ja mam takie pytanie: może ktoś wie ile by mniej więcej kosztował wyjazd WYŁĄCZNIE do Los Angeles tak gdzieś na miesiąc...dla jednej osoby żeby troche pozwiedzać i troche posiedzieć w tym mieście. Zamknęłabym się w 10-15 tys zł? może ktoś był na takiej wycieczce? Chodzi mi o koszty podróży, zakwaterownia itp.
Los Angeles
Rozpoczęty przez iman29, 14 kwi 2009 16:20
6 odpowiedzi w tym temacie
AdSense
Napisano 20 kwiecień 2009 - 04:21
Użytkownik iman29 dnia 14.04.2009, 16:20 napisał
ja mam takie pytanie: może ktoś wie ile by mniej więcej kosztował wyjazd WYŁĄCZNIE do Los Angeles tak gdzieś na miesiąc...dla jednej osoby żeby troche pozwiedzać i troche posiedzieć w tym mieście. Zamknęłabym się w 10-15 tys zł? może ktoś był na takiej wycieczce? Chodzi mi o koszty podróży, zakwaterownia itp.
na jedna osobe planujesz to 10-15tys?
bilet w obie strony zamknie Ci sie w 3000zl
z zakwaterowaniem trudno powiedziec - zalezy od standartu i dzielnicy w jakiej chcesz mieszkac, ale lepiej chyba zebys nie wykupywala noclegow na caly miesiac w samym LA, jesli wynajmiesz samochod (bez samochodu w LA ani rusz) to to dobra baza wypadowa zeby pojechac do San Francisco, Santa Barbara, Las Vegas czy Meksyku. tak samo z kosztami wyzywienia - to zalezy czy planujesz robic zakupy w tanich marketach czy chcesz sie stolowac w restauracjach... itd itp
Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:30
no ja się tak zastanawiałam ile by to mogło w sumie wynieść. Chiciałabym zaoszczędzić na jedzeniu i jeść w McDonalds a jeżeli chodzi o zakwaterowanie to tak pośrodku- w średnim standardzie. No i chodzi mi tylko o LA ewentualnie gdzieś blisko poza (typu Santa Barbara). A co do samochodu...no właśnie wszyscy mówią, że bez niego ani rusz jakby komunikacji miejskiej nie było...są aż takie potworne korki czy co?
Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:58
Jak juz gdzies jade to zawsze probuje lokalnych specjalow. Jedzonko amerykanskie to jak kto lubi, ale w Kalifornii mozna dostac bardzo dobre jedzienie meksykanskie, jak wiesz gdzie i jak kupowac to jeszcze taniej niz McDonalds wyjdzie, o walorach smakowych czy odzywczych nie wspomne. To samo z chinskim, japonskim, indyjskim czy tajskim, wiec ja bym sie tam w fast foodach nie trula, naprawde warto sprobowac kuchni innych narodow.
Jezeli chcesz spokojnie pozwiedzac to polecam wynajem samochodu. O ile w Nowym Jorku powiedzmy jakos sobie poradzisz, to w Los Angeles czy w ogole gdziekolwiek indziej w Kalifornii to juz naprawde do przyjemnosci nie nalezy. Nie chodzi tyle o korki (choc tez), ale bardziej o to ze w Los Angeles komunikacja miejska wlasciwie nie istnieje. W San Francisco juz pod tym wzgledem na przyklad duzo lepiej, ale to tez zalezy co chcesz zobaczyc i ile mozesz na to czasu przeznaczyc (bo oczywiscie do SF tez przyjezdzasz, prawda?).
Jezeli chcesz spokojnie pozwiedzac to polecam wynajem samochodu. O ile w Nowym Jorku powiedzmy jakos sobie poradzisz, to w Los Angeles czy w ogole gdziekolwiek indziej w Kalifornii to juz naprawde do przyjemnosci nie nalezy. Nie chodzi tyle o korki (choc tez), ale bardziej o to ze w Los Angeles komunikacja miejska wlasciwie nie istnieje. W San Francisco juz pod tym wzgledem na przyklad duzo lepiej, ale to tez zalezy co chcesz zobaczyc i ile mozesz na to czasu przeznaczyc (bo oczywiscie do SF tez przyjezdzasz, prawda?).
AdSense
AdSense
Napisano 12 maj 2009 - 00:00
Bylem w LA - 2 dni i stwierdzam,ze o 1 dzien za dlugo! A teraz to co Ci planuje:
Lot- ok 2200zl
Noclegi- 30x20$=600$=1800zl
wynajecie auta na 3 tyg = 900$= 2700zl
paliwo=400$=1200zl
lot z LA do SF=60$=200zl
+zarcie
=8100zl + zarcie
Jedz sobie do LA na tydzien:)Wynajal auto na gora 4 dni(po co masz placic np za auto jak sobie na plazy bedziesz lezal:P)(choc nie wiem po co,ale jak tam chcialem miesiac posiedziec to sobie to skroc do tygodnia) oddaj auto:) potem lec do SF, tam co najmniej 3 dni:) potem wynamij auto i sobie przejedz parki narodowe ... Polecam Seqoie, Yosemite, ZIOn, Grand no i w Las Vegas 3 dni( proponuje pobyt w Las Vegas od wotrku do czwartku,bo w weeekend to ceny sa 2 lub 3 razy drozsze). Ja tak to zrobilem i nie zaluje!
Pozdrawiam
Lot- ok 2200zl
Noclegi- 30x20$=600$=1800zl
wynajecie auta na 3 tyg = 900$= 2700zl
paliwo=400$=1200zl
lot z LA do SF=60$=200zl
+zarcie
=8100zl + zarcie
Jedz sobie do LA na tydzien:)Wynajal auto na gora 4 dni(po co masz placic np za auto jak sobie na plazy bedziesz lezal:P)(choc nie wiem po co,ale jak tam chcialem miesiac posiedziec to sobie to skroc do tygodnia) oddaj auto:) potem lec do SF, tam co najmniej 3 dni:) potem wynamij auto i sobie przejedz parki narodowe ... Polecam Seqoie, Yosemite, ZIOn, Grand no i w Las Vegas 3 dni( proponuje pobyt w Las Vegas od wotrku do czwartku,bo w weeekend to ceny sa 2 lub 3 razy drozsze). Ja tak to zrobilem i nie zaluje!
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych