Ziutek Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Witam serdecznie. Wczoraj zadalem to pytanie ale w innym dziale , jednak post znikł. Nie wiem czemu , może coś zle zrobilem. Ponawiam więc pytanie -- przepis ktory umieszczam ponizej jest zacytowany z netu . Oto on : *do 24 maja 1934 roku- aby dziedziczyc obywatelstwo po ojcu ( wtedy prawo pozwalalo tylko na dziedziczenie obywatelstwa po ojcu ) ojciec musial mieszkac w USA przez jakis czas przed narodzinami dziecka ( niewazne jak dlugo ojciec mieszkal u USA ). Prawo to odebrane bylo jako dyskryminacja I w 1994 roku Kongress przeglosowal ustawe, ktora mowi, ze mozna dziedziczyc obywatelstwo ze nie tylko po ojcu ale takze po matce. Jesli wiec urodziles sie przed 24 maja 1934 roku, a twoj ojciec badz matka byli obywatelami Stanow Zjednoczonych wtedy ty - w mysl obowiazujacego wtedy prawa - rowniez nabyles obywatelstwo amerykanskie. Jesli ktores z twoich rodzicow urodzilo sie przed 24 maja 1934 roku a istnieje mozliwosc, ze nabyli oni obywatelstwo amerykanskie po swoich rodzicach, wtedy ty rowniez mozesz nabyc obywatelstwo amerykanskie.* Moja teściowa według tego przepisu otrzymala amerykański paszport. Ponieważ sprawa z nim związana ma swój ciąg dalszy zadaję pytanie jak w tytule - od kiedy obowiązuje ten przepis.Pewna osoba powiedziala mi że od ok 3 lat. Dręczy mnie to pytanie , chcialbym wiedzieć czy Teściowa mogla dostać ten paszport wcześniej : oczywiście gdyby sie o to starala czytaj - wiedziala o tym przepisie. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted August 7, 2006 Report Share Posted August 7, 2006 Moja teściowa według tego przepisu otrzymala amerykański paszport.Ponieważ sprawa z nim związana ma swój ciąg dalszy zadaję pytanie jak w tytule - od kiedy obowiązuje ten przepis.Pewna osoba powiedziala mi że od ok 3 lat. Dręczy mnie to pytanie , chcialbym wiedzieć czy Teściowa mogla dostać ten paszport wcześniej : oczywiście gdyby sie o to starala czytaj - wiedziala o tym przepisie. A jakie to ma znaczenie dla dalszego ciągu sprawy? Nieważne kiedy teściowa dostała paszport, jest obywatelką USA od urodzenia.To znaczy że w momencie gdy rodziła swoje dzieci była już obywatelką USA i na tej podstawie jej dzieci mogą się starać o obywatelstwo. O ile spełnione inne są wymagania, w zależności od konkretnego przypadku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziutek Posted August 7, 2006 Author Report Share Posted August 7, 2006 Dzieki Jackie jeszcze raz za odpowiedz i w tym watku. Zadalem to pytanie ponieważ zaistnial fakt że moja zona rozmawiając przez telefon z miłą panią z ambasady amerykańskiej zostala "sprowadzona do parteru" gdy wspomniała że Jej mama jest obywatelką od urodzenia a tylko z powodu wielkich trudności niezależnych od Niej dopiero teraz otrzymala US paszport. Otóż pani ta twierdzi że paszport teściowej sie należal dopiero od trzech lat i kropka. Ale jak patrze na sam przepis - oczywiście spolszczony Prawo to odebrane bylo jako dyskryminacja I w 1994 roku Kongress przeglosowal ustawe, ktora mowi, ze mozna dziedziczyc obywatelstwo ze nie tylko po ojcu ale takze po matce - to jasno widać że teściowa mogła się starać o paszport po swojej Matce już po 1994 roku. Więc tylko chcialem się upewnić czy dobrze to interpretuję. I na tej podstawie nie dać się więcej spławić tym osobom o których wspomnialem powyżej. pozdrowionka Ziutek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.