Magnum Napisano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2009 Ale, amerykanie są mądrzy. Przykład ? Zapytaj się jakiegoś polaka gdzie, jest powiedzmy Koło (wielkopolskie) może czterech< na dziesieciu bedzie wiedzialo a przeciez USA jest znacznie wieksze od Polski wiec ta pani z SF bylaraczej madra bo znala czterotysieczna miejscowosc cztery tys km dalej Albo była z okolic tej miejscowosci.
thewiz Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Woda Poland Spring jest w USA bardzo popularna i nieważne, że miasto Poland ma ledwie kilka tysięcy mieszkańców - przeciętny Amerykanin i tak naszą odpowiedź "Jestem z Polski" skojarzy w pierwszej kolejności z tym miasteczkiem w stanie Maine. Kiedyś gdy odpowiedziałam, że jestem z Polski pewien gość zapytał się mnie, w którym to jest stanie. W tym kontekście to pytanie wcale nie jest takie głupie jakby się mogło wydawać. Często jedziemy do USA tak naprawde nie znając ich geografii, a wymagając doskonałęj znajomości rozmieszczenia państw (wielkości ich stanów precież) w Europie. Ciekawi mnie ile z osób wyśmiewających ignorancję Amerykanów w przedmiocie położenia Polski jest w stanie wskazać wszystkie stany na mapie USA? Na W&T spotkałam w USA bardzo wielu wykształconych ludzi, pewien taksówkarz dorabiający na emeryturze który woził mnie do pracy studiował nawet historię naszego kraju nie mając żadnych powiązań rodzinnych.
Niras Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Wszędzie są ludzie mądrzy i głupi. W szkole znam ludzi którzy nie znają podstaw geografii europy. Są jednak rzeczy dla pewnych narodowości które znać powinni... na przykład gdzie znajduje się kraj z którym prowadzili/prowadzą wojny. http://pl.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE Co do samej nauki fajnie gdyby w Polsce bardziej skupili się na rzeczach potrzebnych, ale jakieś podstawy muszą być.
Wojtek-J Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Wszędzie są ludzie mądrzy i głupi. W szkole znam ludzi którzy nie znają podstaw geografii europy.Są jednak rzeczy dla pewnych narodowości które znać powinni... na przykład gdzie znajduje się kraj z którym prowadzili/prowadzą wojny. http://pl.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE Dobre . Rozbroil mnie szczegolnie piosenkarz Fidel. A co do wojen ... hmmm ... Wydaje mi sie, ze wiele osob u nas w Polsce nie potrafi wskazac naszych najblizszych sasiadow, a co dopiero np. Afganistanu czy Iraku, gdzie wysylamy naszych zolnierzy. Niemniej, filmik smieszny - niezle dobrany zestaw wywiadow Co do samej nauki fajnie gdyby w Polsce bardziej skupili się na rzeczach potrzebnych, ale jakieś podstawy muszą być. Dokladnie, powinni skupic sie na rzeczach potrzebnych. Za duzo u nas podstaw i niepotrzebnej teorii, widac to szczegolnie na wyzszych uczelniach (chociaz w szkolach srednich tez mozna postawic wiecej nacisku na umiejetnosci praktyczne). Jak zawsze - najlepszy jest 'zloty srodek' - a nie zbyt wiele praktyki kosztem teorii lub zbyt duzo teorii kosztem praktyki.
pawel1 Napisano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2009 Dokladnie, powinni skupic sie na rzeczach potrzebnych. Za duzo u nas podstaw i niepotrzebnej teorii... Tylko nie mów, że chcesz zrezygnować z religii w szkole
Wojtek-J Napisano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2009 Tylko nie mów, że chcesz zrezygnować z religii w szkole No co Ty, jak w ogole taka mysl moglaby przyjsc mi do glowy ?
krzysiekNYC Napisano 1 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2009 no tak, geografia... my jestesmy w tym najlepsi ciekawe tylko ze jak mnie polacy pytaja skad jestem z polski to dziw ich bierze, ze oprocz lublina istnieje jeszcze LUBIN. - skad jestes? - Z Lubina - aa Lublin...spoko
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.