Znaw Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Mam 2 pytania: 1) Po angielsku mówie bardzo dobrze, ale obawiam sie ze pod wpływem stresu moge mieć pewne problemy i zacznie sie zacinanie i szuaknie odpowiednich słów, staram sie o wize tursytyczną, lepiej jest w tym wypadku mówić po polsku czy angielsku ? Co jest korzystniejsze? ( slyszalam ze osoby odbywające rozmowe po angielsku dostają wize 10 letnią zazwyczaj) 2) Mam w paszporcie wize z Palestyny , 6 z Egiptu z ostatnich 2 lat, myślicie ze wezmą mnie za miłośniczke świętej wojny ? 3) Nie mogłam znalesc na forum jednego postu w którym mogłabym znaleść wszytskie rady co do spotkań, ale może źle szukałam ?? z góry dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remus Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Witam Moim skromnym zdaniem jeżeli ubiegasz sie o wize turystyczną lepiej po polsku rozmawiać. Jeżeli wykażesz się j. angielskim ów człowiek może stwierdzić że będziesz chciała to wykorzystać w poszukiwaniu nielegalnej pracy. Jeżeli nie znasz języka to wyddedukuje, że ciężko bedzie Ci znaleźć robote i moze promese da. No chyba, że studiujesz, albo masz silne związki z Polską to już chyba obojętne w jakim języku gadać. No a jak jeszcze udowodnisz że jesteś "zapaloną" turystką to juz wogóle da na długo. Poczytaj sobie -->tutaj<-- jest tam b. dużo nt. rozmowy z konsulem Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 co do znajomosci jezyka to nie ma to zadnego znaczenia ,podobnie jak z zaproszeniem..Mozesz spokojnie mowic po polsku i wize otrzymasz na 10 lat tzn promese wizowa.. Moze Cie Konsul zapytac jak bylo tam rada jedna,odpowiadac na pytania,niczego nie mowic bez pytania i byc usmiechnieta a co do wniosku to nalezy pisac prawde (tzn o osobach Nam bliskich nielegalnie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Znaw Posted May 12, 2007 Author Report Share Posted May 12, 2007 opowiem mu Czy jeżeli jade do Warszawy z siostrą to ma ona wstęp do ambasady czy musze iśc sama ? I czy po wejściu idzie sie gdzieś dać do skanowania te dokumenty czy odrazu do kolejki ( o i le jest) do rozmowy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 Ona nie ma wstepu do Ambasady,moze poczekac przed wejsciem na Ciebie,duzo tam osob czeka Ustawiasz sie przed wejsciem w kolejce i jesli padnie godzina Twoja wtedy musisz wejsc ,jesli sie spoznisz to podejdz do Pana z ochrony i powiedz na ktora masz godzine.Podajesz najpierw dokumenty ochronie i Oni sprawdzaja czy wszystko jest ok,potem przechodzisz dalej i czekasz przed wejsciem do wlasciwego budynku.Rozmowe bedziesz miec na 100 %,a podajesz Konsulowi formularz,paszport i oplate za wize a jak Cie zapyta o reszte dokumentow to wtedy podajesz,nie wczesniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 WitamMoim skromnym zdaniem jeżeli ubiegasz sie o wize turystyczną lepiej po polsku rozmawiać. Jeżeli wykażesz się j. angielskim ów człowiek może stwierdzić że będziesz chciała to wykorzystać w poszukiwaniu nielegalnej pracy. Jeżeli nie znasz języka to wyddedukuje, że ciężko bedzie Ci znaleźć robote i moze promese da. Skad sie Tobie takie pomysly o wnioskowaniu pojawiaja. Wiza turystyczna ma to do siebie ze nie musisz w ogole mowic po angielsku bo jedziesz zwiedzac a nie pracowac. A konsul wydaje decyzje na zasadzie "widzi mi sie" i w wiekszosci przypadkow decyduje to w jaki sposob sie prezentujesz a nie jaki stos dokumentow ze soba przynosisz i w jakim jezyku mowisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Znaw Posted May 12, 2007 Author Report Share Posted May 12, 2007 pomysły o wnioskowaniu??? jedno wyklucza drugie moim zdaniem. Nie napisalam ze tak myśle, ale że tak słyszałam od osób które o wize turystyczną się ubiegały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gucio Posted May 13, 2007 Report Share Posted May 13, 2007 Bylem z zona w czwartek w krakowie. Ludzi tlum jak za dawnych czasow i nic kompletnie sie nie zmienilo. Na 20 osob wize dostaje moze 1 i to nawet nie wiem jakimi kryteriami sie konsul kieruje aby przydzielic wize turystyczna. Oczywiscie zona nie dostala wizy, pomimo tego ze mieszka na stale w UK, ma dobra prace, auto i mowi dobrze po angielsku. Starcilismy 1 dzien naszego urlpu i troche kasy na dojazd do krakowa i oplate. BTW. Konsulat usa w Krakowie dziennie zarabia ok 10 tys dolarow na ubiegajacych sie o wize turystyczna. W konsu trzbe utrzymac za cos wojsko w Iraku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 13, 2007 Report Share Posted May 13, 2007 Gucio a nie mogla sie Twoja zona starac o wize w UK?moze by dostala.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Znaw Posted May 13, 2007 Author Report Share Posted May 13, 2007 Czy zdjęcie do wizy może być czarno- białe ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.