Skocz do zawartości

GC-> ślub w Polsce->zmiana nazwiska-> narodziny dziecka w Polsce-> do utraty statusu trochę ponad miesiąc - Co robić? POMOCY!

Kasica

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o w miarę możliwości kompetentną pomoc. Moja sytuacja jest taka: w zeszłym roku wyjechałam po raz pierwszy z zieloną kartą (i z dzidzią pod serduszkiem czego tak na marginesie wtedy nie byłam świadoma), po 4 miesiącach miałam planowo wrócić do Polski, żeby zdecydować czy to wszystko jest warte świeczki (swoją drogą każdy powiniene przekonać się na własnej skórze). Jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży musiałam podjąć jakąś decyzję i tak pod koniec zeszłego roku przyleciałam do Polski. Wyszłam tutaj zamąż no i później trochę się skomplikowało. Musiałam tutaj urodzić. W Stanach zostawiłam niedokończoną procedurę przyznania socjalu. Dodam, że biorąc ślub zmieniłam nazwisko. W tej chwili kończę studia. Pod koniec grudnia kończy mi się czas kiedy mogę wjechać do Stanow, żeby nie utracic statusu stałego rezydenta. Wszystkie w zasadzie potrzebne papiery poza amerykańskim prawem jazdy udało mi się załatwić. Zalezy mi na tym, żeby ktoś udzielił mi odpowiedzi co mogę zrobić w mojej sytuacji, a wydaje mi się nieciekawa. Orientowałam się, że mogłabym wjechac z dzieckiem na tzw. list przewozowy, ale po pierwsze czy zdążę to załatwić, po drugie mam w paszporcie na GC odmienne nazwisko od nazwiska dziecka. Po drugie hipotetycznie gdyby udało nam się wjechac do Stanów to co dalej?? Czy bede mogła zabrać dziecko jeszcze do Polski i na jakiej zasadzie? Co z moim mężem? Czekac 5 lat w odosobnieniu? Inny wariant jest taki, że staram się o tzw. biały paszport, żeby przedłużyć GC, ale co mi to daje? Naprawdę nie wiem co robić, a mam świadomość, że taka szansa moze się już nigdy nie powtórzyć. Bardzo proszę POMOCY!

Napisano
Zalezy mi na tym, żeby ktoś udzielił mi odpowiedzi co mogę zrobić w mojej sytuacji, a wydaje mi się nieciekawa. Orientowałam się, że mogłabym wjechac z dzieckiem na tzw. list przewozowy, ale po pierwsze czy zdążę to załatwić

A dlaczego masz nie załatwić? Idź do konsulatu, przedstaw sytuację i odpowiednie dokumenty i poproś o jak najszybsze załatwienie sprawy.

po drugie mam w paszporcie na GC odmienne nazwisko od nazwiska dziecka.

Przecież nie mogłaś uaktulanić danych będąc poza USA. Przygotuj dokumenty tłumaczące dlaczego jest zamieszanie z nazwiskami i nikt nie powinien robić problemów.

Po drugie hipotetycznie gdyby udało nam się wjechac do Stanów to co dalej?? Czy bede mogła zabrać dziecko jeszcze do Polski i na jakiej zasadzie? Co z moim mężem? Czekac 5 lat w odosobnieniu?

Możesz spędzać 6 miesięcy w roku w Polsce, jednocześnie pilnując by urząd imigracyjny nie uznał że porzuciłaś rezydencję w USA.

Inny wariant jest taki, że staram się o tzw. biały paszport, żeby przedłużyć GC, ale co mi to daje?

Zyskasz dwa lata i wsio. Pytanie czy warto, zamiast jak najszybciej 'robić' obywatelstwo.

Naprawdę nie wiem co robić, a mam świadomość, że taka szansa moze się już nigdy nie powtórzyć. Bardzo proszę POMOCY!

Jeśli bardzo zależy ci na GC i na zapewnieniu życia w USA całej rodzinie, to musisz mieć świadomość że bez rozłąki, przynajmniej na jakiś czas, się nie obędzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...