Kasica Napisano 14 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2007 Proszę o w miarę możliwości kompetentną pomoc. Moja sytuacja jest taka: w zeszłym roku wyjechałam po raz pierwszy z zieloną kartą (i z dzidzią pod serduszkiem czego tak na marginesie wtedy nie byłam świadoma), po 4 miesiącach miałam planowo wrócić do Polski, żeby zdecydować czy to wszystko jest warte świeczki (swoją drogą każdy powiniene przekonać się na własnej skórze). Jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży musiałam podjąć jakąś decyzję i tak pod koniec zeszłego roku przyleciałam do Polski. Wyszłam tutaj zamąż no i później trochę się skomplikowało. Musiałam tutaj urodzić. W Stanach zostawiłam niedokończoną procedurę przyznania socjalu. Dodam, że biorąc ślub zmieniłam nazwisko. W tej chwili kończę studia. Pod koniec grudnia kończy mi się czas kiedy mogę wjechać do Stanow, żeby nie utracic statusu stałego rezydenta. Wszystkie w zasadzie potrzebne papiery poza amerykańskim prawem jazdy udało mi się załatwić. Zalezy mi na tym, żeby ktoś udzielił mi odpowiedzi co mogę zrobić w mojej sytuacji, a wydaje mi się nieciekawa. Orientowałam się, że mogłabym wjechac z dzieckiem na tzw. list przewozowy, ale po pierwsze czy zdążę to załatwić, po drugie mam w paszporcie na GC odmienne nazwisko od nazwiska dziecka. Po drugie hipotetycznie gdyby udało nam się wjechac do Stanów to co dalej?? Czy bede mogła zabrać dziecko jeszcze do Polski i na jakiej zasadzie? Co z moim mężem? Czekac 5 lat w odosobnieniu? Inny wariant jest taki, że staram się o tzw. biały paszport, żeby przedłużyć GC, ale co mi to daje? Naprawdę nie wiem co robić, a mam świadomość, że taka szansa moze się już nigdy nie powtórzyć. Bardzo proszę POMOCY!
Jackie Napisano 15 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2007 Zalezy mi na tym, żeby ktoś udzielił mi odpowiedzi co mogę zrobić w mojej sytuacji, a wydaje mi się nieciekawa. Orientowałam się, że mogłabym wjechac z dzieckiem na tzw. list przewozowy, ale po pierwsze czy zdążę to załatwić A dlaczego masz nie załatwić? Idź do konsulatu, przedstaw sytuację i odpowiednie dokumenty i poproś o jak najszybsze załatwienie sprawy. po drugie mam w paszporcie na GC odmienne nazwisko od nazwiska dziecka. Przecież nie mogłaś uaktulanić danych będąc poza USA. Przygotuj dokumenty tłumaczące dlaczego jest zamieszanie z nazwiskami i nikt nie powinien robić problemów. Po drugie hipotetycznie gdyby udało nam się wjechac do Stanów to co dalej?? Czy bede mogła zabrać dziecko jeszcze do Polski i na jakiej zasadzie? Co z moim mężem? Czekac 5 lat w odosobnieniu? Możesz spędzać 6 miesięcy w roku w Polsce, jednocześnie pilnując by urząd imigracyjny nie uznał że porzuciłaś rezydencję w USA. Inny wariant jest taki, że staram się o tzw. biały paszport, żeby przedłużyć GC, ale co mi to daje? Zyskasz dwa lata i wsio. Pytanie czy warto, zamiast jak najszybciej 'robić' obywatelstwo. Naprawdę nie wiem co robić, a mam świadomość, że taka szansa moze się już nigdy nie powtórzyć. Bardzo proszę POMOCY! Jeśli bardzo zależy ci na GC i na zapewnieniu życia w USA całej rodzinie, to musisz mieć świadomość że bez rozłąki, przynajmniej na jakiś czas, się nie obędzie.
sly6 Napisano 15 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2007 A masz wyrobiony paszport dla dziecka?jesli nie to zrob go w Polsce bedzie taniej i szybciej.I wtedy bedziesz mogla latac z dzieckiem . Co do meza to jest kilka mozliwosci abyscie mogli byc razem w USA,tzn wiza turystyczna,wiza studencka,wiza pracownicza o tym poczytasz na tej stronie: http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...esearchers.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.