Jackie Posted October 5, 2008 Report Posted October 5, 2008 Mój syn obecnie przebywa w Polsce, tuż przed wyjazdem z USA zamówił sobie laptopa, ale z powodu drobnego zamieszania laptop (zamówiony przez net) nie zdążył dojść do domu. Chcemy go wysłać do syna do Polski kurierem. W międzyczasie używaliśmy laptopa, więc super nowy już nie jest. Jaką wartość mamy podać w firmie kurierskiej? Naturalnie chcemy go ubezpieczyć, cacko kosztowało kupę kasy. Czy ktoś ma doświadczenie w tej sprawie? Jaką firmę kurierską polecacie? Jaka jest szansa że zostanie nałożony VAT? Bo jak na 100% trzeba będzie płacić VAT, to syn musi przygotować pewną sumkę
Wojtek-J Posted October 6, 2008 Report Posted October 6, 2008 Jezeli ubezpieczycie go na odpowiednio wysoka kwote - zostanie opodatkowany niezaleznie od sposobu wysylki (czy to Polamer, czy Polonez, USPS, UPS czy Fedex). Ja w takiej sytuacji wybralbym Polamer - UPS i Fedex beda strasznie drogie, USPS bedzie od nich znacznie tanszy, ale pewnie wciaz drozszy od Polameru, a Polamer to jednak sprawdzona firma. Mozecie zaryzykowac (nie wiem czy bym sie na to zdecydowal) i wyslac laptopa Polamerem bez podawania faktycznej wartosci - nigdy nie mialem z Polamerem negatywnych doswiadczen, ale ... co ryzyko, to ryzyko.
FUGAZI Posted October 6, 2008 Report Posted October 6, 2008 Ja podaję zawsze 34$ jako wartość, bez względu na zawartość. Nigdy nie zdarzyło się żeby Polamer coś zgubił.
Jackie Posted October 6, 2008 Author Report Posted October 6, 2008 Troche sie boimy, bo laptop kosztowal, bagatelka, prawie 2000 dol. Trudno, niech syn podejmie decyzje
Rademedes Posted October 6, 2008 Report Posted October 6, 2008 mi tez nigdy nic nie zginelo Polamerem lub Doma :-)
gal Posted October 7, 2008 Report Posted October 7, 2008 same here ponadto paczki posylane nie byly nigdy (do tej pory) otwierane
gal Posted October 7, 2008 Report Posted October 7, 2008 Przewaznie morska Ale kilka razy lekkie rzeczy lotnicza, wtedy gdy byla potrzeba szybszego doreczenia
FUGAZI Posted October 7, 2008 Report Posted October 7, 2008 Zawsze lotniczą. Morską wysłałem ze dwa razy i nie laptopy. Jeżeli przesyłka nie jest duża, a laptop nie jest, to nie opłaca się wysyłać morzem, bo do 12 funtów w ogóle nie ma różnicy w cenie -18,40$ za morska i 20,20$ za lotniczą, potem 0,95$ za każdy dodatkowy funt morskiej i 2,20$ lotniczej- znaczącze różnice są dopiero przy paczkach powyżej 20 funtów. Teraz wysyłam właśnie laptopa lotniczą i zapłaciłem za to 35$.
Jackie Posted October 7, 2008 Author Report Posted October 7, 2008 Hm, parę razy wysyłałam paczkę Domą i za każdym razem sprawdzali co jest w środku - mam rżnąć głupa jak i tym razem poproszą? Polamer też stosuje takie metody?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.