jenkins Posted December 1, 2008 Report Posted December 1, 2008 |Witam. W zeszłym roku w listopadzie otrzymałem wyrok za kradzież odtwarzacza mp3 z marketu .To był mój pierwszy i mam nadzieję ostatni głupi wystepek .Sąd uznał moją sprawę za wypadek mniejszej wagi i otrzymałem okres próby 2 lata oraz 400 zł kary(już spłaciłem). Sędzia zapewniał mnie że będe mógł się starać o wizę do USA oraz że moge oświadczać że jestem osobą niekaraną. Poszedłem więc do Sądu by złorzyć wniosek o stwierdzenie niekaralności i tu niespodzianka.Moja wstydliwa sprawa widnieje na tym świstku. Co mam robić? Czy przy wypełnianiu dokumentów o wizę mam napisać że jestem osobą karaną? Czy jeśli się przyznam do mojego występku konsul automatycznie odmówi mi zgody na wyjazd? pomocy !!!
david7211 Posted December 2, 2008 Report Posted December 2, 2008 Każdy, nawet najmniejszy wyrok jest zapisany w Krajowym Rejestrze Sądowym. Z tego co rozumiem, dostałeś wyrok w zawieszeniu, na okres próby 2 lat. Jeśli okres próby minie, czyli miną te dwa lata (dokładnie 2 lata plus 6 miesięcy) możesz się starać o tzw. zatarcie wyroku (czasem jest określane też wymazaniem skazania). Nie musisz nawet brać prawnika do tego, w każdym sądzie powinni ci podpowiedzieć jak to zrobić (nie wiem jak dokładnie jest teraz w prawie polskim, trzeba byłoby poszukać, ale kiedyś mówił o tym Art. 76 Kodeksu Karnego). Co zrobić przy wypełnianiu papierów o wizę? Tu już musisz sam zadecydować.
FUGAZI Posted December 2, 2008 Report Posted December 2, 2008 Sędzia zapewniał mnie że będe mógł się starać o wizę do USA oraz że moge oświadczać że jestem osobą niekaraną. Wesoły sędzia to był i profesjonalista w swoim fachu i na amerykańskim prawie się znający także. O jaką wizę chcesz się starać?
sly6 Posted December 2, 2008 Report Posted December 2, 2008 W ds 156 masz wyraznie napisane i od Ciebie zalezy czy to wpisac czy tez nie .. Pare osob z wyrokami dostalo wize(sa pewne przestepstwa ze przekreslaja wjazd) bo oprucz tego ze dana osoba byla karana liczy sie czy to zrozumiala oraz czy ma zamiar wrocic na czas z USA i nie pracowac nielegalnie.
Agula Posted December 2, 2008 Report Posted December 2, 2008 Ja idziesz po promese turystyczna to po co Ci zaswiadczenie o niekaralnosci? Nie wiem jak brzmi dokladnie Twoj wyrok ale na podstawie tego co napisales to w przyszlym roku zostaniesz wymazany z Rejestru Karanych. Wiec raczej nie zawracalbym sobie glowy zaznaczaniem, ze jestes karany. Moze i Sly napisal, ze liczy sie czy zrozumiales blad ale prawda jest taka, ze urzednik konsularny to nie spowiednik i pytac sie Ciebie nie bedzie czy zalujesz. Sa osoby, ktore przyznaly sie do karalnosci i dostaly promesy ale wcale bym sie nie zdziwila, jezeli bylyby one w mniejszosci. Jak to jeden z moich znajomych powiada "sprawa nie przyznana, w polowie wygrana"
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.