Skocz do zawartości

podroz do Polski-paszport i GC

ezza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

z prawkiem możesz załatwić w jeden dzień przecież to jest ważne bo mogą zapytać o ID mnie nie pytal ale kto wie?

więc porób przed wyjazdem co możesz - po prostu zrób porządek z dokumentami bo i tak kiedyś trzeba to zrobić

Napisano

hmm no to teraz mnie troche zmartwilas, bo przy zawieraniu zwiazku malzenskiego nikt sie nas nie pytal (a ja w sumie sie nie orientowalam jak to wyglada) czy chce zmienic nazwisko i mimo, ze wypelnialam wszystkie papiery do GC na nowe, to dostalam wszystko na panienskie, myslalam, ze to dlatego, ze robia wszystko "pod paszport" i ze pozniej w razie "W" sie zmienia dane na SSN, GC itd jak sie zmieni polski paszport. :D wyglada na to ze sie troche pochrzanilo i teraz sama nie wiem jak sie nazywam :)

Napisano

Jesli zarowno GC jak i paszprot masz na panienskie nazwisko to przy podrozowaniu nie powinnas miec zadych problemow i nie potrzebujesz dodatkowych dokumentow. Akt slubu jest potrzebny jedynie jsli masz dokumenty na rozne nazwiska.

Co do Nazwiska po slubie i w dokumentach to zalezy od stanu.

W sdtanie nowy Jork przy skladaniu wniosku o marriage license zaznaczasz jakim nazwiskiem chcesz sie poslugiwac po slubie i jest to odnotowane na Mariage certificate, ale w CT moze byc inaczej. W USA w przeciwienswie do polski istnieje pewna swoboda w wyborze nazwiska i nie musi to byc odnotowane na Mariage certificate a wytarczy ze ty zdecudujesz i zaczniesz danego nazwisa uzywac.

Dziwne jest natomiast ze skoro wypelnialas dokumenty o GC na nowe nazwisko to wystawili ci na stare. Ale w USCIS wszystko sie zdarza. Jesli chcesz poslugiwac sie nazwiskiem meza musisz zlozyc wniosek do imigration o zmiane danych na GC.

powodzenia

Krysia

Napisano

Jako ciekawostke podam, ze z USA do Szwajcarii mozna leciec bez paszportu, wystarczy GC. Tak samo z Szwajcarii do USA. Z Szwajcarii mozna juz bylo na dowodzik do Polski leciec.

nie wiem czy to po wprowadzeniu zmian na poczatku 2007r dziala, ale tak dzialalo jeszcze pod koniec 2006r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...