neroj Napisano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam, 15.09 ląduję na LAX, wypożyczam samochód w Trifty i jadę do hotelu, którego jeszcze nie mam. Ponieważ jest dużo ofert mam tylko pytanie w jakiej części LA szukać hotelu. Wyczytałem, zeby lepiej w północnej niż południowej. W planie mam dwa dni na zwiedzanie LA a potem jazda na dziki zachód. Może ktoś może polecić przy okazji co warto zwiedzić (poza standardami typu studia filmowe, hollylodz, long beach). I jeszcze pytanko o ubezpieczenia przy wypożyczaniu auta: mam zamiar wziąć LDW i SLI ..czy jeszcze jakieś?
katlia Napisano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2008 Ja bym szukala hotelu gdzies blisko wybrzeza -- moze w/blisko Santa Monica. Long Beach akurat nie polecam specjalnie, ale Laguna Beach, owszem. Takze Jazda droga przy wybrzezu w Palos Verdes (tam jest wspaniala szklana kaplica Frank Lloyd Wright'a) i na polnoc po wybrzezu do Malibu... moze nawet do Santa Barbara jezeli masz czas.
ewa k Napisano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2008 witam . mam pytanie; przyjechala do mnie kolezanka z Polski,troche zwiedzamy i... chcialysmy pojechac do Meksyku na wycieczke . jak to wyglada wizowo?czy zabiora jej i-94? i powracajac bedzie na nowo miala wbijana wize pobytowa?
Wojtek-J Napisano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2008 Witam, 15.09 ląduję na LAX, wypożyczam samochód w Trifty i jadę do hotelu, którego jeszcze nie mam. Ponieważ jest dużo ofert mam tylko pytanie w jakiej części LA szukać hotelu. Wyczytałem, zeby lepiej w północnej niż południowej. W planie mam dwa dni na zwiedzanie LA a potem jazda na dziki zachód. Może ktoś może polecić przy okazji co warto zwiedzić (poza standardami typu studia filmowe, hollylodz, long beach).I jeszcze pytanko o ubezpieczenia przy wypożyczaniu auta: mam zamiar wziąć LDW i SLI ..czy jeszcze jakieś? Jesli chodzi o ubezpieczenie - bywa roznie. Ja osobiscie wole brac totalnie wszystko - ze wzgledu na przykre doswiadczenia. W Hiszpanii wypozyczony przez nas samochod zaparkowalismy w dzielnicy pod zwiedzanym zamkiem. Auto nowe, w momencie wypozyczenia mialo 200 km na liczniku przebiegu calkowitego. Miejscowe dzieci (zdaje sie, ze Rumuni) dla zabawy obrzucily je kamieniami, ceglowkami, itp. - wybite wszystkie prawie szyby (przednia, wszystkie z jednego boku, kilka z drugiego), pokiereszowali powaznie karoserie. Nie tylko jazda, ale tez samo "posiadanie" wypozyczonego samochodu to zawsze jakies ryzyko ... Co do samego Los Angeles - dam jedna rade - wez z soba dwukierunkowy slownik hiszpansko-polski, prawie 50% populacji LA to Latynosi EDYCJA: "czesc, wlasnie mialem stluczke, tzn bylem w domu i sasiad zadzwonil, ze ktos stuknol w moj samochod. Przyjechala policja, poogladala, spisala... wedlug zeznan sprawcy nie byla to jego wina a miasta (na ulicy zerwali asfalt i droga nie jest zbyt dobra), mianowicie kolo najechal na studzienke, wystrzelila mu poduszka powietrzna i zarysowal 2 auta po lewej stronie. Od policji dostalem nr. tel zebym sie zglosil po raport wypadku do 2 dni." To swiezy post o stluczce w USA ... Jak widac, wystarczy troche pecha i brak ubezpieczenia, zeby w podobnej troche sytuacji wkopac sie porzadnie (np. ktos uderzy w zaparkowany samochod i ucieknie ...). witam .mam pytanie; przyjechala do mnie kolezanka z Polski,troche zwiedzamy i... chcialysmy pojechac do Meksyku na wycieczke . jak to wyglada wizowo?czy zabiora jej i-94? i powracajac bedzie na nowo miala wbijana wize pobytowa? Na przyszlosc w razie zadawania jakiegokolwiek pytania polecam Ci zalozenie osobnego watku (po uprzednim sprawdzeniu w archiwum czy temat sie nie pojawial). Dopisywanie sie do cudzych watkow nie ma zadnego sensu - mniej osob odpowie na zadawane pytanie. Wg mnie I-94 jej zabiora, wydaje mi sie, ze zabieraja je zawsze przy opuszczaniu kraju. O wizie pobytowej zbyt wiele nie wiem, podejrzewam, ze przy powrocie wydaja nowa, ale moge sie mylic.
sly6 Napisano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2008 Wojtek-J wydadza jej nowe I-94 jesli ma na wizie literke M inaczej nie wpuszcza jej a do tego ta wiza bedzie wazna .. z tego co wyczytalem na forum to mozna wyjechac z I-94 nie oddajac go i wrocic na tym samym.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.