Skocz do zawartości

Do Wypełniających I-131, Advance Parole

anituHa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem w trakcie wypelniania dokumentow z pakietu I-485, a w tym I-131, advance parole. Wydaje mi się ze jeden z podpunktów jest niejasny, dlatego bardzo prosze o podpowiedz od kogokolwiek, kto się z tym zmagał.

Mianowicie:

Na drugiej stronie, punkt 3, ponizej podpunktu 3 jest tekst:

If you are applying for an Advance Parole Document, skip to Part 7.

Aczkolwiek punkt 3.4 (Have you ever before been issued a reentry permit or refugee travel?)

i punkt 3.5 (Where do you want this travel document sent?)

oraz punkt 4 (opis planowanej podrozy)

wydaja mi sie wazne i stosowne w przypadku advance parole, a nie tylko reentry permit. te podpunkty sa wypelnione w przykladzie:

http://www.visajourney.com/examples/INS-Form-I-131.pdf

Wiem ze moge dolaczyc list, ale jesli miesci sie w punkcie 4 to moze moge tam? Jednak gryzie sie to z ich instrukcja o przejsciu do pkt.7.

Wypelniac czy nie wypelniac?

Bardo dziekuje za odpowiedz.

Napisano

Nie sugeruj sie przykladowymi formularzami wypelnionym na visajourney. Tam jest takie mnostwo bledow, ze szkoda mowic. Ta forma, o ktorej mowisz, jest tam kompletnie zle wypelniona. To sa przyklady wypelnione przez ludzi, ktorzy nie biora odpowiedzialnisc za to co wypelniaja - inni to kopiuja a pozniej sie dziwia, ze sprawa idzie tak pomalu. W formie g-325a to nawet tam gdzie ma byc imie meza jest nazwisko, a rubryka z nazwiskiem jest pusta... dobre...

Napisano

Wielkie dziekuje. Tez mi sie tak wydawalo! W tym g-325a oprocz pomylki nazwisko-imie, wszystko powinno byc wypelnione drukowanymi literami (tak samo i innych przykladach - tak mowia instrukcje).

Ale odnosnie mojego pytania: rozumiem ze mam nie zaznaczac pozycji ktore wymienilam?

Napisano

Ja zrobilem tak jak jest napisane, czyli przeskoczylem do pkt. nr 7. Jak jest jakas jasna instrukcja w papierach to warto z niej skorzystac :) List dolaczyc mozesz, a nawet powinnas w tym wypadku do pkt 7 - chociaz list to chyba za duzo powiedziane. Ja napisalem chyba dwie linijki i w pkt. (3 zdaje sie) wymienilem dlaczego potrzebuje AP.

powodzenia.

Napisano

No rzecz w tym ze w calej aplikacji nie ma miejsca na osobiste zwierzenia czyli de facto kazdy powinien dolaczyc list i tak wlasnie zrobie! Przeogromne dziekuje!

Napisano

Z mojej strony mogę dodać, że za radą prawnika nie fatygowałam się opisywać powodów podróży do Polski (ten list, który należy dołączyć) i jest to najwyraźniej szeroko praktykowane. AP dostałam w jakieś dwa i pół miesiąca po złożeniu papierów (w Seattle).

Napisano

O prosze, kolejna osoba ze Seattle, cos duzo ich ostatnio na tym forum :)

Co do listu - rzeczywiscie czytalem, ze duzo osob nie dolacza listu i AP dostaja. Ja sie kierowalem instrukcjami a ona wyraznie mowi, zeby cos takiego dolaczyc.

Napisano

Wygląda na to, że zachodnie wybrzeże zaczyna robić się popularne wśród Polaków (całkiem sporo ich pracuje w Microsofcie, jak się okazuje).

Co do listu dołączanego do AP, to bardzo zdziwiłam się, gdy prawnik powiedział, żebym nie zawracała sobie tym głowy, ale ponieważ prowadził on z sukcesem sprawy innych "microsoftees", nie miałam powodu mu nie ufać. I faktycznie, AP przyszło szybko :)

Do autorki wątku napiszę jeszcze, że gdy już otrzymasz AP, podróżuj ze wszystkimi kopiami, jakie otrzymasz (czasem dwie, czasem trzy), bo przy przekraczaniu granicy jedna z nich zostanie zabrana przez urzędnika imigracyjnego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...