karra84 Napisano 9 Maja 2008 Zgłoś Napisano 9 Maja 2008 Hej! Szukam jakiego taniego lokum w Aspen. Jeśli ktos tam był to proszę o kontakt. Dzięki
karra84 Napisano 9 Maja 2008 Autor Zgłoś Napisano 9 Maja 2008 Chodzi mi o lokum na 4 miesiące. Od połowy czerwca do połowy października.
katlia Napisano 9 Maja 2008 Zgłoś Napisano 9 Maja 2008 Tani i Aspen to sa zupelnie sprzeczne pojecia, zwlaszcza w sezonie (a Aspen jest baaardzo popularny i zapchany w lecie.) Nie znajdziesz nic "taniego" -- to jest doslownie miasteczko gdzie miliarderzy wypychaja biednych milionerow. Tanszych mieszkan szuka sie w Carbondale, Glenwood Springs, Basalt. Oczywiscie mozesz zawsze sprawdzic na * craigslist *http://classifieds.aspentimes.com/index.php?pub=04&class=rent * http://www.aspendailynews.com/classified?pid=4 -- i... good luck
karra84 Napisano 10 Maja 2008 Autor Zgłoś Napisano 10 Maja 2008 Dzięki za uświadomienie. Możesz mi napiać jeszcze jakieś dobre rady np. co tam zabrać z ubrań, czy jest tam bardzo zimno, gdzie można zjeść coś tanio itp. Wszystko co może się przydać Z góry dziękuję
katlia Napisano 12 Maja 2008 Zgłoś Napisano 12 Maja 2008 Z ubran to nie musisz duzo przywozic. Shorty, koszulki, pare jeansow i sweter/polar. Potrzebne tez beda okulary od slonca i krem z filtrem, bo sie od razu spalisz! Ale tez mozna to zakupic na miejscu. W USA ubrania sa znacznie tansze niz w Polsce, wszystko mozesz sobie kupic w okolicach Aspen. Sadze, ze przylecisz przez Denver gdzie jest duzy wybor. Najtansze niezle sklepy to TJMaxx, Ross, Marshalls. Swietne wysprzedaze w GAP i Old Navy. Jezeli masz mozliwosc pojechania do Silverthorne -- miasteczko w gorach, przy Interstate 70 -- po drodze z Denver do Aspen, to zatrzymaj sie w Factory Outlet Mall gdzie znajdziesz duze przeceny. Po 1 wrzesnia zaczynaja sie swietne wyprzedaze zimowe (i nie tylko) -- mozna wtedy kupic odziez letnia, plus zimowa, narty, snowboards, itp za naprawde smieszne ceny. W samym centrum Aspen tez jest swietny maly sklepik z uzywanymi ubraniami, zapomnialam jak sie nazywa, ale popytaj, i latwo znajdziesz. Aspen nie jest duzy, latwo sie polapiesz gdzie jesc a gdzie nie. Znajdziesz tansze knajpki i restauracje w Carbondale i Glenwood Springs. Ogolnie moge powiedziec, ze tam jest bardzo pieknie -- wspaniala mieszanka natury, gor i high-life'u.
Jackie Napisano 12 Maja 2008 Zgłoś Napisano 12 Maja 2008 Potrzebne tez beda okulary od slonca i krem z filtrem, bo sie od razu spalisz! Potwierdzam. Byłam tydzień temu u koleżanki w Denver, zwiedzałam z nią urocze miasteczko Boulder, skąd po godzinnym pobycie na ławeczce wróciłam z tak spalonymi ramionami, że całą drogę powrotną w samolocie syczałam z bólu A Aspen na jeszcze większej wysokości jest. Dodatkowo, dla osób niewtajemniczonych, polecam pić dużo płynów na miejscu, nawet do przesady. Po pierwszych 12 godzinach w Colorado wyschłam na wiór Autentycznie, wargi mi prawie krwawiły. Brzmi jak horror, ale przepiękne widoki to wynagradzają A może tylko ja taka delikatna? Jest tu ktoś kto ma podobne przeżycia? W ogóle to Colorado jest piękne, żałuję że byłam tylko 2 dni, ale na dłuższy pobyt nie mogłam sobie pozwolić
katlia Napisano 12 Maja 2008 Zgłoś Napisano 12 Maja 2008 Nie, nie tylko Ty jestes taka delikatna. Ja widzialam dzeci tu urodzone cierpiace na 'chorobe wysokosci' -- bole glowy, wymioty itp. Nie ma na to lekarstwa, najlepiej jest przyzwyczajac sie stopniowo: jezeli przylatuje sie do Denver, to nocowanie tu i dopiero nastepnego dnia wyjazd w gory. Jak sama piszesz, pic duuuuzo wody, unikac kafeiny i alkoholu i od czasu do czasu brac aspiryne. Z czasem wszyscy sie przyzwaczaja. A ze sloncem to naprawde lepiej tu nie zartowac, trzeba sie smarowac bo jedna spalenizna na takich wysokosciach i jestes kandydadka na raka skory w przyszlosci -- zwlaszcza my pochodzacy z bladej wschodniej europy Notabene Jackie, nastepnym razem jak bedziesz w Denver, to skontaktuj sie ze mna i pojdziemy na... no nie koniecznie kawe czy drinka, ale na COS
Jackie Napisano 12 Maja 2008 Zgłoś Napisano 12 Maja 2008 Notabene Jackie, nastepnym razem jak bedziesz w Denver, to skontaktuj sie ze mna i pojdziemy na... no nie koniecznie kawe czy drinka, ale na COS Zawsze jestem chętna na tego typu spotkania Niestety, z racji podjęcia nauki i pracy nieprędko pozwolę sobie na taki luksus Wyjazd do Denver trafił mi sie dlatego, że obiecywałam od dawna koleżance z liceum i studiów że do niej zawitam. Tak długo męczyła że w końcu sie zebrałam. I wcale nie żałuję. Colorado jest przepiękne, a ja przez dwa dni nie musiałam swoich dzieci oglądać bo zostawiłem je z mężem w Chicago
karra84 Napisano 12 Maja 2008 Autor Zgłoś Napisano 12 Maja 2008 Jesteś pewna że nie muszę brać żadnej ciepłej kurtki? Ja tam mam siedzieć do 16 października i szczerze powiedziawszy myślałam o zabraniu kurtki zimowej i butów trekkingowych. Nie wiem jakie tam mniej więcej panują temperatury od połowy czerwca do połowy poździrnika i nie wiem gdzie coś takiego mogę sprawdzić. A co z opadami deszczu (śniegu?) i komarami? Dzięki bardzo za info Karra
agatenka Napisano 12 Maja 2008 Zgłoś Napisano 12 Maja 2008 Typowo zimowa kurtka raczej Ci się nie przyda - jeżeli jednak będzie naprawdę zimno - możesz kupić na miejscu. Ubrania w Stanach naprawdę są dużo tańsze, więc nie wiem czy jest sens targać wielką kurtkę z Polski Co do średnich temperatur i opadów możesz sprawdzić tutaj: http://www.weather.com/weather/wxclimatolo...mnav_undeclared
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.