Skocz do zawartości

Zabawne Historie W Usa

Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ale, amerykanie są mądrzy. Przykład ? Zapytaj się jakiegoś polaka gdzie, jest powiedzmy Koło (wielkopolskie) może czterech< na dziesieciu bedzie wiedzialo a przeciez USA jest znacznie wieksze od Polski wiec ta pani z SF bylaraczej madra bo znala czterotysieczna miejscowosc cztery tys km dalej :P

Albo była z okolic tej miejscowosci.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Woda Poland Spring jest w USA bardzo popularna i nieważne, że miasto Poland ma ledwie kilka tysięcy mieszkańców - przeciętny Amerykanin i tak naszą odpowiedź "Jestem z Polski" skojarzy w pierwszej kolejności z tym miasteczkiem w stanie Maine. Kiedyś gdy odpowiedziałam, że jestem z Polski pewien gość zapytał się mnie, w którym to jest stanie. W tym kontekście to pytanie wcale nie jest takie głupie jakby się mogło wydawać.

Często jedziemy do USA tak naprawde nie znając ich geografii, a wymagając doskonałęj znajomości rozmieszczenia państw (wielkości ich stanów precież) w Europie. Ciekawi mnie ile z osób wyśmiewających ignorancję Amerykanów w przedmiocie położenia Polski jest w stanie wskazać wszystkie stany na mapie USA?

Na W&T spotkałam w USA bardzo wielu wykształconych ludzi, pewien taksówkarz dorabiający na emeryturze który woził mnie do pracy studiował nawet historię naszego kraju nie mając

żadnych powiązań rodzinnych.

Napisano

Wszędzie są ludzie mądrzy i głupi. W szkole znam ludzi którzy nie znają podstaw geografii europy.

Są jednak rzeczy dla pewnych narodowości które znać powinni... na przykład gdzie znajduje się kraj z którym prowadzili/prowadzą wojny.

http://pl.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE

Co do samej nauki fajnie gdyby w Polsce bardziej skupili się na rzeczach potrzebnych, ale jakieś podstawy muszą być.

Napisano
Wszędzie są ludzie mądrzy i głupi. W szkole znam ludzi którzy nie znają podstaw geografii europy.

Są jednak rzeczy dla pewnych narodowości które znać powinni... na przykład gdzie znajduje się kraj z którym prowadzili/prowadzą wojny.

http://pl.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE

Dobre :P . Rozbroil mnie szczegolnie piosenkarz Fidel.

A co do wojen ... hmmm :P ... Wydaje mi sie, ze wiele osob u nas w Polsce nie potrafi wskazac naszych najblizszych sasiadow, a co dopiero np. Afganistanu czy Iraku, gdzie wysylamy naszych zolnierzy.

Niemniej, filmik smieszny - niezle dobrany zestaw wywiadow :P

Co do samej nauki fajnie gdyby w Polsce bardziej skupili się na rzeczach potrzebnych, ale jakieś podstawy muszą być.

Dokladnie, powinni skupic sie na rzeczach potrzebnych. Za duzo u nas podstaw i niepotrzebnej teorii, widac to szczegolnie na wyzszych uczelniach (chociaz w szkolach srednich tez mozna postawic wiecej nacisku na umiejetnosci praktyczne).

Jak zawsze - najlepszy jest 'zloty srodek' - a nie zbyt wiele praktyki kosztem teorii lub zbyt duzo teorii kosztem praktyki.

Napisano
Dokladnie, powinni skupic sie na rzeczach potrzebnych. Za duzo u nas podstaw i niepotrzebnej teorii...

Tylko nie mów, że chcesz zrezygnować z religii w szkole :P

Napisano

no tak, geografia... my jestesmy w tym najlepsi :lol: ciekawe tylko ze jak mnie polacy pytaja skad jestem z polski to dziw ich bierze, ze oprocz lublina istnieje jeszcze LUBIN. :):unsure:

- skad jestes?

- Z Lubina

- aa Lublin...spoko

:P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...