Skocz do zawartości

czek ze zwrotem z Warszawy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam serdecznie, wlasnie dostalem czek ze zwrotem podatku, powiedzcie mi prosze czy jak wy dostajecie to tez macie koperty nadane w Warszawie? zalatwialem to na wlasna reke wiec spodziewalem sie przesylki z USA a nie Wawy, wiecie moze jak to dziala?

Napisano
witam serdecznie, wlasnie dostalem czek ze zwrotem podatku, powiedzcie mi prosze czy jak wy dostajecie to tez macie koperty nadane w Warszawie? zalatwialem to na wlasna reke wiec spodziewalem sie przesylki z USA a nie Wawy, wiecie moze jak to dziala?

jeśli się nie mylę to z USA przychodzą czeki zbiorczo do ambasady a ambasada rozsyła już do konkretnych osób w Polsce.

Napisano
jeśli się nie mylę to z USA przychodzą czeki zbiorczo do ambasady a ambasada rozsyła już do konkretnych osób w Polsce.

Nie wiem jak w sprawie zwrotu podatku, ale moja mama dostaje emeryturę (czek) prosto z USA.

Napisano

Właśnie sobie przypomniałam - od jakiegoś czasu nie dostaje już czeku, tylko od razu na konto. Sorry za zamieszanie.

Ale na konto spływa prosto z USA :)

Napisano
Właśnie sobie przypomniałam - od jakiegoś czasu nie dostaje już czeku, tylko od razu na konto. Sorry za zamieszanie.

Ale na konto spływa prosto z USA :)

A czy urzad skarbowy czegos nie pobiera?? Czy SSA wyplaca tyle samo co by wyplacali, jakby matka byla w USA, bo chyba nie??

Napisano
A czy urzad skarbowy czegos nie pobiera?? Czy SSA wyplaca tyle samo co by wyplacali, jakby matka byla w USA, bo chyba nie??

Wiem że podpisywała w konsulacie deklarację gdzie chce płacić podatek - w USA czy w Polsce. W Polsce, ponieważ przekracza próg podatkowy, musi raz na rok robić dopłatę :evil: Poza tym z każdej wpłaty na konto - uwaga - ma ściagane opłaty na ZUS. Pomimo że bierze także Polską emeryturę.

Napisano

Wiem że podpisywała w konsulacie deklarację gdzie chce płacić podatek - w USA czy w Polsce. W Polsce, ponieważ przekracza próg podatkowy, musi raz na rok robić dopłatę :evil: Poza tym z każdej wpłaty na konto - uwaga - ma ściagane opłaty na ZUS. Pomimo że bierze także Polską emeryturę.

A po co tak skomplikowaliscie sobie zycie??

U mnie wujek ma przelewana emeryture na konto amerykanskie, a wybiera ja sobie w bankomacie w Polsce.

Napisano

U mnie wujek ma przelewana emeryture na konto amerykanskie, a wybiera ja sobie w bankomacie w Polsce.

A teraz to już po ptokach :)

Napisano

A teraz to już po ptokach :)

Czy ja wiem? Otworzyc konto bankowe w USA i zlozyc dyspozycje przelewu emerytury na konto w USA, wtedy juz Zus nie pobierze skladek hehehe

Napisano
Otworzyc konto bankowe w USA i zlozyc dyspozycje przelewu emerytury na konto w USA, wtedy juz Zus nie pobierze skladek hehehe

I co mama powie jak zadzwonią z Urzędu Skarbowego? Że nagle przestała brać emeryturę z USA bo jej się to przestało podobać? :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...