Skocz do zawartości

potrzebuje porady - chodzi o pieniadze :)

Azja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim !!!

Mam do was pytanie, potrzebuje porady, jestem w tej chwili w USA jako tzw. wieczny turysta, nielegalnie pracuje i zbieram pieniadze na jakis start w Polsce. Nie wiem w jaki sposob przesylac do Polski zarobione pieniadze, moze wy mi cos podpowiecie jaki sposob jest najlepszy. W obecnej chwili pieniadze przesylam na konto brata w NBP. Czy orientujecie sie cos w sprawach podatku od tych pieniedzy czy brat nie bedzie musial odprowadzic podatku, czy urzad podatkowy nie doczepi sie do niego o zrodlo tych pieniedzy. Dziekuje za ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam

Napisano

Azja Ty sie lepiej dowiedz jaki to jest bank bo napewno nie Narodowy Bank Polski (NBP)a przesylasz jemu na konto zlotowkowe czy dewizowe w USD?

Napisano
Hej wszystkim !!!

Mam do was pytanie, potrzebuje porady, jestem w tej chwili w USA jako tzw. wieczny turysta, nielegalnie pracuje i zbieram pieniadze na jakis start w Polsce. Nie wiem w jaki sposob przesylac do Polski zarobione pieniadze, moze wy mi cos podpowiecie jaki sposob jest najlepszy. W obecnej chwili pieniadze przesylam na konto brata w  NBP. Czy orientujecie sie cos w sprawach podatku od tych pieniedzy czy brat nie bedzie musial odprowadzic podatku, czy urzad podatkowy nie doczepi sie do niego o zrodlo tych pieniedzy. Dziekuje za ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam

Jak wysylasz wiecej niz 15 tys Euro lub rownowartosc w innej walucie, to dane trafiaja do roznych instytucji, moze skarbowka tez sie doczepic.

Napisano

Najprosciej jest wyslac pieniadze przez WesternUnion.Brat moze je odebrac w ten sam dzien.W Stanach WesternUnion jest na kazdym kroku m.in. w punktach Mony Order ,check cash.W Polsce brat moze odebrac pieniadze w PKO SA

Napisano
Najprosciej jest wyslac pieniadze przez WesternUnion.Brat moze je odebrac w ten sam dzien.W Stanach WesternUnion jest na kazdym kroku m.in. w punktach Mony Order ,check cash.W Polsce  brat moze odebrac pieniadze w PKO SA

I zaplacic bardzo duzo dla Western Union, ktorzy wcale nie sa tani.

Najlepiej to zaloz dodatkowe konto bankowe z bezplatnymi wyplatami zagranicznymi, wyslij karte do brata, po otrzymaniu karty podaj mu PIN i przelej kase i niech codziennie wyplaca kase i wplaca ci na polskie konto. Nikt nie doczepi sie, bo nie ma jak :D

Napisano
Bezplatne wyplaty zagraniczne oferuje bank Nationwide. Innych nie znam.

usbank -> bzwbk. rok temu to byly smieszne kwoty, w tym roku - darmowe.

a do tego - w wyszukiwarce wklepac: moneybookers.

nara, heh

• 5 miesięcy później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...