awiator Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 Jade poraz pierwszy do USA. Poprosze kilka wskazowek co powinienem zabrac ze soba z typowych rzeczy, ktorych w Stanach nie uswiadcze i co mogloby mnie zaskoczyc po przyjezdzie na miejsce. Jedno juz znalazlem. W Stanach sa inne gniazdka zatem potrzebuje przejsciowke tzw. PL->USA Co jeszcze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted May 2, 2007 Report Share Posted May 2, 2007 Jade poraz pierwszy do USA. Poprosze kilka wskazowek co powinienem zabrac ze soba z typowych rzeczy, ktorych w Stanach nie uswiadcze i co mogloby mnie zaskoczyc po przyjezdzie na miejsce.Jedno juz znalazlem. W Stanach sa inne gniazdka zatem potrzebuje przejsciowke tzw. PL->USA Co jeszcze? Nie tylko gniazdko jest inne, a inny prad! Sama koncowka nie wystarczy, trzeba konwerter 220>110v. Telefony komorkowe GSM musza byc 4 zakresowe, minimum to 3 zakresowe. Karty platnicze to tylko wypukle do platnosci online i w sklepahc, do bankomatu moze byc plaski maestro czy visa elektron, ale do placenia nie. Nie ma kantorow, wiec nie wymieni sie euro czy zlotowek na miejscu Link to comment Share on other sites More sharing options...
awiator Posted May 2, 2007 Author Report Share Posted May 2, 2007 Ooo, przydatne informacje Jeszcze jakies kruczki czekaja na mnie w Stanach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
t0d Posted May 2, 2007 Report Share Posted May 2, 2007 Jade poraz pierwszy do USA. Poprosze kilka wskazowek co powinienem zabrac ze soba z typowych rzeczy, ktorych w Stanach nie uswiadcze i co mogloby mnie zaskoczyc po przyjezdzie na miejsce.Jedno juz znalazlem. W Stanach sa inne gniazdka zatem potrzebuje przejsciowke tzw. PL->USA Co jeszcze? Nie tylko gniazdko jest inne, a inny prad! Sama koncowka nie wystarczy, trzeba konwerter 220>110v. (..) trochę straszysz jeśli na ładowarce czy samym urządzeniu (na tabliczce znamionowej) masz napisane np Input AC 100-240 V , 50/60 Hz to oznacza że tylko wtyk inny jest ci potrzebny w moim przypadku mam tak napisane na właściwie całym potrzebnym mi sprzęcie elektronicznym: ładowarka do akumulatorka do cyfrówki, ładowarka do trzysystemowego telefonu i zasilacz do laptopa jeśli nosisz okularki to sugeruję przed wyjazdem kupno nowych - tam niby są, ale parę osób na tym forum już pisało że zrobienie nowych jest nie dość że czasochłonne to i drogie, a jakość jest przeciętna.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 Jade poraz pierwszy do USA. Poprosze kilka wskazowek co powinienem zabrac ze soba z typowych rzeczy, ktorych w Stanach nie uswiadcze i co mogloby mnie zaskoczyc po przyjezdzie na miejsce.Jedno juz znalazlem. W Stanach sa inne gniazdka zatem potrzebuje przejsciowke tzw. PL->USA Co jeszcze? Nie tylko gniazdko jest inne, a inny prad! Sama koncowka nie wystarczy, trzeba konwerter 220>110v. (..) trochę straszysz jeśli na ładowarce czy samym urządzeniu (na tabliczce znamionowej) masz napisane np Input AC 100-240 V , 50/60 Hz to oznacza że tylko wtyk inny jest ci potrzebny w moim przypadku mam tak napisane na właściwie całym potrzebnym mi sprzęcie elektronicznym: ładowarka do akumulatorka do cyfrówki, ładowarka do trzysystemowego telefonu i zasilacz do laptopa jeśli nosisz okularki to sugeruję przed wyjazdem kupno nowych - tam niby są, ale parę osób na tym forum już pisało że zrobienie nowych jest nie dość że czasochłonne to i drogie, a jakość jest przeciętna.. Oczywiscie masz racje, ze jak masz urzadzenie obslugujace prad 110 i 230v, to tylko koncowka, ale masa produktow tez nie ma tego. Te akcesoria, ktore prawie sa niezbedne w podrozy juz wymagaja tylko koncowki. Okulary szybko sie robi, przynajmniej moja siosra jak zbila, to wyrobila szybko, tego samego dnia i bardzo dobrej jakosci. Zaplacila $100 chyba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeNoN Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 Witaj ! Czego NIE uświadczysz w USA to Nasz Polskie dobre wyroby ! Ojj zateskinisz za tym chlebem maselkiem owcami itp... A co uswiadczysz w USA ?! Moim zdaniem nowe lepsze zycie jesli na starcie dasz rade ! zycze powodzenia ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 Witaj ! Czego NIE uświadczysz w USA to Nasz Polskie dobre wyroby ! Ojj zateskinisz za tym chlebem maselkiem owcami itp... To w Polsce jada się owce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
t0d Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 Witaj ! Czego NIE uświadczysz w USA to Nasz Polskie dobre wyroby ! Ojj zateskinisz za tym chlebem maselkiem owcami itp... To w Polsce jada się owce? no raczej: kiszone ogórki, szledzyki Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeNoN Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 hahahahahaha sorry chodzilo mi o OWOCE sorry za literówke Link to comment Share on other sites More sharing options...
izabela-karabela Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 co do sprzetu, owszem do wiekszosci z nich wystarczy tylko koncowka i jest luzik - w media markt kosztuje ona 20zl, a co do pozostalych.... ja mialam suszarke do wlosow ktora nie byla przystosowana do 110V a mimo to chodzila choc nieco slabiej, ale dzialala byla mowa o okularach, to teraz o soczewkach, polecam wziac wiekszy zapas soczewek na caly pobyt, poniewaz nie jest tak latwo je kupic w usa, trzeba najpierw przejsc badanie u okulisty a pozniej dopiero kupic soczewki ktore sa nieco drogie. za to plyny do soczewek sa tanie dlatego warto kupic je w usa na zapas do polski owoce w usa sa nie dosc ze drogie to jeszcze sama chemia, nie to co polskie truskaweczki czy jagody <mniam> jedynie co banany tanie, ale jak dlugo mozna wcinac same banany jesli zlapie Cie policja to pod zadnym pozorem nie probuj sie targowac i dawal lapowki, nie z nimi takie numery. a w przypadku kiedy policja zlapie Cie podczas jazdy autem to nie wysiadaj z samochodu dopoki nie dostaniesz na to pozwolenia od gliniarza. przekraczajac granice z kanada, trzymaj dokumenty przy sobie a nie w bagazniku, bo celnicy tez nie lubia jak sie wysiada z auta bez ich pozwolenia. troche tych przygod bylo usmiechaj sie duzo, amerykanie lubia powtarzac keep smiling nie kupuj alkoholu kiedy jest w Toba osoba ktora nie ma 21 lat, bo wtedy Ci najprawdopodobniej i tak nie sprzadadza alkoholu, bo powiedza ze to dla tej os niepelnoletniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.