Jackie Napisano 22 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2007 W tym wątku : 1. Podajemy przepisy na potrawy amerykańskie, bądź nieamerykańskie, ale z wykorzystaniem produktów które można kupić w USA. 2. Dajemy sobie nawzajem cynk gdzie można dostać pewne produkty lub czym je zastąpić. 3. Pogaduszki o sprzęcie kuchennym są mile widziane. 4. Narzekanie na kuchnię amerykańską proszę uskuteczniać w innym wątku
Jackie Napisano 23 Listopada 2007 Autor Zgłoś Napisano 23 Listopada 2007 Ja też robię własny ser, nie znalazłam póki co kupnego który by mi smakował. A dziś zrobiłam jako dodatek do indyka bataty - sweet potatoes. Nasłuchałam się komentarzy o tym jakie to świństwo i postanowiłam sie przekonać ile w tym prawdy Na 3 osoby bierzemy 2 bataty, zawijamy każdy w folię aluminiową i wsadzamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 350°F. Po wystudzeniu kroimy w kostkę 2 cm na 2 cm. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, łyżkę stołową brązowego cukru i pokrojone bataty. Smażymy mieszając, aż bataty pokryją się warstwą karmelu. Leciutko solimy do smaku. Podajemy do indyka lub innego mięsiwa. Ostrzegam - pierwszy kęs może być szokiem Mojemu mężowi bardzo smakowały.
ewa k Napisano 25 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2007 dzieki Jackie za nowy temat baaaaaaaaaaardzo przydatny, juz robilam wlasny ser -pycha takiego dobrego jeszcze nie jadlam ,a jaki dobry indyk!
Jackie Napisano 25 Listopada 2007 Autor Zgłoś Napisano 25 Listopada 2007 a jaki dobry indyk! Mój indyk też był niczego sobie Podaję przepis na ciasto z dynią, b. smaczne, przypomina zupełnie w smaku piernik. PUMPKIN BREAD (kubek to amerykański "cup") - 1 kubek + 2 lekko kopiate łyżki stołowe brązowego cukru - 2 jajka - 1/4 kubka wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka tzw pumpkin pie spice (lub po 1/3 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru) - niecałe pół puszki dyni (kupujemy puszkę 15 oz) - 1/2 łyżeczki soli - 1/3 kubka oleju roślinnego - 1 i 1/4 kubka mąki - 1/3 kubka posiekanych pecans (mogą być też orzechy włoskie) - 1/2 łyżeczki kakao Wszystko mieszamy dokładnie, wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy 1 godzinę w temp. 350°F. Po wyjęciu przykrywamy folią aluminiową do ostygnięcia. Mniam
anussia Napisano 25 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2007 szczerze powiem ze wlasnie ser byl jednym z produktow o ktore mialam zapytac.. wiec dzieki za przepis jade na swieta do stanow i wlasnie chcialam zrobic tam sernik taki prawdziwy a nie z pudelka.. ale mam taki maly problem bo pewnie nie bede miala czasu na czekanie az serek sie zrobi sam wiec mam pytanie do doswiadczonych kucharzy/kucharek.. ktory ser w stanach nadawalby sie najlepiej do sernika.. i czy w ogole jakikolwiek sie nada hehe?:DD pozdrawiam
Jackie Napisano 25 Listopada 2007 Autor Zgłoś Napisano 25 Listopada 2007 Pytaj o farmers cheese. Sprawdź skład bo niektóre są solone. Lepsze są te z pełnotłustego mleka (wholefat), ale i tak sernik z nich zrobiony przypomina w smaku trociny więc dodaj śmietany i trochę masła. Jak masz możliwość to kup farmers cheese robiony przez Amiszów, jest najsmaczniejszy i nie jest suchy jak pieprz.
cavscout Napisano 26 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2007 Ja takze lubie amerykanski sernik robiony z cream cheese (najleprzy wychodzi z philadelphia cream cheese)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.