Skocz do zawartości

Wyjazd Na Stałe?

mychocolatedream

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hmm a jak to jest z ta Kanadą? dajmy na to ze interesuje mnie Toronto i chce tam wyjechać, co potrzebuje? I czy łatwiej jest później dostać stały pobyt w USA?

No tak Kanada blisko USA :) tez nie jest zła opcja acz i tak bede chciał napewno mieszkać w USA.

Napisano

dzieki wielkie z pewnością poczytam :)

a mam jeszcze takie pytanie co do GC, dajmy na to że zdobędę taką karte, czy mam okres jej ważności na wylot do USA czy moge mieć ją całe życie i wyjechac dopiero za 10 lat dla przykładu? Nigdzie tego nie znalazłem a chciałbym to wiedziec.

Napisano

mychocolatedream to zle szukales ze nie znalazles odpowiedzi co do GC i wizy imigracyjnej..

Jesli sie starasz o wjazd na pobyt staly z po za USA wtedy dostajesz wize imigracyjna a wtedy nie masz za duzo czasu na wjazd na teren USA (6 miesiecy) i jesli sie w tym czasie nie wlecisz do USA wtedy musisz wszystko zaczynac od nowa,po przylocie dostajesz GC i wtedy Ona jest wazna 10 lat ale pod warunkiem ze masz status stalego rezydenta,jesli go utracisz to wtedy GC jest bezuzyteczna,poczytasz o tym na Forum jak mozesz stracic taki status..

Jesli sie starasz z terenu USA o GC np malzenstwo to w duzej wiekszosci takich przypadkow dostajesz GC na 2 lata i po tych 2 latach musisz ta karte odnowic i jesli wszystko jest dobrze to dostajesz juz stala karte i nadal trzeba pamietac o tym aby nie stracic rezydenta.

Jak masz jakies pytania to prosze przejzyj Forum i sam zobaczysz ze na wiele pytan juz sa odpowiedzi.

Napisano

nie naprawde w Polsce sie takich okreslen tez uzywa ale to nie to samo :)

po prostu ludzie z europy nie maja zielonego pojecia jakie tu pokonuje sie odleglosci

its a big country przez duze B jeden i drugi kraj a wiekszosc, 90% 33 milionowej populacji Kanady mieszka w stefie przygranicznej z US

• 2 tygodnie później...
Napisano
Jak sie nie mysle aby zamieszkac w kanadzie nie ma zbytnio surowych wymogów.

Czyli pozostaje poczekac na loterie inaczej nic nie wskóram, rodziny ani nikogo nie mam, wiem ze mialem tam kogos w stanach ale zmarli a to mi nic nie da.

Gal -> Dlaczego podziwiasz? Powiem tak, nie wolno być tchórzem i bać się coś zrobić, to jest moje marznie zamieszkać w USA, z praca nie wiem jak to jest dokładnie czy w stanach patrza na to czy ma sie wykształcenie wyższe uzyskane w polsce? Czyli jesli mam magistra inż. logistyki to łatwiej dostać prace w USA?

Mychocolatedream, mysle ze Twoje wyksztalcenie moze miec pozytywny wplyw na to czy dostaniesz zezwolenie na staly pobyt! Czy myslales juz o tym ze jednym ze sposobow osiogniecia celu jest staranie sie o pobyt dla pracownikow, ktory jak sie nie myle sklada pracodawca...sprawdz ten o to link;

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD

takze slyszalam o wizie dla ludzi ktorzy posiadaja "dobre" wyniki na swiadectwie akademickim:) (sprawdz na tej samej stronie co link*)

...ja sie staralam o wize na 6 miesiecy ktora nie zostala zezwolona poprzez GOSCI z ambasady amerykanskiej...wiec polecialam tylko na 3 miesiace...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

To nieźle trzeba się namęczyć by spełnić swoje "marzenie"(?)

Jeśli rynek w UK po masowej migracji polaków jakoś wytrzymał to w USA , tym bardziej rozłamu może nie będzie

może... zmienijac temat :P

Coś tak sie uparł na USA, w niektórych panstwach Europy też najgorzej nie jest, po co robić sobie nadzieje lub czekac bóg wie ile czasu na ta zielona kartę jeśli można wyjechać w protszy sposób no może za mniejsze płace :rolleyes:.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...