Jump to content

Czy jest cos takiego jak laczenie rodzin?

Recommended Posts

chcialem sie cos wiecej dowiedziec na temat laczenia rodzin . i czy jest mozliwe cos takiego ze moja dziewczyna dostala zielona karte gdyz jej ciocia zlozyla dla niej i dla jej mamy 11 lat temu dokumenty tam w USA no i teraz dostala GC czy jezeli tam wyjedzie i wroci do polski i w polsce wezmiemy slub to jest jakas szansa ze moge tam z nia pojechac???

czy moze moge tam jechac jedynie na wizie turystycznej, a jezeli tak to czy moge wziac z nia slub w USA bedac na wizie turystycnej??? - jesli tak to jak mielibysmy postepowac dalej zeby zalegalizowac nasz pobyt USA

Prosze o jakakolwiek pomoc !!!

Na forum ewiza pytales juz o to i dostales odpowiedz. Tutaj nic innego nie uslyszysz - mam na mysli bardziej pocieszjacych wiadomosci.

Jezeli przed jej otrzymaniem GC sie pobierzecie ona przejdzie do innej grupy rozpatrywania o GC i wowczas razem ( kilka lat ) bedziecie czekac tutaj w Polsce. Jezeli wezmiecie slub po tym jak ona otrzyma zielona karte bedziesz musial czekac kilka lat na to az otrzymasz Ty GC. W miedzyczasie nie mozesz przebywac w Stanach - chyba, ze bedziesz jezdzil na turystycznej (ale o nia musialbys postarac sie przed slubem, bo kiedy zostanie zlozona petycja o przyznanie Tobie GC, takiej wizy nie otrzymasz). Ale musisz pamietac, ze nie mozesz przesiedziec wizy turystycznej i zostawac nielegalnie bo to moze byc podstawa odmowienia Tobie prawa do stalego pobytu.

A jezeli chodzi o slub na wizie turystycznej - nie bedziesz mogl tam zostac dluzej niz przyznana wiza. Czas oczekiwania bedziesz musial siedziec w Europie.

Nie ma czegos takiego jak laczenie rodzin- napisalam Ci to wyraznie w prywatnej wiadomosci i nie wiem czy liczysz na cud, ze ktos Ci powie, ze jest inaczej czy liczysz na cos innego.

Wejdz sobie na rozne strony i poczytaj o wizie V. Czyli o wizie na laczenie rodzin. I masz tam napisane wyraznie:

Who is Eligible?

A person may apply at a U.S. consulate abroad for a V-1 or V-2 visa or seek V-1 or V-2 nonimmigrant status while in the United States, if that person:

* is lawfully married to a Lawful Permanent Resident of the United States (V-1), or is the unmarried child (under the age of 21) of a Lawful Permanent Resident (V-2); and

* is the prin[beeep]l beneficiary of a relative petition (Form I-130) that was filed by the Lawful Permanent Resident spouse/parent on or before December 21, 2000; and

* has been waiting at least 3 years since the petition was filed for status as a Lawful Permanent Resident because the petition is still pending, or has been approved but:

* an immigrant visa is not yet available; or,

* there is a pending application to adjust status or application for an immigrant visa.  

The derivative child of a V-1 or V-2 nonimmigrant is eligible for a V-3 visa or for V-3 status.

Tak wiec logicznie niemozliwe jest abys mial petycje zlozona przed 21 grudnia 2000 roku. (A Ci co mieli to juz dawno maja Green Card) Wniosek: nie ma juz laczenia rodzin.

Moja dobra rada: zamiast liczyc na przychylne, ale nie zawsze prawdziwe podpowiedzi, skontaktuj sie z prawnikiem i to Ci rozjasni sytuacje. Bo ja Ci pisze, ze tego nie mozna, tego juz nie ma - a Ty dalej swoje. Wiec jesli mi nie wierzysz, to niestety inny prawnik (orientujacy sie w temacie oczywiscie) jest jedynym rozwiazaniem.

wielkie dzieki karina poprostu dzis rano sprawdzilem skrzynke i dopiero co przeczytalem wiadomosci, poprostu prubuje wszystkich sposobow by sie czegos dowiedziec czegokolwiek w tym temacie bo jestem zielony.

wiec juz wiem ze nie ma czegos takiego.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...