUDENT (uczeń / uczennica) należy wpisać rok i kierunek studiów, jeżeli student dodatkowo pracuje musi wpisać wykonywane zajęcie. - W punkcie 22. należy wpisać np. „maj 2006” lub „czerwiec 2006” w zależności od daty planowanego wylotu” - W punkcie 25. chodzi o imiona, nazwiska i numery telefonów osób, u których Państwo się zatrzymają, odwiedzą lub poprzez które będzie można skontaktowac się z Państwem w USA. Proszę wypełnić ten punkt jeśli Państwa dotyczy. - Jeśli w punkcie 29. odpowiedzieli Państwo „tak”, należy podać datę ostatniej Państwa podróży do Stanów Zjednoczonych. Daty podróży wcześniejszych należy dopisać odręcznie po wydrukowania formularza. - Jeśli w punkcie 30. odpowiedzieli Państwo „tak”, należy wpisać rodzaj, miejsce i datę wydania ostatniej wizy amerykańskiej. Dane dotyczące wcześniej wydanych wiz należy dopisać odręcznie po wydrukowania formularza. - Jeśli w punkcie 31. odpowiedzieli Państwo „tak”, należy wpisać miejsce i datę otrzymania ostatniej odmowy wydania wizy, a także określić rodzaj wizy, o którą się Państwo ubiegali. - W punkcie 34. należy wpisać „nie mam” Proszę pamiętać o podpisaniu wniosku po jego wydrukowaniu. Jak wydrukować formularz elektroniczny? - Po wypełnieniu całego formularza należy kliknąć „Continue (Kontynuuj)” i poczekać aż na ekranie pojawi się ten sam formularz, ale w innym formacie (pdf) i w angielskiej wersji językowej. Jeśli w trakcie wypełniania wniosku popełnione zostały błędy, informacja o nich wyświetli się, zanim pojawi się formularz pdf. Dopóki wszystkie błędy nie zostaną poprawione, formularz pdf nie ukaże sie na ekranie. - Kiedy na ekranie pojawi się formularz w formacie pdf, należy sprawdzić, czy wprowadzone informacje są poprawne. Jeśli wymagają one poprawek, wystarczy powrócić do poprzedniej strony i wprowadzić zmiany we właściwych polach, a następnie ponownie kliknąć „Continue (Kontynuuj)”. - Formularz pdf należy wydrukować na drukarce laserowej. Na pierwszej i ostatniej z trzech wydrukowanych stron znajdować się będą kody kreskowe zawierające Państwa dane. Jeżeli kod wydrukuje się nierówno, będzie zamazany lub słabo widoczny, należy wydrukować go ponownie. Odczytanie danych z kodów znajdujących się na załamanym, skręconym lub wilgotnym papierze jest utrudnione lub wręcz niemożliwe i pociąga za sobą poważne opóźnienia w rozpatrzeniu wniosku. I jeszcze krótko o DS-157, który wypełniają mężczyźni od 16 do 45 roku życia: Wypełniany jest ręcznie; czarnym długopisem, czytelnie, drukowanymi literami, w języku polskim bez używania polskich znaków. Mam nadzieję, że informacje się przydadzą. Pozdrawiam.
monroe Napisano 22 Marca 2006 Zgłoś Napisano 22 Marca 2006 krótko o DS-157, który wypełniają mężczyźni od 16 do 45 roku życia:Wypełniany jest ręcznie; czarnym długopisem, czytelnie, drukowanymi literami, w języku polskim bez używania polskich znaków. Niestety tu nie do końca... W pkt. 3 używamy ojczystego alfabetu. DS-157 może być też wypełniony elektronicznie; jeśli ręcznie, to możesz używać niebieskiego długopisu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.