greyprogrammer Posted June 29, 2006 Report Share Posted June 29, 2006 Witam, jestem szefem polskiego oddziału małej firmy komputerowej która ma siedzibę w Gainesville, FL. Chciałem zapytać o możliwość przeniesienia się do USA. W grę wchodziła by GC EB-1, dla multinational executive. Oczywiście założenie jest że pracodawca załatwi tą GC. Konkretnie chodzi mi o to ile to może potrwać ? Jakie dokumenty ? Jakieś rozmowy z konsulem ? Druga rzecz, chciałbym zabrać żonę i małe dziecko ze sobą. Czy jest możliwość żeby oni również dostali GC ? Czy musi być jakaś inna wiza ? Czy jest szansa na przeprowadzkę razem z rodziną, czy będą musieli czekać dużo dłużej ? Czy będzie jakaś rozmowa z konsulem ? Żona nie zna za dobrze angielskiego. Dziękuję za odpowiedź, Przemek Link to comment Share on other sites More sharing options...
karina Posted June 29, 2006 Report Share Posted June 29, 2006 Nie znam konkretow Twojej sytuacji, ale wydaje mi sie z tego co piszesz, ze EB-1 to nie jest najlepsze dla Ciebie wyjscie. Gdybys byl szefem np. firmy zatrudniajacej powiedzmy 200 osob to juz by byla inna rozmowa. Wize imigracyjna EB1 jest bardzo ciezko uzyskac startujac z Polski - w wiekszosci przypadkow sa to managers juz bedacy w USA na specjalnych wizach. Na twoim miejscu pomyslalabym o wizie dla managers. Zona i dziecko takze dostana wizy (czysta formalnosc w takim przypadku). Nie ma znaczenia ze zona nie zna angielskiego. Musi byc rozmowa z konsulem. Ile to potrwa i jakie dokumenty sa wymagane to juz powinna Twoja firma skontaktowac sie z prawnikiem, ktory bedzie to prowadzil. Natomiast po wizie dla manager'ow mozesz sie starac o EB1 (jesli bedziesz sie kwalifikowal, bo wymogi i selekcja sa tu naprawde bardzo ostre). Link to comment Share on other sites More sharing options...
greyprogrammer Posted June 30, 2006 Author Report Share Posted June 30, 2006 Dziękuję za odpowiedź. O jaką konkretnie wizę chodzi ? H1B ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karina Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 Dziękuję za odpowiedź. O jaką konkretnie wizę chodzi ? H1B ? Nie. H1B to wiza pracownicza, a ty szukasz wizy dla managera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.