Skocz do zawartości

Potrzebuje odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jackie Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 1:41 pm    Temat postu:  

--------------------------------------------------------------------------------

klaudka20 napisał:  

Nic sie nie stanie jak weźmie sie z soba akt urodzenia  

Owszem, może się stać. Czytałam już o przypadku cofnięcia z powodu znalezionego w bagażu podręcznym aktu urodzenia. Turyście akt urodzenia nie jest w USA do niczego potrzebny, urzędnik będzie podejrzewał że wjazd odbywa się w celach imigracyjnych. Wjeżdżać do USA na wizie turystycznej z odgórnym zamiarem zostania tam na stałe jest zabronione. Akt urodzenia może być potrzebny do wzięcia ślubu (nie wolno wjeżdżać w tym celu na wizie turystycznej) bądź złożenia papierów do USCIS.  

Po co ryzykować? Jest coś takiego jak poczta kurierska, oszałamiająco drogie to nie jest.  

klaudka20 napisał:  

ja np. musze go wziaść ponieważ wyrabiałam paszport w tym roku i musiałam mieć dodatkowo akt urodzedzia  

Jaki paszport? Gdzie? Jeżeli wyrabiałaś w konsulacie to miałaś podkładkę. Co jednak ma powiedzieć ktoś komu ważność paszportu nie kończy się przed końcem wizy?  

http://www.usa.info.pl/board/index.php?showtopic=292

Napisano

No tak, ale mogłaś powiedzieć wówczas (gdyby się przypadkiem czepili na lotnisku) po co ci akt urodzenia :) Gorzej jak ktoś nie ma jakiego kitu wcisnąć. Na turystycznej mówić że akt urodzenia potrzebny nam do wyrobienia sobie SSN to chyba nie jest dobry pomysł ;)

Napisano

Wlasnie dzis bylem w Department of Public Health. Potrzebowalismy paszportow, dowodu na to, ze mieszkamy na miejscu (np. list z rachunkiem za gaz) i jednego swiadka.

A w ten piatek bede potrzebowal dwoch swiadkow :);):D

Napisano

witam

mam pytanie odnosnie dokumentow na granicy, otoz bede wjezdzala na wizie turystycznej ale chcialabym wziac ze soba moj ssn i driving licence ktore to wyrobilam kilka lat temu bedac na innej wizie, czy moga byc z tym problemy i czy bagaz ten wiekszy nie podreczny tez jest przeszukiwany???

dzieki za odpowiedz :)

Napisano

Nie jest egułą że jest przeszukiwany. Ale ZDARZA się. Przeszukiwali np. mojej mamie, która jest obywatelką. Na terrorystę raczej nie wygląda :)

Napisano

nigdy nie wiadomo kiedy kogo beda przeszukiwac. ostatnio moj znajomy wracajac do domu (amerykanin) byl przeszukiwany od gory do dolu. tylko dlatego ze ma tak zniszczony i zasteplowany paszport ze ho ho i stwierdzili ze dla pewnosci go przeswietla. wiec na to kogo beda sprawdzac nie ma reguly.

pozdro! :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...