Skocz do zawartości

Bagaż podręczny...

Remus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wszystko fajnie opisane ale co bedzie dla danych osob to One same zobacza..

Nie ma sprawy tak leciec lotem ale jak ma sie przesiadke gdzies indziej to moga sie tym zainteresowac przy odprawie biletowej.

to samo ma znaczenie ile osob leci samolotem oraz jak ma sie odprawe czy na samym poczatku czy tez na sam koniec.

Napisano

Nie rozumiem... Czy tak trudno jest przestrzegać norm nałożonych przez linie lotnicze? Czy tylko ja jestem taka dziwna, że zawsze się mieszczę, bez względu na to, czy lecę za ocean, czy tylko z Wrocławia do Warszawy...

Napisano

Dzięki za odpowiedź, zamierzam zmieścić się bez problemu w normach, ale na podręczny chcę wziąć walizkę, żeby ewentualnych 8 kg nie nosić na ramieniu, pytanie o kuferek było zadane dlatego, że nie chciałabym dokumentów i aparatu mieć w torebce na ramieniu, ale w kuferku który ewentualnie będę mogła założć na walizkę.

Napisano

8, 6 kg - duży macie ten bagaż podręczny, moje linie LOT-Air France "pozwalają" na 5 kg :(

co do walizki i kuferka jako bagaż podręczny - jedna uwaga, jeśli już uda się dostać do samolotu, to pamiętaj, że trzeba to umieścić w schowku nad głową, a tu niestety możliwości bywają ograniczone, bo dużo osób bierze sporo bagażu podręcznego i ciężko znaleźć dostatecznie dużo miejsca:(

Napisano
bo dużo osób bierze sporo bagażu podręcznego i ciężko znaleźć dostatecznie dużo miejsca:(

Właśnie, czasami jak widzę, jak duże są te bagaże podręczne, które ledwo się mieszczą w schowku, albo jak niektórzy mają więcej niż jedną sztukę, to się zastanawiam, kto ich z tym przepuścił...

Napisano

W Lufthansie można oprócz głównego bagażu podręcznego (np. małej walizki, wymiary na stronie http://www.lufthansa...Bagaz-podreczny) zabrać np. torebkę damską lub torbę z laptopem, oto cytat ze strony:

Przedmioty, które można dodatkowo zabrać na pokład samolotu.

Oprócz bagażu podręcznego i urządzeń technicznych, dodatkowo można zabrać ze sobą na pokład następujące przedmioty:

• Jedna sztuka bagażu osobistego, jak, np. torebka damska, torba z laptopem czy torba na ramię o wymiarach nie przekraczających 30 cm x 40 cm x 10 cm.
  • Nosidełko, dziecięcy fotelik samochodowy, składany wózek dziecięcy lub spacerówka. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsca w kabinie pasażerskiej, o ile będzie to konieczne, przedmioty te transportowane będą w luku bagażowym.
  • Kule lub inny sprzęt ortopedyczny stale używany przez pasażera.

Napisano

Chciałabym coś dodać jeżeli chodzi o nosidełko czy dziecięcy fotelik samochodowy, być może komuś się przyda. Sama szukałam informacji na ten temat, ale nie udało się i wszystko sprawdzałam na własnej skórze.

Nie ma możliwości zabrania fotelika czy nosidełka, jeśli na pokładzie samolotu dziecko będzie korzystać z tzw. bassinetu, który wygląda tak: Bassinet on Lufthansa flight from Almaty to Frankfurt Przepis ten jest nie do obejścia i nie ma co liczyć na to, że jakoś to przejdzie. Zazwyczaj te bassinety używane są na dłuższych trasach jak np. lot międzykontynentalny.

Jeżeli chodzi o zabranie na pokład fotelika na krótszą trasę jak np. lot z Rzeszowa do Frankfurtu taka możliwość istnieje tylko i wyłącznie gdy na pokładzie samolotu jest dodatkowe miejsce, na którym można by ten fotelik umieścić. Jeżeli wszyscy pasażerowie są na pokładzie, wybacz stary, fotelik poleci w luku bagażowym. Warto przy odbieraniu karty pokładowej czy nawet przed samym wejściem na pokład samolotu zapytać, ilu pasażerów się spodziewają, żeby nie robić sobie dodatkowego kłopotu z wnoszeniem/przypinaniem/odpinaniem/wyciąganiem dziecka z fotelika, co jest sporym utrudnieniem, jeżeli ktoś podróżuje samotnie z dzieckiem. Nie liczmy na to, że sympatycznie panie z Lufthansy zawsze pomogą nam w takim sytuacjach, ja niestety miałam tę nieprzyjemność.

Mam nadzieję, że komuś się to przyda:)

Napisano

Ja ostatnio w bagażu podręcznym wiozłam laptopa, który był dodatkowo w innej torbie, którą włożyłam do DUŻEJ TORBY - bagażu podręcznego ;) A w tej dużej torbie miałam też dwa sporej wielkości kubki, aparat, telefon, ipod i szklany zaparzacz do kawy haha plus jakiestam balsamy do ust i husteczki do twarzy nawilzajace :D Myślałam, że to nie przejdzie i oddam zaparzacz rodzicom na lotnisku, ale nie było problemów i wszystko co chciałam to sobie przywiozłam. Na sobie mialam dres, trampki, płaszcz, i szal... Wszystko bylo okej :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...