Dreed Napisano 13 Marca 2005 Zgłoś Napisano 13 Marca 2005 Witam ! W zesz3ym miesiącu odebralismy z zona wizy ( loteria dv 2005) w zwiazku z tym uprzejmie prosze o wyjasnienie terminu : Sta3y Rezydent :oops:
Dreed Napisano 14 Marca 2005 Autor Zgłoś Napisano 14 Marca 2005 Witam Czy nikt nie zna odpowiedzi na ten temat?
sawek84 Napisano 14 Marca 2005 Zgłoś Napisano 14 Marca 2005 z tego co wiem, jest to "prawie" pelnoprawny obywatel amerykanski. Moze legalnie pracowac, przebywac na terenie USA, miec dostep do sluzby zdrowia, po roku od otrzymania takiego statusu moze otrzymac pomoc socjalna itp. Jedynym ograniczeniem jest to, ze nie moze on glosowac w wyborach. Jezeli chodzi o green card to to rezydent nie moze wyjechac za granice na wiecej niz rok (w pewnych przypadkach 2 lata). A przy okazji: napisz w jaki sposob "udowodniles, ze przez pierwszy rok nie bedziesz obciazeniem dla budzetu usa" , czyli czy miales oferte pracy czy udokumentowales wlasne srodki? Jezeli miales oferte pracy to prosze napisz i cie kosztowalo jej zalatwienie. Zycze powodzenia w usa
Chomik Napisano 14 Marca 2005 Zgłoś Napisano 14 Marca 2005 1. Dreed - jedna prosba: nie podbijaj tematu po 24 godzinach, to troche za krotko, dobrze? 2. O rezydentach: http://www.prawoimigracyjneusa.com/artykuly_15.htm
Dreed Napisano 15 Marca 2005 Autor Zgłoś Napisano 15 Marca 2005 Witam ! 1. Chomik - Z góry przepraszam za swój pospiech i dzieki za www.. - 2. Co do " udowodnienia" : Mialem oferte pracy i I-154 (sponsor) od kuzyna...nic mnie to nie kosztowa3o poniewaz jakby nie bylo to dalsza rodzinka sa juz 3adnych pare lat w Usa . W3asne srodki mialem udokumentowane w postaci wyciągów bankowych z okresu 2 lat ale nie wymagali tego dodatkowo.Najwazniejszy jest sponsor potwierdzony notarialnie na drugim miejscu oferta pracy potem swój stan finansowy. ?( U Konsula to by3a formalnośa ! ) Mam jeszcze jedno pytanie co do ubezpieczenia: Czy po przylocie na miejsce jesli chodzi o koszty leczenia jestem go3y i weso3y ? Bardzo mnie to niepokoi poniewaz koszty leczenia sa bardzo wysokie ....
karina Napisano 15 Marca 2005 Zgłoś Napisano 15 Marca 2005 Czy po przylocie na miejsce jesli chodzi o koszty leczenia jestem go3y i weso3y ? Bardzo mnie to niepokoi poniewaz koszty leczenia sa bardzo wysokie .... Dokladnie tak - nikt nie zapewnia bezplatnej opieki medycznej nawet obywatelom USA, a co dopiero rezydentom. Wyjatek: jesli osoba jest w ciazy badz twoje dziecko ma ponizej 18 lat ( w niektorych stanach granica wieku moze byc rozna ) i mozna starac sie dla dziecka o ubezpieczenia od stanu. Masz zatem 2 wyjscia: ubezpieczyc sie w Polsce badz szukac pracy z ubezpieczeniem w USA ( odpada wariant samodzielnego ubezpieczenia bo wtedy kwoty sa ogromne, a dodatkowo jest tzw. plap ubezpieczenia co oznacza, ze do pewnej kwoty sam placisz rachunki, a dopiero po przekroczeniu tej kwoty ( np. $5,000 ) rachunki placi ubezpieczyciel ). Ubezpiczajac sie w Polsce pamiataj, ze bardzoe NIEWIELE ubezpieczen z Polski jest honorowanych w USA - tu kazdy lekarz, kazdy szpital itp. ma podpisana osobna umowe z ubezpieczycielem ktorego pacjentow bierze. Sa lekarze, ktorzy honoruja tylko jedno ubezpieczenie, sa lekarze, ktorzy honoruja kilka ubezpieczen. Dlatego tu najpierw sie dzwoni czy dany lekarz bierze to czy tamto ubezpieczenie, a potem sie do niego idzie, bo w przeciwnym razie bedziesz odpowiedzialny za 100% kwote za wizyte, badania itp. W bardzo wielu przypadkach w szpitalach maja tzw.charity i w razie naglej potrzeby to charity pokrywa wydatki zwiazane ze szpitalem badz lekarzem, badaniami. Jesli masz nawet ubezpieczenie to zawsze doplacasz cos do wizyty u lekarza ( tzw. co-pay ) badz/oraz badan. Radze ci - zanim podpiszesz jakakolwiek umowe z polskim ubezpieczycielem, ktory na 100% pokrywa twoje wydatki za granica ( kazdy tak mowi ) - sprawdz na stronie netowej kilka szpitali i przekonaj sie czy biora ten insurance, sprawdz kilku lekarzy - poszukaj, bo szkoda wyrzuconych w bloto pieniedzy, a ty bedziesz i tak placil wszystko sam ( jak to sie dzieje w bardzo wielu przypadkach ).
sly6 Napisano 15 Marca 2005 Zgłoś Napisano 15 Marca 2005 Dreed ja bym wybral opcje ubezpieczenia sie w USA bo jesli ubezpieczysz sie w Polsce to rachunki bedziesz musial przedstawic w Polsce i tutaj sie starac o zwrot wydatkow wiec to dobre na wize turystyczna .
Dreed Napisano 16 Marca 2005 Autor Zgłoś Napisano 16 Marca 2005 karina - Dzieki za wyczerpującą informacje. sly6 - informacji szuka3em cosik w rodzaju wypowiedzi kariny a nie porady zeby w necie tego szukaa..... :wink: Praktyczna porada jest bardzo wazna zaś teoria to stek niesprawdzonych bzdur....( bez obrazy) p.s. Lądujemy w Chicago. Proponuje zamknąa temat . :arrow: Dlaczego zamknąa? Temat jest ciekawy, zawsze mo?e dopisaa coś ktoś nowy Ch.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.