anituHa Posted November 6, 2008 Report Posted November 6, 2008 Jak to jest z ta dwuletnia i dziesiecioletnia GC? Z tego co sie orientuje i wyczytalam tutaj, to mozna sie o o 10letnia ubiegac po 2 latach bez 90 dni. Po jakim czasie od wyslania podania (jaki jest numer tego formularza?)przysylana jest karta 10 letnia?
KW Posted November 6, 2008 Report Posted November 6, 2008 Jak to jest z ta dwuletnia i dziesiecioletnia GC? Z tego co sie orientuje i wyczytalam tutaj, to mozna sie o o 10letnia ubiegac po 2 latach bez 90 dni.Po jakim czasie od wyslania podania (jaki jest numer tego formularza?)przysylana jest karta 10 letnia? zajzyj tu: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...ic=9967&hl= wniosek I-751 wysylasz gdzies pomiedzy 1 rok 275 dni a 2 lata od daty uzykania GC - data ktora jest na karcie. czas oczekiwania tak jak w przypadku pierwszej GC zalezy czy masz interview, RFE itd, na wschodzie obecnie jakies 10 miesiecy na zachodzie 6.
anituHa Posted November 6, 2008 Author Report Posted November 6, 2008 O rany! No i tu sie zaskoczylam! Myslalam ze to juz tylko jakas formalnosc a tu znow powtorka przygody i ponowne biometrics! Czy w takim razie po tych dwoch latach, jak mi sie GC 'wyczerpie' to musze byc w stanach i musze sie ubiegac o AP jesli chce wyjechac do Polski? Eh, Uscis nie znosze, ale przynajmniej prezydenta mamy fajnego Dzieki za pomoc i pozdrawiam!
KW Posted November 6, 2008 Report Posted November 6, 2008 jak wyslesz papiery przysla ci list ktory przedluza GC o rok, mozna na tym pracowac i podrozowac choc bywaja problemy, poczytaj na visajouney jak chcesz sie podstresowac
anituHa Posted November 6, 2008 Author Report Posted November 6, 2008 Moze jutro, bo zaraz ide spac a jak sie podstresuje to szybko nie zasne No ale wiesz, pomoglas mi. Bo chodzi o to ze dokladnie za 2 lata chcielibysmy pojechac na 5 miesiecy do Polski. No i z tego wszystkiego widze ze mozemy wyjechac dopiero po tym jak dostane ten zaczarowany list. No chyba ze moge wyslac petycje z Polski i zmienic adres, zeby magiczny list dostac do Polski ? Znow kombinuje jak kon pod gore
sly6 Posted November 6, 2008 Report Posted November 6, 2008 anituHa ,przeczytaj dobrze to : Uwaga: osoby posiadające status rezydenta warunkowego, które we właściwym czasie nie dopełnią obowiązku złożenia podania o zamianę statusu warunkowego na stały będą od początku ubiegać się o wizę imigracyjną. http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...t_resident.html http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD
sloneczko85 Posted October 13, 2009 Report Posted October 13, 2009 Hi, ja kilka miesiecy temu wyslalam wszystkie papiery i dostalam list ktory przedluza moja GC o rok. Teraz czekam na interview/ nowa karte. W tym liscie jest napisane, ze moge na tym pracowac i podrozowac. Juz niedlugo planuje wylot do Polski i zastanawiam sie, czy taki list mi faktycznie wystarczy by nie miec problemow z powrotem do USA. Najbardziej obawam sie, ze na lotnisku w Niemczech nie beda wiedzieli o co chodzi z tym listem. W Niemczech zawsze mi sprawdzaja moja plastikowa GC i jej waznosc a w tym przypadku sam plastik nie bedzie juz wazny.
KW Posted October 13, 2009 Report Posted October 13, 2009 Ja latalam na tym liscie i wprawdzie sie pytali i we wroclawiu i w monachium ale po krotkim wytlumaczeniu nikt sie nie czepial pokazujesz karte i list, w liscie jest napisane ze przedluza karte rok, wiec razem bedzie OK W USA bezie cie czekac wizyta w immigration office na lotnisku, taka jak przy wlocie na K1 albo na wizie immigracyjnej, pamietaj przy planowaniu, zwlaszcza jesli masz przesiadke w USA.
tomekolodziej Posted October 13, 2009 Report Posted October 13, 2009 Ja dostalem 10 letnia karte w czerwcu nawet 2 letnia byla wazna(wszystko zajelo ok 2 miesiecy od wyslania form do czasu otrzymania karty)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.