Skocz do zawartości

Bilety Do Usa....

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam mam takie pytanie do wszystkich odnośnie biletów do stanów... powiedzcie mi gdzie można kupić najtaniej bilety?? czy w polskich biurach?? czy ze stronek zagranicznych?? a jesli z zagranicznych to jak tam dokonać płatności bo płaci sie w obcej walucie tylko po jakim kursie??( srednim, sprzedaży)?? miał ktos może do czynienia z czymś takim jeśli tak to prosze o pomoc.... thx :):):):)

Napisano

po jakim kursie? to zależy :)

zacząć trzeba od tego, że w 99% przypadków nie możesz płacić za granicą przelewem z Polski - tylko kartą kredytową i tutaj mozna wyróżnić:

karty kredytowe, których walutą rozliczeniową jest dolar amerykański (USD) oraz karty kredytowe, których walutą rozliczeniową jest euro (EUR) - na świecie są jeszcze karty kredytowe, których walutą rozliczeniową są jeny ale to już bardzie egzotyka :)

anyway: jeśli masz kartę z walutą rozliczeniową USD - płacisz w USD za bilet - kursem rozliczeniowym jest kurs sprzedaży USD w twoim banku

jeśli masz kartę z walutą rozliczeniową USD - płacisz w EUR za bilet - kursem rozliczeniowym na początku jest kurs USD/EUR dopiero potem kurs sprzedaży USD w twoim banku

jeśli masz kartę z walutą rozliczeniową EUR - płacisz w USD za bilet - kursem rozliczeniowym na początku jest kurs EUR/USD a dopiero potem kurs sprzedaży EUR w twoim banku

jeśli masz kartę z walutą rocliczeniową EUR - płacisz w EUR za bilet - kursem rozliczeniowym jest kurs sprzedaży EUR w twoim banku

o :)

aha: stronki z biletami: poszukaj na onecie, wp, na tym forum kiedyś też była wyszukiwarka lotów - no i tam gdzie ja kupiłem: www.almatur.pl

pamiętaj również, że jest czasem różnica czasowa między dokonaniem płatności a rozliczeniem transakcji - czyli może się zdarzyć, że cena może się zmienić (w zależności od zmiany kursu), zanim zostanie rozliczona na koncie

Napisano

A jak bedziesz kupowac na stronach to dobrze czytaj regulamin tych biletow aby sie nie okazalo ze bilet tani to bilet bez zadnych mozliwosci zmiany itp

Napisano

a wy skad najczesciej zamawialiście bilety?? interesuje sie stronką cheaptickets.com no i tam ceny biletów sa tańsze wzgledem polskich cech... różnica 500 zł ze wzgledu na $$ tylko teraz powstaje problem bo nie posiadam karty kredytowej ;( a jesli ktos nie ma zaswiadczenia o zarobkach to cięzko jest ją dostać... a moze Wy wiecie w jakim banku dają karty kredytowe bez zaswiadczenia??:)

Napisano

polecam poczekac z kupnem biletu, chyba ze juz w lutym lecisz, na przelomie marca i kwietnia ceny spadaja poniewaz wejdzie wiele kursow wakacyjnych i przestrzen nad Atlantykiem ma stac sie otwarta

Napisano

klaudek ... no ja słyszałem wręcz odwrotną wiadomość. To prawda że przestrzeń transatlantycka będzie uwolniona, ale czerwiec i lipiec to żniwa dla firm lotniczych dlatego nie ma co liczyć na 'nagłą' obniżkę cen. I lepiej może wypaść kupienie teraz tańczego biletu, niż potem, dwa miesiące przed odlotem ale po droższych cenach.

Jednak sam zastanawiam się co zrobić, tym bardziej że potrzebuję trzy bilety z PL przez NY do Phoenix, i zdaję sobie sprawę, że gdzieś mogą być oszczędności. Niestety nikt nie zapewnił mnie że w kwietniu będzie taniej.

elmariaczi ... ja narazie znalazłem najtaniej tu: www.loty.info . Ale jeszcze u nich nie kupowalem i nie znam opinii o nich. Narezie podszedłem do tematu ściśle finansowo :] (ps. wykluczylem tylko AlItalia i AirFrance :) )

Ja mam jeszcze jedno pytanie. Jak chcesz zapłacić za bilet kupiony na orbiz.com lub cheaptickets.com skoro w ostatniom kroku (płacenie kartą) nie można wybrac Polski z listy krajów?

Napisano

owszem nie, przeczytaj sobie wpierw to:

http://biznes.onet.pl/5,1460872,prasa.html

Pamiętam dokładnie, ze na przełomie marca i kwietnia ceny spadły ponieważ min. BA dodał połączenia. Tak tez i było w 2006 roku. Poszukaj sobie o tym tutaj forum.

Zgadzam sie ze okres wakacyjny to okres zniw, ale bez przesady nie kupujesz biletu na jutro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...