Skocz do zawartości

Rozliczenie Podatkowe W Polsce

olafasola

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

juz o tym pisalem w innym watku, umowa miedzy usa i polska nie wyklucza dodatkowego placenia w pl...

osiaganie jakichkolwiek dochodow w pl zobowiazuje do rozliczenia sie z US...

najlepiej robic na czarno, wtedy ma sie swiety spokoj...

Napisano
juz o tym pisalem w innym watku, umowa miedzy usa i polska nie wyklucza dodatkowego placenia w pl...

osiaganie jakichkolwiek dochodow w pl zobowiazuje do rozliczenia sie z US...

Może wyjaśnię to bardziej "obrazkowo"...

Jeśli masz GC/obywatelstwo amerykańskie i polskie, i mieszkasz i pracujesz w USA, to rozliczasz się tylko w USA. Jeśli mieszkasz i pracujesz w Polsce, to rozliczasz się tylko w Polsce.

ALE jeśli mieszkasz i pracujesz w USA, a w Polsce masz np. mieszkanie które komuś wynajmujesz, to za wynajem mieszkania musisz rozliczyć się w Polsce, bo to Twój dochód w Polsce.

akma nie wiem czy wiesz ale osoby bezdomne maja dowody osobiste bez adresu ..Sam znalem taka osobe ktora miala taki wlasnie dowod

Ja znam osobę, która po 20 latach pobytu w USA (legalnego) chciała wrócić do Polski na stałe, ale nie chcieli jej wyrobić dowodu, bo nie miała miejsca zameldowania, a zameldować nigdzie jej nie chcieli, bo nie miała dowodu.

Dobrowolne wymeldowanie się to najgłupszy pomysł o jakim słyszałam.

Napisano

Tak sobie czytam ten temat i zaczynam sie troche martwic. Wyjechalam z Polski jak skonczylam 18 lat, nigdy zadnych podatkow nie placilam. W USA bylam najpierw na wizie J, teraz jestem na F, czyli tutaj podatkow tez nie place. Niemniej jednak w Polsce pobieram rente rodzinna po ojcu ktory zmarl pare lat temu. Czyli mam sie z tego rozliczyc? Moga mnie scigac za nie rozliczenie sie za te pare lat wstecz? Jak w ogole teraz z tego wybrnac?

Napisano

sly6, przeczytałam, ładnie to pan prawnik wyjaśnił, ale niestety w Polsce rzadko teoria sprawdza się w praktyce. Lepiej uniknąć takiej sytuacji i nie wymeldowywać się niż później biegać po urzędach i załamywać ręce.

mesio007, nie wiem jak jest teraz z rozliczaniem się z renty, warto spytać radcę podatkowego. Ja dostawałam rentę rodzinną 6 lat temu, mieszkałam wtedy w UK, a za rentę musiałam złożyć PIT w Polsce.

Napisano
kubakj, masz stare informacje, znikąd nie trzeba się wymeldowywać i nie składa się żadnego formularza do skarbówki (pytałam o to dwóch radców podatkowych w Polsce). A podatki płaci się tam, gdzie jest nasze centrum interesów życiowych (Polska i USA mają umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania).

Ola, przeczytaj post gala w tym wątku:

http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...c=12006&hl=

I broń Boże nie wymeldowuj się z Polski, bo jak będziesz chciała za 20 lat wrócić, to nie zameldują Cię nigdzie bez aktualnego dowodu osobistego, a dowodu nie wydadzą bez zameldowania, i będziesz miała błędne koło.

Nie mam zadnych informacji starych, tylko ty namawiasz do "przestepstwa". Bo jak nie mieszkasz pod danym adresem, to musisz sie wymeldowac. A potem jak skarbowka powie, ze mieszkalo sie w Polsce, bo masz meldunek to co zrobisz, powiesz, ze nie chcialo sie wymeldowac??

Meldunek odchodzi do lamusa i tylko takie osoby jak ty sie tym przejmuja. Ja od lat nie mam meldunku i jakos zyje....

UK i Polska tez mieli umowe o unikaniu opodatkowania, ale jaka :DDD I musieli polacy placic w UK i w Polsce. Tyle, ze juz te umowe z UK Polska zmienila, a z USA NIE !! Dlatego sa problemy.

Napisano

Co do dowodu osobistego to jesli ktos jest niepewny lub tez cos nie gra zawsze mozna zadzwonic do MSWiA,poprosic kierownika o wyjasnienie tej sprawy i zazwyczaj potem odpowiedz jest inna,,wiele razy juz mialem tak w zyciu ze 1 osoby mowily tak a potem juz mowily inaczej ..Warto o tym pamietac w przyszlosci :)

A co do meldunku to wiele jest takich osob co maja meldunek staly w Polsce a od dawna mieszkaja po za granicami Polski .

akma i miesio jakie dostajecie(dostawalyscie) druki z ZUS ,,druk PIT-11 A czy tez druk PIT-40A(co roku kazdy dostaje takie cos z ZUS ,za 1 miesiac zaczna to wysylac )..akma jak to bylo 6 lat temu to moglo tak byc jak piszesz bo pewnie dostawalas sam druk PIT-11A a wtedy trzeba bylo sie rozliczac samemu.

Bo jesli sam PIT-11A to trzeba sie rozliczac ,a jesli PIT-40A to juz ZUS za Was to zrobil ..No chyba ze macie jakies odliczenia;dochody dodatkowe to wtedy skladacie rozliczenie podatkowe w US..

Mozna o tym sie dowiedziec w ZUS ,urzedzie podatkowym lub tez w Krajowej Informacji Podatkowej.

ps co do doradcow to zawsze mozna sie z takim spotkac i porozmawiac :)

Napisano

Dzieki Sly6. Do tej pory jakos w ogole nie przyszlo mi do glowy, ze moge musiec placic jakies podatki w Polsce, swietne jest to forum! Nie mam pojecia jakiego PIT-a mi przysylaja, mama odbiera cala poczte i jak dotad nic o tym nie wspominala, zaraz ja wypytam co i jak. Tak czy tak serdecznie dziekuje za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...