Skocz do zawartości
Aizy

Jak Długo Powinien Trwać Związek Ubiegając Się O Wizę K-1

Recommended Posts

Hej! Rozmawiałam dziś z koleżanką, która jest już po wizycie w ambasadzie i powiedziała mi, że trzeba być z kimś w związku/znać się minimum 2 lata, żeby dostać wizę O.O

Trochę mnie to zdziwiło, bo ja myślałam że to trzeba się było spotkać w okresie nie dłuższym jak w ciągu ostatnich dwóch lat (czyli np. nie 3 lata temu tylko max 2 lata odstępu między ostatnim spotkaniem), przynajmniej ja tak interpretuję takie informacje znalezione m.in. w internecie:

"Prosze pamietac, ze U.S. Consulate ( konsulat amerykanski ) ODDALI prosbe obywatela amerykanskiego o wydnie wizy K-1 jego narzeczonej ( narzeczonemu ) jesli tenze obywatel USA NIE SPOTKAL sie osobiscie z osoba, ktora zamierza poslubic w ciagu 2 lat przed wypelnieniem petycji o wize narzeczenska K-1."

My się znamy półtora roku.. co zostało napisane w liście zatytułowanym przez mojego narzeczonego jako Statement of Meetings, gdzie podał dokładne daty i dołączył jako dowód, który przesłał razem z petycją itd. za pierwszym razem.

Po stronie USA mamy już wszystko zaakceptowane, ja czekam teraz na list z ambasady..

Jednakże teraz po tej informacji jestem trochę zbita z tropu.. wie ktoś coś może więcej na ten temat? Bo nie ukrywam, że mnie to zestresowało..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby wystąpić o wizę narzeczeńską wystarczy spotkać się co najmniej raz w przeciągu dwóch lat przed złożeniem petycji.

Czyli mogliście się spotkać tydzień temu, rok temu, ale gdybyście spotkali się po raz ostatni (i być może pierwszy) w sierpniu 2014, to już by było za późno na złożenie petycji, ponieważ od Waszego ostatniego spotkania minęły już 2 lata.

Nie ma wytycznych, ile powinien trwać związek, nim złoży się petycję, także Twoja koleżanka się myli.

Jedyną wytyczną jest spotkanie w przeciągu dwóch lat przed złożeniem petycji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby wystąpić o wizę narzeczeńską wystarczy spotkać się co najmniej raz w przeciągu dwóch lat przed złożeniem petycji.

Czyli mogliście się spotkać tydzień temu, rok temu, ale gdybyście spotkali się po raz ostatni (i być może pierwszy) w sierpniu 2014, to już by było za późno na złożenie petycji, ponieważ od Waszego ostatniego spotkania minęły już 2 lata.

Nie ma wytycznych, ile powinien trwać związek, nim złoży się petycję, także Twoja koleżanka się myli.

Jedyną wytyczną jest spotkanie w przeciągu dwóch lat przed złożeniem petycji.

Super! dzięki za ekspresową odpowiedź :) od razu mi ulżyło, bo ja już prawie walizki spakowane haha ;) pozdrawiam!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

3 godziny temu, Wiktor_T napisał:

Z tego co wiem trzeba donieść, że ślub odbędzie się w ciągu 90 dni od wylotu do USA

Nie dosc, ze odkopales watek z ponad rok temu to jeszcze odpisales nie na temat :>

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czemu nie na temat? Z tego co ja się orientuję to nie ma wytycznych, co do długości związku. Trzeba przedstawić odowiednie poświadczenie, że slub jest planowany. Z resztą cytuję:

Aby kwalifikować się do otrzymania wizy narzeczeńskiej, muszą być spełnione poniższe kryteria:

  • jedno z narzeczonych powinno posiadać obywatelstwo amerykańskie;
  • oboje narzeczeni muszą posiadać prawną zdolność do zawarcia związku małżeńskiego;
  • związek małżeński zostanie zawarty w ciągu 90 dni od chwili przekroczenia przez narzeczoną/ego granicy Stanów Zjednoczonych na podstawie wizy narzeczeńskiej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dnia 15.09.2017 o 11:06, Wiktor_T napisał:

Czemu nie na temat? Z tego co ja się orientuję to nie ma wytycznych, co do długości związku. Trzeba przedstawić odowiednie poświadczenie, że slub jest planowany. Z resztą cytuję:

Aby kwalifikować się do otrzymania wizy narzeczeńskiej, muszą być spełnione poniższe kryteria:

  • jedno z narzeczonych powinno posiadać obywatelstwo amerykańskie;
  • oboje narzeczeni muszą posiadać prawną zdolność do zawarcia związku małżeńskiego;
  • związek małżeński zostanie zawarty w ciągu 90 dni od chwili przekroczenia przez narzeczoną/ego granicy Stanów Zjednoczonych na podstawie wizy narzeczeńskiej.

Dokładnie tak właśnie jest. Również nie słyszałam o wytycznych odnośnie długości trwania związku. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

koniecznie obejrzyj "90 day fiance" serial... zobaczysz ze prawie kazdy jest akceptowqany. Nie pamietam dokladnego % ale jakos 95% aplikacji jest akceptowanych.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak, kiedys tak bylo, ze prawie kazda aplikacja byla approved. Teraz niestety to sie bardzo zmienilo... Znam wielu Polakow, gdzie byly problemy z otrzymaniem wizy narzeczenskiej, ze nie wspomne nawet o osobach z Rosji, Filipin, Chin, Indii czy innych ciekawych zakatow swiata, bo tam to juz w ogole jest ciezko. 

Urzednicy wymagaja sporo dowodow na to, ze to jest bona fide petition.  Nawet sami widzicie, ze wiekszosc aplikacji, ktore sie skladalo teraz, w ostatnich czasach sie zmienilo. 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×