Skocz do zawartości

Czy warto?

maciopa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dołączam się do pytania Sly6 - jakie biuro ;-).

Ponadto - pośredniczą w znajdowaniu pracodawcy? PNP program? zezwolenie na pobyt? czy poprostu wiza pracownicza? Ile pobierają za "usługę"? (wiem że NIC bo w Polsce za pośrednictwo pracy NIE wolno pobierać opłat ale...)

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Dzięki Panowie za info.

Pierwsze wrażenie - osoba prowadząca w/w biuro sprawia wrażenie, że wie o czym mówi.

Potwierdziłem też, że ofert pracy dotyczą południowo zachodniej części Kanady - głównie prowincji Alberta ale też Vancouver (BC).

Zgodnie z przepisami polskiego prawa - za pośrednictwo pracy potencjalny pracownik NIC nie płaci - i tak też jest w tym przypadku. Koszta jakie się ponosi to - wiza i oczywiście przelot.

We wtorek dzwonię do Ambasady potwierdzić pewne informacje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

update dla wtajemniczonych ;-) : rozmawiałem dziś. Jutro mam zadzwonić ponownie ponieważ zbyt trudne pytania zadałem i byli "nieprzygotowani" ;-)

Napisano

update:

- firma o której rozmawialiśmy - można za ich pośrednictwem załatwiać wyjazd.

- nie wystarczą tylko uprawnienia - tak właściwie to liczy sie doświadczenie i umiejętność poruszania sie w danym zawodzie żeby móc "nostryfikować" własny zawód tam.

- jeśli chodzi o skilled worker to - IELTS obowiązkowy (chyba że nie chcemy punktów za język), średni czas oczekiwania nie wygląda tak źle, - najlepiej jednak wyjechac tam na work permit (2letnim) i po ok 1 roku pracodawca musi wystapić o przyznanie prawa pobytu sponsorowanego.

Napisano

Do Alberty, to na pewno warto. Prowincja przezywa prawdziwy boom. Premier Alberty wyslal kazdemu, kto mieszkal w Albercie czeka w wysokosci 400CAD tytulem dzielenia zyskow za sprzedaz paliwa. Jest tam przyszlosc. Tyle, ze dla kogos z Chicago czy Nowego Jorku, to takie Edmonton, to wiocha, odludzie i ziab. :lol:

Napisano

No dobrze, ale jest to duzy bonus i w przyszlosci pewnie bedzie tam sie latwiej zylo niz w innych miejscach w Kanadzie. Przynajmniej na obecnym poziomie zaludnienia, kopalnictwo spokojnie wystarczy. A nie zapominajmy, ze robi sie tam tez male zaglebie informatyczne.

W Albercie nie placi sie podatku PST. To jest 8 centow na dolarze. W ciagu roku to sie zbiera.

Dla kandydatow do osiedlenia sie w Kanadzie jest jeszcze jedna istotna wiadomosc. Rzad federalny chce zniesc oplate osiedlenia "landing fee", ktory wynosi tysiac dolarow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...