jungar Napisano 2 Października 2007 Autor Zgłoś Napisano 2 Października 2007 Mam konto walutowe w banku WBK, wiec nie martwie sie kursem dolara. No ale zdziwilem sie, dlaczego mialy by byc mniej bezpieczne?
t0d Napisano 2 Października 2007 Zgłoś Napisano 2 Października 2007 zarówno przy przewozie środków ("w portfelu") jak i przy robieniu przelewów bank musi zgłaszać kwoty powyżej 10 000 USD bądź 10 000 EUR obecnie są plany (tylko i aż: plany) by agenci skarbówki sprawdzali źródła pochodzenia takich kwot - na razie tego nie ma ale kto wie... co do przelewów zagranicznych tak dużych kwot: nie wiem czy łatwiej nie byłoby założyć w Polsce konto dolarowe (BZ WBK, mBank - pewnie inne banki również mają takie produkty) i zrobić przelew - sprawdź ile kosztuje taki przelew w twoim banku
FUGAZI Napisano 2 Października 2007 Zgłoś Napisano 2 Października 2007 Mam konto walutowe w banku WBK, wiec nie martwie sie kursem dolara. No ale zdziwilem sie, dlaczego mialy by byc mniej bezpieczne? Moj komentarz byl pol zartem. Napisales, ze Twoim zdaniem 'tam beda bezpieczniejsze'; biorac pod uwage polityke fiskalna naszej wladzuchny (kazdej kolejnej) Twoje/nasze pieniadze beda bezpieczniejsze jak najdalej poza zasiegiem lepkich lapek fiskusa.
Madziarrek Napisano 2 Października 2007 Zgłoś Napisano 2 Października 2007 Ok, dziekuje za odpowiedzi. A banki w Polsce nie robia problemów z przyjmowaniem większej gotówki? Nie chcę tracić zbędnych pieniędzy przy wysyłaniu, więc może poprosiłbym przyjaciela żeby teraz wpłacił mi na konto w western union powiedzmy $5000/7000 a za jakieś parę miesięcy znów tyle. Co o tym myślicie? Juz ci pisalam ze przez western union na maxa mozesz wyslac 5000tys a oplata wynosi 150 dol
dawidp Napisano 2 Października 2007 Zgłoś Napisano 2 Października 2007 Najlepszy sposób to Bank Zachodni WBK. Konto dolarowe możesz założyć w USA przez internet i przelać na nie pieniądze. Dzięki możliwości "centrum24" będziesz cały czas przez internet kontrolować i zarządzać twoimi pieniędzmi! Złożysz sobie w WBK druge konto złotówkowe i w każdej chwili gdy kurs będzie Cię zadowalał przelejesz se kase. Złożysz lokatę. I po powrocie do polski nie będziesz miał żadnych problemów z odbiorem kasy!
jungar Napisano 2 Października 2007 Autor Zgłoś Napisano 2 Października 2007 Najlepszy sposób to Bank Zachodni WBK. Konto dolarowe możesz założyć w USA przez internet i przelać na nie pieniądze. Dzięki możliwości "centrum24" będziesz cały czas przez internet kontrolować i zarządzać twoimi pieniędzmi! Złożysz sobie w WBK druge konto złotówkowe i w każdej chwili gdy kurs będzie Cię zadowalał przelejesz se kase. Złożysz lokatę. I po powrocie do polski nie będziesz miał żadnych problemów z odbiorem kasy! Właśnie przeczytałem że chyba jednak nie mam takiej możliwości : "Jak otworzyć Konto24 walutowe? Konto osobiste walutowe możesz otworzyć przychodząc do dowolnego Oddziału BZ WBK z dowodem osobistym. Wniosek o otwarcie Konto24 walutowe w EUR możesz złożyć przez e-wniosek na naszej stronie internetowej lub przez telefon w Centrum Komunikacji." Madziarrek - Tak, przeczytałem Twojego posta. Jednak daje mi to do myślenia gdyż byłem osobiscie w odziale western union i wypytywałem sie o opłaty przy przesyłce pieniędzy. Pytałem się ile opłata wynosi przy przesyłaniu 5000 i 10000 dolarów. Z tego co pamiętam to jest ona taka sama. Z odpowiedzi jakiej mi udzielono wywnioskowałem że można wysłac te 10000. Nie piszę twierdzę że zostałem dobrze poinformowany, tutaj w wielu indtytucjach pracują często ludzie z przypadku którzy do końca nie wiedzą co robią ;-)
kubakj Napisano 3 Października 2007 Zgłoś Napisano 3 Października 2007 BZ WBK nie otwiera kont przez Internet. Jedyne walutowe konto mozliwe do otwarcia przez Internet to chyba jeszcze w Multibanku, ale nie wiem czy jeszcze umowe wysylaja listem czy kurierem. Do USA kuriera nie wysla. Zawsze moze ktos upowazniony zalozyc konto na dana osobe.
pawel1 Napisano 3 Października 2007 Zgłoś Napisano 3 Października 2007 sly6 tez tak myslalem dlatego zapytalem od jakiej kwoty daja znac urzedowi skarbowemu albo innym urzedom kobieta powiedziala ze zostalem zle poinformowany poniewaz oni nikomu nie daja znac pko bp w stargardzie szczecinskim
sly6 Napisano 3 Października 2007 Zgłoś Napisano 3 Października 2007 pawel1 daja znac nadzorowi bankowemu a nie urzedowi skarbowemu tutaj chodzi o tzw pranie brudnych pieniedzy no i teroryzm .
kubakj Napisano 3 Października 2007 Zgłoś Napisano 3 Października 2007 US dostaje informacje przy zbywaniu nieruchomosci ZAWSZE. Wtedy sprawdza skad ktos mial kase na mieszkanie, a wg rozliczen nie mial do tego prawa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.