cragnes Napisano 24 Września 2008 Zgłoś Napisano 24 Września 2008 Witam was serdecznie,to jest mój pierwszy post na forum.Pisze bo mam pytanie.Mam 3 letnią córke z poprzedniego związku(nigdy nie byłam mężatką,gdyż mój ex zostawił mnie w 2 miesiącu ciązy,do tej pory kontaktów nie utrzymujey a on płaci alimenty na mała przez komornika jednak jeszcze ma do niej prawa.Oprócz tego ze ma sciagane alimenty,nie interesuje sie dzieckiem,totez w przyszłym miesiacu zamierzam go pozbawic praw do małej-gdyz takowe nadal ma)Rok temu poznałam w Polsce wspaniałego faceta-niestety fakt jest taki ze jest on w separacji i jest Amerykaninem.Jesli chodzi o jego rozwód to nie bedzie problemu gdyz on ze swoja ex jest juz ponad 5 lat w separacji i nie maja dzieci wiec wszystko pójdzie gładko-własnie co wysłał do niej papiery o razwód.Jednak problem jest inny a mianowicie miesiac temu sie zareczylismy(był u mnie ponad 4 tygodnie) i chcemy sie starac o wize k-1.W styczniu moj facet chce złozyc stosowne do tego papiery,jednak obawiam sie co bedzie z moja ćorka,czy ona bedzie musiała miec wyrabiany oddzielny paszport,czy moze wystarczy tylko wpis do mojego paszportu i jak beda przebiegac procedury wizowe w stosunku do niej,jestem jej jedynym prawnym opiekunem.Dodam jeszcze ze jesli chodzi o dokumentacje naszego zwiazku -moge uzyc nagran wideo z udziałem mojej córki a mojego narzeczonego(bardzo sie do siebie zblizyli)pomózcie mi bo nie wiem czy nie bedzie potrzebny kolejny wniosek o wize dla mojej córy.
gal Napisano 24 Września 2008 Zgłoś Napisano 24 Września 2008 wiza bedzie dotyczyc tylko ciebie dziecko nie podlega pod k-1
cragnes Napisano 24 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 24 Września 2008 Wiec co ja w tej sprawie moge zrobić?Co moze zrobic mój facet?
Jackie Napisano 24 Września 2008 Zgłoś Napisano 24 Września 2008 Dziecko osoby starającej sie o K1 dostaje wizę K2. Córka musi mieć osobny paszport.
sly6 Napisano 24 Września 2008 Zgłoś Napisano 24 Września 2008 Piszesz tez ze Ty jestes prawnym opiekunem ale nadal ma prawa rodzicielskie Twoj byly partner i jesli go nie pozbawisz praw to zapomnij o paszporcie dla dziecka..no chyba ze On wyrazi zgode na paszport.
cragnes Napisano 24 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 24 Września 2008 wiem o tym i dlatego wystepuje z pozwem do sadu w przyszłym miesiacu;)trzymajcie za mnie kciuki bo przy dobrych obrotach sprawy to w styczniu bede mogła zaczac wyrabiac paszporty:))
greczynka70 Napisano 29 Listopada 2009 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2009 Witam mam podobny problem,z tym ze moja corka jest w wieku 15l,syn 17l,ja sie staram o wize K1,postanowilismy ze syn zostaje tu do czasu skonczenia szkoly zawodowej a mlodsza corka by dojechala do mnie zaraz po zakonczeniu roku szkolnego,prosze poradzcie czy przed moim wyjazdem mam juz dla niej zalatwic wize?czy po slubie w lutym 2010r.czy bede mogla w czerwcu po nia przyjechac?jak bedzie z moim synem np.za dwa lata po skonczeniu edukacji?,a moze odrazu zaczac sie starac o wizy dla dzieci i zabrac je ze soba??prosze pomozcie ,pozdrawiam
KW Napisano 29 Listopada 2009 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2009 A czy dolaczyliscie dzieci do petycji K1??? jesli nie to szybko sie dowiedz czy jeszcze mozna bo to by byla najszybsza droga dla nich - Jako K-2 wtedy wyjezdzaja z taba albo do roku pozniej "The child of a fiancé(e) may receive a derivative K-2 visa from his/her parent?s fiancé(e) petition. You, the American citizen petitioner, must make sure that you name the child in the I-129F petition. After the marriage of the child?s parent and the American citizen, the child will need a separate form I-485 Application to Register Permanent Residence or to Adjust Status. The child may travel with (accompany) the K-1 parent/fiancé(e) or travel later (follow-to-join) within one year from the date of issuance of the K-1 visa to his/her parent. A separate petition is not required if the children accompany or follow the alien fiancé(e) within one year from the date of issuance of the K-1 visa. If it is longer than one year from the date of visa issuance, a separate immigrant visa petition is required." pozniej juz bedzie trudniej mozesz zlozyc petycjena dzieci gdy dostraniesz zielona karte - jakies pol roku po slubie ale wtedy beda musialy czekac na kolejke w kategorii minor unmarried childred of a resident - chyba F2 -teraz chyba rozpatruja z 2005 albo czekac az dostaniesz obywatelstwo za jakies 4 lata i wtedy beda w kategorii gdzie nie trzeba czekac, chyba ze syn juz bedzie miec 21 lat i bedzie musiala nadal czekac poszujakcie w stanach prawnika i skonsultuj moze jest cos o czym ja nie wiem
greczynka70 Napisano 30 Listopada 2009 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2009 KW Dziekuje za wyczerpujaca odp.ale jeszcze cie zapytam wiem ze jak wypelnialam papiery do wyslania w stanach to dzieci wpisywalam,i jak juz otrzymalam tzw.przesylke z instrukcjami i skierowaniem do lekarza w Grecji to dzieci tam widnialy,to nie wiem czy o to chodzi???,nastepnie bo moj syn chce skonczyc nauke tu w polsce,czy naprzyklad jak by pojechal ze mna na na tej wizie co teraz otrzyma na wakacje i wrocil na kontynuacje nauki to jest mozliwosc pozniej zeby do mnie dojechal po skonczeniu szkoly?,czy bede miala problemy zeby go sciagnoc???? i ostatnie pytanie z mojej strony mam jeszcze corke ktora konczy teraz 22l.jak to bedzie z nia wygladalo,moze sie starac o wize???bede wdzieczna za odp,pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.