Skocz do zawartości

Gotowanie po amerykańsku


Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tym wątku :

1. Podajemy przepisy na potrawy amerykańskie, bądź nieamerykańskie, ale z wykorzystaniem produktów które można kupić w USA.

2. Dajemy sobie nawzajem cynk gdzie można dostać pewne produkty lub czym je zastąpić.

3. Pogaduszki o sprzęcie kuchennym są mile widziane.

4. Narzekanie na kuchnię amerykańską proszę uskuteczniać w innym wątku :)

  • Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja też robię własny ser, nie znalazłam póki co kupnego który by mi smakował.

A dziś zrobiłam jako dodatek do indyka bataty - sweet potatoes. Nasłuchałam się komentarzy o tym jakie to świństwo i postanowiłam sie przekonać ile w tym prawdy :)

Na 3 osoby bierzemy 2 bataty, zawijamy każdy w folię aluminiową i wsadzamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 350°F. Po wystudzeniu kroimy w kostkę 2 cm na 2 cm. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, łyżkę stołową brązowego cukru i pokrojone bataty. Smażymy mieszając, aż bataty pokryją się warstwą karmelu. Leciutko solimy do smaku. Podajemy do indyka lub innego mięsiwa.

Ostrzegam - pierwszy kęs może być szokiem :( Mojemu mężowi bardzo smakowały.

Napisano

dzieki Jackie za nowy temat baaaaaaaaaaardzo przydatny, juz robilam wlasny ser -pycha takiego dobrego jeszcze nie jadlam ,a jaki dobry indyk!

Napisano
a jaki dobry indyk!

Mój indyk też był niczego sobie :(

Podaję przepis na ciasto z dynią, b. smaczne, przypomina zupełnie w smaku piernik.

PUMPKIN BREAD (kubek to amerykański "cup")

- 1 kubek + 2 lekko kopiate łyżki stołowe brązowego cukru

- 2 jajka

- 1/4 kubka wody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka tzw pumpkin pie spice (lub po 1/3 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)

- niecałe pół puszki dyni (kupujemy puszkę 15 oz)

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/3 kubka oleju roślinnego

- 1 i 1/4 kubka mąki

- 1/3 kubka posiekanych pecans (mogą być też orzechy włoskie)

- 1/2 łyżeczki kakao

Wszystko mieszamy dokładnie, wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy 1 godzinę w temp. 350°F. Po wyjęciu przykrywamy folią aluminiową do ostygnięcia.

Mniam :)

Napisano

szczerze powiem ze wlasnie ser byl jednym z produktow o ktore mialam zapytac.. wiec dzieki za przepis :)

jade na swieta do stanow i wlasnie chcialam zrobic tam sernik taki prawdziwy a nie z pudelka.. ale mam taki maly problem bo pewnie nie bede miala czasu na czekanie az serek sie zrobi sam wiec mam pytanie do doswiadczonych kucharzy/kucharek.. ktory ser w stanach nadawalby sie najlepiej do sernika.. i czy w ogole jakikolwiek sie nada hehe?:DD

pozdrawiam

Napisano

Pytaj o farmers cheese. Sprawdź skład bo niektóre są solone. Lepsze są te z pełnotłustego mleka (wholefat), ale i tak sernik z nich zrobiony przypomina w smaku trociny :) więc dodaj śmietany i trochę masła.

Jak masz możliwość to kup farmers cheese robiony przez Amiszów, jest najsmaczniejszy i nie jest suchy jak pieprz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...